WonenBabykamerKinderkamer

7 tips bij het kiezen van rolgordijnen

Mamasopinternet1 comment3280 x bekeken
Rolgordijn kiezen

Rolgordijnen zijn er in diverse maten, vormen, kleuren, materialen en noem maar op. Het is dan ook niet gek dat je even niet meer weet waar je moet beginnen met zoeken naar het juiste exemplaar voor jullie ramen. Middels dit artikel delen we 10 tips die het kiezen van rolgordijnen makkelijker maken!

1. Let op de functie van de ruimte

In welke ruimte van je huis heb je rolgordijnen nodig? In de slaapkamer is het handig dat de rolgordijnen verduisterend zijn, maar is dat ook een vereiste in de woonkamer? Bedenk wat je prettig vindt en voor welk doeleinde je de rolgordijnen wilt gebruiken.

Wellicht is jullie zolder nu ingericht als kantoor maar zal de ruimte in de toekomst ingericht worden als slaapkamer. Dan is het handig om alvast voor verduistering te kiezen. Denk goed na over de toekomst van de ruimte. Rolgordijnen zijn duurzaam in gebruik en het maken van de juiste keuze zorgt voor jarenlang plezier.

2. Meet de juiste maten

Zorg ervoor dat je het juiste formaat rolgordijn kiest. Ramen van VELUX hebben een typenummer waar VELUX Rolgordijnen precies op maat inpassen.

Check het typenummer goed om vergissingen te voorkomen. Voor de zekerheid kan je de afmetingen nog even nameten, maar met een overeenkomend typenummer weet je eigenlijk al zeker dat je goed zit.

3. Kleuren zijn bepalend

Stel, de kamer die je wilt voorzien van rolgordijnen is nu rood. Dan is het hartstikke leuk om de kamer helemaal af te maken met rode rolgordijnen. Weet je zeker dat je over 10 jaar rood ook nog steeds mooi vindt? En dat de kamer dan ook nog steeds rood is? Kies een kleur die bij jullie woning, gezin en bij de ruimte past.

Heb je een woning met groene accenten aan de buitenkant, dan kan het ophangen van blauwe rolgordijnen voor een vloekend contrast zorgen. Kies een kleur die zowel bij het interieur als exterieur van de woning past. Rolgordijnen zijn tevens ideaal voor een huishouden met kinderen, hier kun je daar meer over lezen.

4. Kies het juiste rolgordijn

Rolgordijnen op maat laten maken is niet voor niets een optie die door bouwmarkten of A-merken wordt aangeboden. Wie wil besparen kan kiezen op rolgordijnen die zelf op maat geknipt kunnen worden, maar vergeet niet dat hier een zeer vaste hand voor nodig is.

Rolgordijnen zijn items in je interieur die er dagelijks zullen hangen en waar je dus dag in, dag uit tegenaan zal moeten kijken.

Wanneer je zelf aan de slag gaat met het op maat knippen van je rolgordijnen, kan dit zorgen voor een lelijk afgezaagde buis waar het gordijn op opgerold wordt, rafels aan het gordijn en nog erger: een scheve rand. Dat is niet iets wat je wilt.

5. Welke bediening past bij jou?

Wil je jouw rolgordijn zelf naar beneden trekken met een haakje, wil je de bediening uit handen geven en automatisch regelen of wil je een rolgordijn met zonnebediening? Alles kan, het is maar net wat bij jullie woning en smaak past.

Met een handmatig systeem heb jij de touwtjes zelf in handen. Je bepaalt zelf wanneer en tot hoe ver de rolgordijnen sluiten. Automatisch werkt dit natuurlijk ook zo, alleen kost je dit geen enkele moeite. Met een druk op de knop sluit jouw rolgordijn direct!

6. Hoe verduisterend?

Bij tip 1 gaven we je al mee dat het handig is om te letten op de functie van de ruimte. Daarnaast is het ook handig om te bedenken hoe donker je de kamer wilt hebben wanneer je kiest voor verduisterende rolgordijnen. Wil je dat het gordijn nog wat licht doorlaat of heb je het liefst een kamer waar je geen hand meer voor ogen zien?

7. Let op het merk van de rolgordijnen

Goedkoop is duurkoop wordt weleens gezegd. Het aanschaffen van de goedkoopste rolgordijnen kan in de aanschaf leuk zijn, maar in de loop der jaren zal het verschil merkbaar zijn.

Goedkopere merken hebben een minder stevig ophangsysteem dan A-merken, de kans dat de rolgordijnen automatische bestuurd kunnen worden is kleiner en het gordijn kan op den duur gaan verkleuren door de zon. Wees wijs en kies voor een rolgordijn van degelijke kwaliteit voor een lange levensduur.

Meer informatie over het kiezen van het juiste rolgordijn voor jouw VELUX-ramen vind je hier.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

1 Comment

  1. Het is altijd goed om wat vooronderzoek te doen wanneer je van plan bent om nieuwe rolgordijnen te kopen. Ik heb bijvoorbeeld weleens de fout gemaakt door de verkeerde variant te kiezen die niet goed verduisterde. Je kan ook bij verschillende winkels langs gaan om advies te vragen.

Reageer