FunGezondheidPraktisch

8x tips om goede voornemens langer vol te houden

Judith1138 x bekeken

Goede voornemens. Praktisch iedereen maakt ze met oud en nieuw. En de eerste paar dagen/weken houd je je er ook echt aan. Totdat je ze weer vergeet, of het toch te moeilijk vindt om je eraan te houden. Dan verdwijnen de goede voornemens weer naar de achtergrond en vergeet je ze weer. Wil jij je goede voornemens langer volhouden? Dit zijn 8 handige tips!

1. Bedenk hoe graag je het wilt

Schrijf een top 10 redenen waarom je heel graag dat goede voornemen zou willen houden. En plak dat lijstje op de deur of maak het in mooie letters en hang het voor de sier op.

2. Zoek stimulans in je omgeving

Zoek iemand die je helpt om aan je goede voornemen te denken. Het liefst iemand die precies hetzelfde goede voornemen heeft, zodat jullie het samen kunnen uitvoeren.

3. Maak een duidelijk plan

Een goed voornemen is vaak heel vaag. Ga niet voor ‘ik wil vaker gaan sporten’, maar maakt een duidelijk plan. Schrijf op hoe vaak je wilt sporten en welke sport je dan gaat doen.

4. Heb niet meer dan 2 goede voornemens

Hoe meer goede voornemens, hoe moeilijker het is om je er allemaal aan te houden. En als één goed voornemen mislukt, geeft dat vaak een slechtere motivatie om de andere voornemens vol te houden.

5. Eis niet teveel van jezelf

Als moeder heb je het misschien veel te druk om 4x per week een hele avond te fitnessen. Leg de lat dus niet te hoog: kijk wat realistisch past in jouw agenda en gezinsleven.

6. Bedenk een passende beloning

Let op dat deze beloning past bij je prestatie. Ga dus niet als je eindelijk 5 kilo bent afgevallen een enorme taart eten. Koop liever een leuk spel of een mooi boek als beloning.

7. Goede gewoontes hebben tijd nodig…

Goede gewoontes aanleren kost veel tijd. Uit onderzoek blijkt dat zowel volwassenen als kinderen ongeveer 3 maanden nodig hebben om een goede gewoonte in te slijten in hun dagelijks leven.

8. …en oude gewoontes zijn hardnekkig

Terugvallen in oude gewoontes is maar al te eenvoudig. Dat zal iedereen weten die weleens op dieet is geweest. Maar het geldt voor vrijwel alles, zoals spullen laten rondslingeren in plaats van ze op te ruimen.

Een nieuw jaar begint bij bijna alle Nederlanders met goede voornemens. Na een week zijn die nog vers en fijn. Maar hoe lang blijft dat zo? Met deze 8 tips kun jij je goede voornemens volhouden tot volgend jaar!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer