FunKinderenPraktisch

8 redenen om je ouders op te laten passen

Judith1491 x bekeken

Grootouders die oppassen: voor het ene stel een super oplossing, voor het andere stel een nachtmerrie. Misschien moet jij er niet aan denken, je (schoon)ouders die zich bemoeien met de opvoeding van je kinderen. Toch heeft het laten oppassen door grootouders heel wat voordelen! Dit zijn 8 redenen om je ouders op te laten passen.

1. Grootouders die oppassen leven langer

Er is een tijdje geleden een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat grootouders die oppassen langer leven. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, al lijkt het wel te maken te hebben met activiteit. Grootouders die oppassen moeten immers actief bezig zijn met de kleinkinderen. Dat is gezond, houdt hen in beweging en zorgt ervoor dat ze ook sociaal bezig zijn.

2. Je ouders hebben het al eens gedaan

Je ouders hebben jou ook grootgebracht. En oke, waarschijnlijk zijn er wel wat dingen anders tegenwoordig. Maar toch is een van de redenen om je ouders op te laten passen het feit dat je hen ermee vertrouwd. Zij weten wel wat ze doen, want dat was vroeger ook al zo.

3. Je bent minder geld kwijt

Een betaalde oppas is best duur. Tegenwoordig ligt het minimumloon voor een werkende oppas behoorlijk hoog. En ook als je zwart betaalt, wordt het een duur grapje als je regelmatig oppas nodig hebt. Je ouders zijn waarschijnlijk een heel stuk goedkoper. Veel grootouders passen af en toe gratis op of ze maken er een mooie regeling voor.

4. Opa en oma willen oppassen

Veel opa’s en oma’s willen ook graag oppassen op hun kleinkinderen. Misschien hebben ze het zelfs al aangeboden tijdens de zwangerschap. Super fijn toch, dat je al meteen weet dat je oppas zult krijgen? Zo hebben opa en oma mooi de kans om hun kleinkinderen regelmatig te zien.

5. Er ontstaat een goede band

Oppassen op de kleinkinderen zorgt vaak voor een goede band tussen de grootouders, kinderen en kleinkinderen. Je ziet elkaar regelmatig en je spreekt elkaar vaak. Zodoende krijg je een goede band met elkaar en biedt het veel gezelligheid. Veel meer dan wanneer je eens per twee weken even een bakje koffie komt doen.

6. Je bent flexibeler

Een betaalde oppas is meestal niet zo heel flexibel. Je kunt wel wat schuiven met de planning, maar dat moet je wel tijdig doorgeven. Meestal zijn ze op vaste dagen beschikbaar. Logisch, maar wat als jij ineens komend weekend weg wilt? Handig dat je ouders toch genoeg tijd hebben en flexibel zijn. Tijdens een tweede zwangerschap kan het helemaal praktisch zijn voor alle afspraken, echo’s en voor de bevalling.

7. Je kunt je ouders stiekem een beetje in de gaten houden

Veel ouderen hebben er een hekel aan als je regelmatig checkt of alles wel goed gaat. Nu zij op je kinderen passen, kun je dat mooi in de gaten houden. Eten je ouders nog op tijd? Zijn ze nog fit, of mankeert er wat aan? Je ontdekt heel veel als je regelmatig langsgaat omdat ze op je kinderen passen. Als je kinderen wat ouder zijn, kunnen zij ook veel dingen doorgeven. Ook als opa en oma wat vergeetachtig worden.

8. Je kinderen leren zorgzaamheid

Opa en oma kunnen niet meer zoveel als papa en mama. Ze zijn sneller moe en zullen niet meer zo hard heen en weer hollen. Veel ouders zien dat als belemmering, maar eigenlijk is het een grote plus! Je kinderen leren namelijk sneller om zorgzaam te zijn en mee te leven met anderen. Ze leren dat niet iedereen hetzelfde kan en doet.

Er zijn heel wat voordelen voor grootouders die oppassen. Niet alleen voor de grootouders zelf omdat ze langer fit blijven. Maar ook voor de kinderen en de kleinkinderen zijn er veel redenen om je ouders op te laten passen. Super praktisch dus! Opa en oma op laten passen is dus vanuit alle kanten een prima idee!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer