Zwanger en mamaPraktisch

7 regel-dingen die makkelijker kunnen in de kraamweek

Judith1283 x bekeken

In de kraamweek heb je het vaak al druk genoeg. Je moet wennen aan dat nieuwe kleine leventje waar je voor moet zorgen. En je hebt nog allerlei dingen te regelen. Denk aan geboortekaartjes, de aangifte enzovoorts. Maar wist je dat veel mensen onnodig ‘moeilijk doen’ met het regelen van dingen? Dit zijn 7 regel-dingen die makkelijker kunnen in de kraamweek.

1. Geboorteaangifte bij gemeente

Leg al ruim van tevoren een lijstje klaar met wat nodig is voor de geboorteaangifte. De dingen die je daarvoor nodig hebt kun je ook alvast klaarleggen. Ben je getrouwd? Dan leg je het trouwboekje erbij. Heb je geregistreerd partnerschap of een verklaring van erkenning van het kind, leg die er ook bij. Verder heb je een geldig id-bewijs nodig voor de aangifte. Door dit klaar te leggen heb je het snel bij de hand als je aangifte gaat doen.

2. Aangifte bij je verzekering

De aangifte van je baby moet ook bij de verzekering(en) plaatsvinden. Zo wordt je kind na het aangeven bij de verzekeraar vaak automatisch meeverzekerd. Je kunt de geboorte aangifte van je kind bij de zorgverzekering meestal digitaal regelen. Bij veel verzekeraars heb je hier ruim de tijd voor en hoeft de aangifte niet in de eerste week gedaan te zijn. Nadat je kindje bij de zorgverzekering is bijgeschreven, is hij automatisch meeverzekerd op de polis van de ouder.  Een kind bijschrijven bij de FBTO zorgverzekering gaat bijvoorbeeld echt super simpel en duurt maar een paar minuutjes. Je hoeft dan niet te bellen en oneindig lang te wachten voor je ein-de-lijk aan de beurt bent.

3. Geboortekaartjes efficiënt de deur uit

Geboortekaartjes kun je het beste samenstellen en klaarzetten ruim voordat je uitgerekend bent. Weet je niet welk geslacht het wordt, dan kies je twee kaartjes. Je zet de bestelling helemaal klaar zodat je alleen nog hoeft af te ronden als de baby er is. Zorg dat je ook genoeg enveloppen in huis hebt en postzegels. Print alle adressen op etiketten en plak ze alvast op de enveloppen. Je kunt ook kiezen voor volledige service, waarbij jij je adressen upload en verder niets meer hoeft te doen: de kaarten worden dan na de bestelling voor je verzonden.

4. Een praktische agenda

Heel veel mensen willen de baby bewonderen. Je moet dus van alles regelen om te zorgen dat niet iedereen tegelijk binnen komt. Bovendien is rust ook belangrijk. Dus zorg je van tevoren voor een praktische agenda. Denk niet dat ‘je het in je hoofd wel weet’, want in die hectische tijd met slaapgebrek weet je het echt niet meer. Lees ook deze praktische regels voor kraambezoek zodat je weet wat je kunt en mag verwachten van kraamvisite.

5. Haal in huis wat je op tijd kunt halen

Gekleurde muisjes blijven heel erg lang goed. Weet je al welk geslacht de baby heeft, dan regel je al 4 weken voor de uitgerekende datum dat er flink wat pakken muisjes klaarstaan. Ook beschuiten en boter kun je al heel lang van tevoren halen, zolang de verpakking dicht blijft. En als je van tevoren maaltijden kookt die je invriest, hoef je de eerste week ook niet om die spullen. Kraamverband, genoeg wc-papier, een kraampakket… als je al die dingen al ruim van tevoren in huis hebt voorkom je dat je tientallen keren per dag iemand naar de winkel moet sturen.

6. Spaarrekening openen

Na de geboorte van je kind zal er waarschijnlijk ook wat geld binnenkomen. Het is praktisch om een rekening te hebben voor je kind, zodat jullie er zelf ook voor kunnen gaan sparen. Je kunt al van tevoren bij de bank een rekening openen. Dat doe je gewoon op je eigen naam of met een voorlopige naam. Bedenk ook al ruim van tevoren hoe je wilt sparen, want er zijn verschillende opties.

7. Voogdij regelen

Natuurlijk wil je er niet aan denken wat er gebeurt als jullie er niet meer zijn. Maar toch zul je wel moeten. Wie zorgt er dan voor je baby? Denk er al van tevoren goed over na. En overval mensen niet met de vraag of ze voogd willen worden. Het is tenslotte niet niks om te beloven dat je op een kindje zult passen als er iets gebeurt met de ouders!

Er zijn heel wat regel-dingen in de kraamweek. Toch kan het gelukkig vaak wel wat makkelijker dan je denkt. Als je bijvoorbeeld al vroeg begint met de voorbereidingen, hoef je niet zoveel meer te doen in de kraamweek. Bovendien hoeft ook niet alles meteen al in de kraamweek geregeld te worden. De kwesties van een spaarrekening en voogdij kun je ook een paar weken uitstellen. Wacht er echter niet te lang mee, want van uitstel komt afstel!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer