GezondheidBaby´sKinderenZwanger en mama

7 tips tegen een verkoudheid bij jou of je kind

Judith2348 x bekeken

Verkouden zijn is altijd vervelend. Vooral in de wintermaanden krijgen de meeste mensen er wel een of meer keren last van. Heb je kinderen, dan is de kans groot dat je door hen wordt aangestoken. Voor een simpele verkoudheid ga je niet naar de dokter, maar het is wel erg lastig. Met deze 7 tips kom je sneller van je verkoudheid af en voel je je al snel een heel stuk beter!

1. Ui naast je bed

Van een ui naast je bed word je niet sneller beter van een verkoudheid, want een ui heeft geen genezend effect. Maar… het helpt wel degelijk! De geur van de ui zorgt dat je neus goed openblijft. Daardoor kun je een stuk beter slapen en goed slapen zorgt dat je jezelf al snel beter voelt.

2. Stomen

Stomen heeft ongeveer dezelfde werking als de ui naast het bed. Maar het stinkt een stuk minder en blijft wat langer werken. Stomen kun je gewoon met water doen, bijvoorbeeld onder de douche. Maar meestal werkt het beter als je zout oplost in het water, of kamille of lavendel toevoegt. Een klein kindje of een baby die verkouden is kun je evt. in maxicosi in de badkamer zetten als je onder de douche gaat.

3. Extra drinken

Deze tip is voor volwassenen handig omdat ze zich beter voelen, maar is voor kinderen echt cruciaal. Er gaat met hoesten, niezen en snotteren erg veel vocht verloren. Dit vocht moet worden aangevuld door meer te drinken. Door veel te drinken wordt het slijm minder taai en blijf je neus ook minder lang verstopt.

4. Kussen onder het matras

Bij een verkoudheid is het goed als het hoofd iets hoger ligt dan de rest van het lichaam bij het slapen. Het slijm kan daardoor goed naar beneden zakken. Stop bij kleine kinderen een kussen onder het matras, zodat het bedje veilig blijft. Ook bij jezelf kan het helpen, omdat je bovenlijf dan wat hoger komt te liggen.

5. Hou de temperatuur hetzelfde

Natuurlijk, je hebt het kouder als je verkouden bent. Maar door de omgevingstemperatuur te verhogen maak je de lucht ook droger. Niet goed tijdens een verkoudheid! Gebruik liever een extra deken om warm te blijven. Ook voor zieke kinderen is het erg belangrijk dat de lucht koel is, want oververhitting is erger dan het een beetje koud hebben. Rol jezelf en je kind in een warme deken en geniet van het samenzijn.

6. Inwrijven

Zelf kun je gebruik maken van mentholcreme, maar dat mag voor kinderen niet gebruikt worden. Er zijn wel speciale wrijfmiddelen voor kinderen en baby’s. Gebruik deze middelen nooit langer dan drie dagen, want je neus kan eraan gewend raken en automatisch ‘op hol slaan’ als je het middel niet meer gebruikt.

7. Neussprays

Neussprays werken prima tijdens een korte verkoudheid. Ook deze mogen echter niet te lang worden gebruikt! Je lichaam kan eraan gewend raken en zo ‘verslaafd’ zijn aan neusspray. Je kunt dan niet meer zonder. Als je langer dan een week veel last hebt van een dichte neus, is het tijd om eens bij de dokter langs te gaan. Dit geldt ook voor kinderen!

Verkoudheid is en blijf vervelend, wat je er ook aan doet. Het duurt gemiddeld een week, waarbij niezen, hoesten en snotteren elkaar afwisselen. Gelukkig weet je dat er altijd een eind aan komt. Wordt jij of je kind ineens verkouden als je de kerstboom in huis hebt gehaald? Check dan even of je niet allergisch bent voor de kerstboom!

 

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer