Fun

7 maffe manieren om de bevalling op te wekken

Judith5675 x bekeken

Na zo’n 40 weken rondsjouwen met die steeds dikker wordende buik ben je er wel klaar mee. Tijd voor de bevalling. Tenminste… als het kindje een beetje meewerkt. Jij bent er klaar voor, maar je mini denkt bij zichzelf: ‘ik zit hier nog wel comfortabel’. Tsja, dan zit er maar één ding op: geduld hebben. Of… zou je er zelf wat aan kunnen doen om de bevalling op gang te brengen? In het ziekenhuis hebben ze wel methodes, maar zou je ook gewoon thuis dingen kunnen doen om de bevalling te starten? Deze dames dachten van wel…

1. Bitter lemon drinken

In bitter lemon zit een stofje dat de bevalling op gang zou kunnen helpen. Dus wordt bitter lemon angstig gemeden zolang de baby nog niet groot genoeg is. En als eenmaal de uitgerekende datum nadert, zijn er steeds meer vrouwen die toch maar eens bitter lemon gaan drinken. Helaas is er slecht nieuws: om genoeg van de werkzame stof (kinine) binnen te krijgen, zou je meer dan tien liter bitter lemon op één dag moeten drinken. Niet echt haalbaar dus.

2. Over drempels rijden

Er zijn vrouwen die rond de uitgerekende datum in de auto stappen en bewust (iets) te hard over drempels gaan rijden. Dit zou de bevalling opwekken omdat baby dan op en neer gaat. Ook hier hebben we geen goed nieuws: drempels kunnen wel resulteren in buikpijn, maar hebben geen invloed op de start van de bevalling. Overigens zouden drempel wel kunnen helpen als de bevalling al begonnen is om de ontsluiting sneller te laten gaan, maar dat is niet echt een comfortabele methode…

3. Ananasharten eten

Wie ooit een ananashart heeft gegeten, die weet: die dingen zijn scherp en bitter. Ze zijn ronduit vies. Tenslotte worden ze er niet voor niets uit gesneden! Maar… ook in ananasharten zit kinine, wat de bevalling zou kunnen opwekken. Tenminste, dat zou het doen in grote hoeveelheden. Je moet alleen wel even meer dan 50 ananasharten eten voordat het effect krijgt. Zelfs als je bitter lemon en ananasharten zou combineren, kom je volgens wetenschappers gewoon niet aan genoeg kinine om de bevalling mee op te wekken.

Zwangere vrouw met ananas
Zwangere vrouw met ananas – shutterstock.com

4. Touwtje springen

Eigenlijk is de theorie van touwtje springen hetzelfde als die van over drempels rijden. Het zet niet echt zoden aan de dijk. En gezien de toestand van de meeste dames zou touwtjespringen zelfs weleens averechts kunnen werken: als de bevalling toevallig wél op gang komt, ben je waarschijnlijk uitgeput van het touwtjespringen.

5. Wonderolie drinken

Als mensen hier nog in geloven, is dat eigenlijk best zielig. Want hoewel wonderolie en bevallen totaal niet aan elkaar gelinkt kunnen worden, worden buikpijn en wonderolie wel gelinkt. En niet zo’n beetje ook! Alsof jij met je dikke buik zin hebt om eerst een uur misselijk boven de wc-pot te hangen, om daarna van de weeromstuit een diarree-aanval te krijgen. Bovendien is de kans groter dat je baby in de knel komt te zitten en in het vruchtwater poept. Met alle gevolgen van dien…

6. In bad gaan

In bad gaan schijnt een soort wondermiddel te zijn om de bevalling op gang te brengen. En tot op zekere hoogte klopt dat, maar alleen als je heel erg gespannen of gestresst bent en in bad volledig ontspant. Dat de bevalling op gang komt tijdens of na een warm bad is dezelfde reden dat veel bevallingen ‘s avonds of ‘s nachts beginnen: het begint als je ontspannen bent.

7. Op hoge hakken lopen

Op hoge hakken kantelt je bekken, waardoor de baby meer druk geeft op de baarmoedermond. Is de theorie in elk geval, want volgens artsen heeft het nauwelijks invloed. Wel maakt het een heel verschil voor de moeder: van rugproblemen, bekkenproblemen en zere voeten tot een verhoogd risico op spataders als je regelmatig op hoge hakken loopt in de laatste maanden van de zwangerschap.

Maar bij mij werkte het…

Er zijn heel wat gekke methodes om de bevalling op te wekken. Helaas is nooit bewezen dat deze methoden werken en bij de meeste is zelfs bewezen dat de niet werken. Maar waarom zijn er dan zoveel succesverhalen? Gewoon omdat vrouwen dit pas proberen als ze al dichtbij (of over) de uitgerekende datum zijn. En dus is de kans groot dat de bevalling gewoon spontaan begint. Maak je er dus niet te druk om: je kunt er weinig aan doen. Het is de baby die bepaalt of hij klaar is voor de geboorte. Hormonen die de baby aanmaakt, stimuleren de aanmaak van hormonen bij de moeder die de bevalling op gang brengen. Dus kun je (letterlijk) hoog en laag springen: de baby bepaalt of de bevalling op gang komt. Daar heb jij met huis-tuin-en-keuken middeltjes niets aan… Je kunt je tijd beter besteden aan het uitkiezen van een leuke naam voor je kind!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer