KidsPraktisch

7x waarom uitstelgedrag echt niet handig is

Judith1198 x bekeken

Uitstelgedrag. Heel veel mensen hebben het. Je moet eigenlijk iets doen, maar eigenlijk heb je niet zoveel zin. En dus denk je ‘ach dat doe ik straks wel’. Of ‘morgen heb ik tijd genoeg’. Het klinkt zo onschuldig, maar als je het regelmatig doet ontdek je al snel dat het ook flinke nadelen kan hebben. Zeker als moeder is het eigenlijk not done om allerlei dingen uit te stellen.

1. Uitstellen is besmettelijk

Het is geen ziekte, maar uitstelgedrag is wel erg besmettelijk. Je kunt het doorgeven aan je partner en aan je kinderen. In dit geval is het vooral ‘slecht voorbeeld doet slecht volgen’. Als jij vervelende dingen voor je uit schuift, doen andere gezinsleden dat ook gemakkelijker.

2. Van uitstel komt afstel

Nog een dingetje: als je eenmaal begint met uitstellen zul je merken dat veel dingen worden uitgesteld tot nooit. Vervelende klusjes, telefoontjes of andere zaken hebben de neiging om te verdwijnen als je ze maar vaak genoeg uitstelt. Maar vaak is er wel een réden waarom ze gedaan moeten worden en die reden verdwijnt natuurlijk niet.

3. Het blijft boven je hoofd hangen

Je moet eigenlijk de tandarts bellen voor een afspraak. Maar je hebt een hekel aan de tandarts en dus stel je het steeds maar uit. Toch heb je voortdurend het gevoel dat het nog boven je hoofd hangt. Herkenbaar? Je kunt het beter gewoon doen – dan ben je er vanaf.

4. Het maakt uitspraken minder betrouwbaar

Je zegt tegen je partner: ‘vandaag zal ik even stofzuigen en ramen lappen’. Hij komt thuis en je kunt van de vloer eten, maar dan letterlijk gezien alle kruimels die er liggen. En de ramen zijn nauwelijks nog doorzichtig. Dat kan een keer gebeuren natuurlijk. Maar gebeurt het vaker, dan zullen mensen je uiteindelijk niet meer geloven als je beloftes doet.

5. Je weet zelf ook wel dat het niet slim is

Ergens in je achterhoofd weet je best dat ‘dat doe ik morgen wel’ zelden slim is. Het heeft als gevolg dat je nu misschien een leuke dag hebt, maar dat je uiteindelijk een drukke dag hebt met allemaal dingen die je eerder had uitgesteld. En dus een stuk minder leuk dan je in de planning had.

6. Het levert je altijd gedoe op

Schuif je het betalen van rekeningen voor je uit? Dan krijg je aanmaningen en boetes. Schuif je je hele financiële administratie voor je uit, dan kun je ernstig in de problemen komen. Schuif je boodschappen doen voor je uit, dan heb je geen lekker eten in huis. Schuif je een afspraak voor je uit, dan kan dat je vriendschappen kosten. Kortom: het levert altijd gedoe op als je dingen uitstelt.

7. Je bent slechter voorbereid

Uitstelgedrag zorgt er vaker voor dat je slecht bent voorbereid. Dat kan bijvoorbeeld op je werk zijn, als je een presentatie nog niet af hebt. Maar ook thuis kun je slecht voorbereid zijn (oeps, er komt visite) of als het gaat om afspraken van je kinderen. Let op dat je uitstelgedrag geen nadelige effecten heeft voor je gezin en kinderen, want dan slaat het uiteindelijk dubbel zo hard terug.

Uitstelgedrag is voor jezelf vervelend. Maar voor je omgeving kan het nog vervelender zijn. Iedereen stelt weleens iets uit en je hoeft je er ook lang niet altijd schuldig over te voelen. Toch is het goed om af en toe een dag te hebben waarin je uitgestelde dingen afhandelt. En nee, die dag kun je niet voor je uit blijven schuiven!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer