Zwanger en mama

Alles over regeldagen

Judith2005 x bekeken

Elke baby krijgt last van regeldagen. Of je nu borstvoeding geeft of flesvoeding: elke baby krijgt ze. De meeste ouders weten maar weinig van regeldagen. Ja, je kindje is een paar dagen heel vervelend en wil voortdurend aandacht. Maar verder? In dit artikel vind je alles over regeldagen. Wanneer ze komen, waar ze door veroorzaakt worden en ook handige tips om ermee om te gaan. Zo komen jullie een stuk gemakkelijker de regeldagen door!

Wat zijn regeldagen?

Om te kunnen begrijpen waarom je baby ineens totaal veranderd, moeten we bij het begin beginnen. Hiervoor moeten we starten met borstvoeding, want dat is de bron van regeldagen. Ook als je flesvoeding geeft, is het belangrijk om dit te weten.

Aanpassingen in de voeding

Een baby groeit niet geleidelijk en komt niet elke dag evenveel aan. De typische groei van een baby vertoont kleine pieken: groeispurtjes. Wanneer je baby wordt geboren, is jouw borstvoeding perfect voor een pasgeboren baby. Maar rond de tien dagen, verandert dat. Je lieve kleine baby veranderd ineens in een hongerig monstertje dat alleen maar wil drinken. Dat komt door een groeispurt op deze leeftijd, waardoor je kind meer honger krijgt. Je borsten moeten dus meer eten produceren, maar dat doen ze niet meteen. Je baby krijgt honger en wil vaker drinken. Hij zal de borsten nu ook goed leegdrinken. Na een aantal voedingen, krijgen je borsten door dat er iets moet veranderen: er wordt meer voeding aangemaakt. Ook veranderd de samenstelling van de voeding. Na een paar dagen zijn de voeding en de baby weer goed op elkaar aangepast en kom je terug in het normale ritme.

Hoe zit het met flesvoeding?

Een baby die flesvoeding krijgt, krijgt ook rond de tien dagen zijn eerste groeispurt. Hij krijgt meer honger en zal vaker om voeding vragen. Maar omdat je flesvoeding geeft, werkt het in dit geval anders. Je geeft gewoon iets vaker de fles of je doet er wat meer melk in en zo krijgt je kleintje genoeg. Toch kan de baby hangerig zijn en aangeven dat hij honger heeft, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Dat komt omdat een baby natuurlijk het verschil niet weet tussen flesvoeding en borstvoeding. Biologisch gezien moet hij gewoon vaker kleine beetjes eten om de borstvoeding van zijn mama aan te passen. En dus geeft hij aan dat hij honger heeft, zelfs als dat eigenlijk niet zo is. Het werkt het beste om elk uur te voeden en dan minder voeding per keer te geven.

Wanneer krijgt een baby regeldagen?

Een baby krijgt regeldagen rond bepaalde leeftijden. Afhankelijk van de baby kan het een paar dagen verschillen, maar meestal is het vrij voorspelbaar. Dat komt omdat baby’s in hun eerste 6 maanden ongeveer vergelijkbare groeipatronen hebben. Dit zijn de bekende regeldagen:

 • 10 dagen
 • 3 weken
 • 6 weken
 • 3 maanden
 • 6 maanden

Tips om met regeldagen om te gaan

Er zijn manieren om de regeldagen wat makkelijker te maken. Vooral de eerste regeldagen zijn lastig, omdat je dan nog moet wennen aan je kindje. Denk je net een vast patroon te hebben gevonden, begint je baby zich ineens te misdragen. Dit zijn praktische tips om hiermee om te gaan:

 • Accepteer dat de regel ‘3 uur tussen voedingen’ niet van toepassing is in de regeldagen. Je baby zal veel vaker komen, soms wel elk uur.
 • Neem een paar dagen rust. Je baby heeft nu behoefte aan extra aandacht. En omdat jij elk uur aan het voeden bent, kun je zelf ook wel wat extra slaap gebruiken.
 • Blijf relaxt. Een baby die zoveel huilt, kan enorm frustrerend zijn. Toch is het belangrijk om rustig te blijven. De regeldagen duren langer als je zelf last hebt van stress.
 • Het komt weer goed! De regeldagen duren bij de meeste baby’s maar twee dagen. Andere baby’s doen er iets langer over. Maar… het gaat vanzelf weer over! Ook al geloof je het nu nog niet, over een paar dagen heb jij je modelbaby weer terug.
 • Bij het geven van flesvoeding helpt het als je de voeding verspreid over langere tijd. Verdeel één fles bijvoorbeeld over twee voedingsmomenten. Zo kan je baby vaker gevoed worden zonder dat hij teveel binnenkrijgt.
 • Rond de regeldagen krijg je vaak last van stuwing. Laat je baby je borsten goed leegdrinken, anders loop je risico op een borstontsteking.

Regeldagen zijn niet leuk, maar ze zijn wel nuttig. Ze zorgen voor een goede balans tussen de behoefte van de baby en de voeding van de moeder. Daarnaast kun je ze niet voorkomen: ze horen er gewoon bij. Het is daarom beter om ze maar gewoon te accepteren en er het beste van te maken. Het is op dat moment niet leuk, maar het heeft zeker nut!

Foto via shutterstock.com

 

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer