Alles over krentenbaard
Krentenbaard. Een typische kinderziekte, die volwassenen echter ook kunnen krijgen. Helaas is het een van de kinderziektes die je meerdere keren kunt krijgen. Sommige kinderen hebben het regelmatig, anderen krijgen nooit ziekteverschijnselen. Hoe ontstaat krentenbaard eigenlijk? En wat kun je eraan doen?
Oorzaak van krentenbaard
De oorzaak van krentenbaard is een bekende bacterie, meestal de Stafylokok. Heel veel mensen hebben deze bacterie al bij zich, want hij komt veel voor. Bij krentenbaard zorgt de bacterie voor een ontsteking van de huid, vaak omdat die al een kleine beschadiging heeft. Als je kind bijvoorbeeld een wondje heeft, is de kans groter dat hij krentenbaard krijgt. De bacterie is erg besmettelijk.
Krentenbaard voorkomen
Je kunt krentenbaard eigenlijk niet voorkomen. Vaak zullen andere kinderen in de omgeving (bijvoorbeeld in de klas) ook al krentenbaard hebben. Of ze hebben geen verschijnselen, maar dragen de bacterie wel bij zich. Het enige dat je kunt doen is proberen alles zo goed mogelijk schoon te houden. Met name vaak handen wassen, zo weinig mogelijk de plekjes aanraken en speelgoed regelmatig schoonmaken is belangrijk. Maar zelfs met de beste hygiënemaatregelen kun je krentenbaard niet 100% voorkomen.
Krentenbaard geeft geen extra risico’s of complicaties tijdens zwangerschap.
Tips bij krentenbaard
Als je kind krentenbaard heeft, is dat best vervelend. Gelukkig duurt het zelden lang: meestal zijn de plekken na zo’n 1-3 weken weer verdwenen. Wat kun je eraan doen?
- Met een speciale creme genezen de wondjes en plekjes sneller. De creme kun je krijgen via de huisarts.
- Bedek plekken waar dat kan met kleding, zodat je kind er minder aan kan krabben. Dek plekken niet af met pleisters, want dit gaat broeien en zorgt voor grotere plekken!
- Houd de nagels van je kind kort en probeer te voorkomen dat hij krabt. Laat hem zeer regelmatig zijn handen wassen (en doe dat zelf ook!).
- Je kind mag gewoon naar school, al dien je school wel in te lichten dat je kind krentenbaard heeft. Sommige scholen hebben een apart protocol, maar bij de meeste scholen zijn geen speciale regels. De besmetting heeft al plaatsgevonden, dus thuis houden heeft geen zin.
Krentenbaard is best vervelend. Het ziet er erg opvallend uit, omdat het meestal in het gezicht zit. Bovendien kunnen het echt grote, lelijke plekken worden. Gelukkig is er een troost: krentenbaard laat geen littekens achter. Waar je kind van bijvoorbeeld waterpokken wel littekens kan overhouden, gebeurt dat bij krentenbaard dus niet.