GezondheidPraktischZwanger en mama

7 tips om tot rust te komen

Judith1225 x bekeken

Het normale leven begint weer op gang te komen. De scholen zijn gedeeltelijk weer open, dus kunnen de kids weer even de deur uit. Maar toch blijft het voorlopig nog even spannend en moeten we zoveel mogelijk thuisblijven. Zo ondertussen zijn de meeste moeders er klaar mee: die willen wel weer eens echt tijd voor zichzelf hebben. Hoe je dat doet? Dit zijn 7 tips om tot rust te komen.

1. Doe aan yoga

Yoga hoef je niet perse in een groep te doen. Er zijn heel veel oefeningen die je op internet kunt vinden en die je thuis kunt doen. Zoek dus een rustig plekje en ga aan de slag met je oefeningen. Dartelen je kinderen voortdurend om je heen? Zeg ze gewoon dat ze je na moeten doen. Dan is de yoga-les ook een prima manier om je kids weer even tot rust te brengen.

2. Ruim op en maak schoon

Dat klinkt niet echt als een heel rustgevende tip, nietwaar? Toch is opruimen en schoonmaken essentieel om tot rust te komen. Je krijgt pas rust in huis als het er een beetje netjes is. Bovendien is opruimen een goede manier om met je handen bezig te zijn en niet met je hoofd. Ga eens op je gemak door je kasten heen, kijk eens wat je op zolder hebt liggen. Wie weet vind je er nog heel wat spullen waar je kinderen weer een poosje zoet mee zijn.

3. Gun jezelf mama-me-time

Een van de belangrijkste tips om tot rust te komen: gun het jezelf. De meeste moeders gaan zich schuldig voelen als ze tijd voor zichzelf nemen. Vooral wanneer ze kleinere kinderen hebben, vinden ze het moeilijk om zich af te zonderen. Toch is dat best fijn en rustgevend. Zorg voor een goede oppas en sluit jezelf af. Aangezien je in deze tijd nauwelijks de deur uit mag, is het handig om in huis je ontspanning te zoeken. Neem bijvoorbeeld een extra lang bad of verwen jezelf met een gezichtsmasker.

4. Zet een lekker muziekje op en zing mee

Waarschijnlijk wachten er diverse huishoudelijke klusjes op je. Die maak je stukken gezelliger als je een muziekje opzet. Kies muziek waar je van houdt, het liefst muziek waarbij je ongegeneerd mee kunt kwelen. Maakt niet uit of je vals zingt: zingen helpt heel goed om te ontspannen. Hebben je kinderen er een hekel aan, dan geef je ze gewoon oordopjes voor hun volgende verjaardag.

5. Doe eens iets geks

Soms kunnen gekke acties enorm helpen om tot rust te komen. Maak bijvoorbeeld eens expres iets kapot (een muurtje slopen, een oud stuk serviesgoed kapot smijten). Dit kan enorm bevredigend zijn en je helpen van woede en frustratie af te komen. Heb je eigenlijk niet de luxe om zomaar dingen te slopen? Koop dan een bokszak of stootkussen en reageer je regelmatig af.

6. Maak elke avond een lijstje

We bedoelen natuurlijk geen lijstje met dingen die je nog moet doen en ook geen boodschappenlijstje. Nee, je gaat aan de slag met een lijstje van dingen waar je die dag blij mee was. Dat mag iets groots zijn (ik ben blij met de nieuwe jurk die ik heb gekocht) maar ook iets kleins (mijn dochtertje gaf me spontaan een knuffel). Schrijf elke avond minstens 5 dingen op die je erg fijn vond die dag, voordat je gaat slapen. Je slaapt rustiger en je wordt ook beter uitgerust wakker als je dit ritueel inbouwt.

7. Zoek een hobby waarbij je niet hoeft na te denken

Nadenken is vaak hetgeen dat ons zo moe en ontevreden maakt. Laat dat dus eens los! Zoek een hobby waarbij je niet hoeft na te denken. Of juist een hobby waarbij je al je concentratie op één taak richt. Ga bijvoorbeeld tuinieren, maak kaarten, ga je eigen kleren naaien of bouw modelvliegtuigjes. Verzin een leuke hobby waar je druk mee bezig kunt. De tijd die je aan het hobbyen bent, besteed je in elk geval niet aan gepieker.

Deze 7 tips om tot rust te komen kunnen meestal vrij eenvoudig ingebouwd worden in het dagelijks leven. Sommige tips draaien erom dat je even de rust neemt om tot jezelf te komen. Andere tips helpen je met het kwijtraken van frustratie of het focussen op nieuwe dingen. Voer je al deze tips uit, dan ben je in no time weer helemaal zen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer