Zwanger en mamaGezondheidOverige

7 fabels over borstvoeding

Judith1947 x bekeken

Er bestaan veel misverstanden als het gaat om het geven van borstvoeding. En gek genoeg zijn het lang niet allemaal mannen die gekke dingen denken over borstvoeding. Ook veel vrouwen weten niet precies hoe het allemaal precies zit. En sommige misverstanden blijven zelfs bestaan bij vrouwen die zelf al een of meer baby’s de borst hebben gegeven. Wij gaan in elk geval deze 7 fabels over borstvoeding verklaren!

Fabel 1: Van borstvoeding worden je borsten slap

Tijdens de zwangerschap worden je borsten wat groter door de groeiende melkklieren. Deze worden groter zodat er melk kan worden aangemaakt. Als je geen borstvoeding gaat geven gebeurt dit ook gewoon: je borsten weten dat immers niet. Pas als je stopt met voeden worden de borsten weer kleiner. En omdat de huid dan is uitgerekt, gaan de borsten een beetje hangen. Het maakt dus niets uit of je wel of geen borstvoeding geeft!

Fabel 2: Je weet niet of je kind goed drinkt

Dit is niet waar. Je kunt inderdaad niet heel precies zien hoevéél een kindje drinkt, maar wel of hij/zij goed drinkt. Let erop dat je baby vrolijk en alert is en controleer het aantal plasluiers. In principe hoort de baby elke drie uur verschoond te worden, waarbij er geplast moet zijn in de luier (de ene keer meer dan de andere). Overigens wordt de baby ook vaak gewogen, dus ook aan het gewicht kun je zien of je baby genoeg krijgt.

Fabel 3: Een ‘flessenbaby’ slaapt sneller door

Een ‘flessenbaby’ slaapt helemaal niet sneller door dan een borstgevoede baby. Sterker nog: de kans is vrij groot dat het omgekeerde waar is. Alle baby’s gaan aan het eind van de avond clusteren. De baby’s die borstvoeding krijgen moeten iets harder ‘werken’ voor hun eten, waardoor ze er moe van worden. Er zitten ook stoffen in borstvoeding die zorgen voor slaperigheid. De kans is dus vrij groot dat borstgevoede baby’s eerder langere perioden gaan slapen.

Fabel 4: Je moet alles alleen doen

Niks ervan! Het zijn vooral mannen die dit roepen, omdat ze dan lekker lui achterover kunnen hangen. Natuurlijk kan de man weinig doen om te helpen met de borstvoeding. Maar bij elke voeding moet ook de luier verschoond worden: een mooie taak voor de man. Bovendien heeft een baby naast eten en een luier ook andere dingen nodig. Zo is het een mooie taak voor papa om te knuffelen met de baby of hem/haar in slaap te wiegen.

Fabel 5: Met kleine borsten heb je te weinig melk

Ook dit is een hardnekkige fabel. Grotere borsten bevatten meer vet dan kleinere borsten. Het gaat vooral om de werking van de melkklieren en die werking is niet afhankelijk van de grootte van de borsten. Het komt regelmatig voor dat vrouwen met grote borsten minder melk produceren dan vrouwen met kleine borsten. De grootte is daarvoor niet relevant!

Fabel 6: Flesvoeding is makkelijker

Dat zou het in elk geval niet moeten zijn. In de praktijk hebben veel vrouwen meer gedoe met borstvoeding omdat ze het verkeerd doen. Goede voorlichting en hulp bij het starten kan een enorm verschil maken. Als vrouwen weten hoe het werkt, is borstvoeding eigenlijk een stuk makkelijker! Je hoeft geen flesjes te steriliseren, je hoeft niet midden in de nacht naar de keuken en je hebt het altijd en overal bij je.

Fabel 7: borstvoeding kan niet als je medicijnen gebruikt

Er is een heel klein aantal medicijnen dat kan doordringen in de moedermelk. In de meeste gevallen gebeurt dat niet: er is een barrière die alleen stoffen doorlaat die in de melk thuishoren. Vraag dus gewoon na bij je apotheek of de medicijnen die je neemt kunnen worden gebruikt bij borstvoeding. Bepaalde stoffen worden wel doorgelaten, met name pijnstillers en alcohol.

Er zijn nog veel meer fabels die de ronde doen over borstvoeding. Het merendeel hiervan is een gewone misvatting, sommige zijn expres verzonnen en weer andere fabels zijn gebaseerd op het slecht uitvoeren van borstvoeding. Die fabels kloppen alleen als het kind verkeerd wordt aangelegd. Doe je dat goed, dan is er niets aan de hand. Het is dus altijd goed om je (voor)oordelen even te checken! Lees ook het artikel ‘Geef jij borstvoeding of fles?’ voor meer informatie over dit onderwerp.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer