Wonen

Als gezin energie besparen: 5 tips

Mamasopinternet1008 x bekeken
Als gezin energie besparen 5 tips

Energie besparen is een hot item. Dat komt niet alleen omdat het duurzamer is, maar ook omdat je er geld mee kunt besparen. Het mooiste is dat energie besparen helemaal niet moeilijk is. Want júist als gezin kun je heel gemakkelijk gaan besparen. Wil jij eenvoudig geld besparen op de energierekening en duurzamer leven? Met deze 5 tips kun je als gezin energie gaan besparen.

1. Vervang alle verlichting

Je denkt meestal niet zoveel na over je verlichting. Maar vooral in de donkere maanden zorgt je verlichting voor een flink deel van de stroomrekening. Door alle verlichting te vervangen voor led lampen, kun je heel veel energie besparen. De gemiddelde led lamp gebruikt minder dan 10% van de energie die eenzelfde gloeilamp gebruikt. Check dus alle verlichting in huis. Vergeet daarbij vooral de nachtlampjes niet! Ledlichtjes als nachtlampje besparen helemaal veel energie omdat nachtlampjes lange tijd blijven branden (soms zelfs de hele nacht).

2. Gebruik een energiemeter

In bouwmarkten, maar ook in sommige andere winkels, vind je energiemeters. Deze kun je eenvoudig in een stopcontact plaatsen, waarna je de stekker van het apparaat dat je wilt meten erin doet. Je kunt dan op het apparaatje precies zien hoeveel energie het apparaat in kwestie precies gebruikt. Dit is vooral ideaal om te controleren hoeveel sluipverbruik sommige apparaten hebben. Zet de energiemeter bijvoorbeeld eens tussen de TV-installatie en het stopcontact en meet het verbruik als de TV op standby staat.

3. Installeer een instelbare thermostaat

Slimme thermostaat

Een thermostaat hoeft niet perse slim te zijn om energie te besparen. Hij moet vooral goed in te stellen zijn. Maak een schema waarin te zien is wanneer de verwarming welke temperatuur moet bereiken. ’S morgens is de temperatuur in huis vaak iets lager dan ’s avonds. En zijn er momenten dat er niemand thuis is, dan mag de temperatuur natuurlijk ook een stuk lager zijn dan wanneer er wel iemand thuis is. Zo kun je ongemerkt heel wat energie besparen.

4. Was en droog efficiënt

Als gezin heb je regelmatig een volle wasmand. Door de was efficiënt te doen, kun je heel wat energie besparen op jaarbasis. Daar zijn wat simpele trucs voor. Allereerst was je alleen met een volle wasmachine – hoe minder er in de wasmachine zit, hoe minder efficiënt hij werkt. In de tweede plaats is wassen op lagere temperatuur een stuk goedkoper dan op hoge temperatuur. Doe slechts incidenteel een was op 90 graden en was de rest van de keren op max. 40 graden. Zodra het buiten mooi weer is en het waait, kun je de was buiten laten drogen. Gebruik de wasdroger het liefst alleen als het buiten slecht weer is. Een droogbeurt kost gemiddeld zo’n 2,5 kWh, dus reken maar uit hoeveel je kunt besparen als je de meeste wassen aan de lijn laat drogen.

5. Bespaar met nieuwe apparaten

Het is vrijwel nooit echt voordelig om een oud apparaat dat nog goed werkt te vervangen voor een nieuw en efficiënter model. Dat komt omdat het oude apparaat afgevoerd en verwerkt moet worden, terwijl het maken van een nieuw apparaat natuurlijk ook zorgt voor vervuiling. Heb je echter een apparaat dat het niet (goed) meer doet, dan is vervangen een must. Gebeurt dat, koop dan een nieuw apparaat dat voorzien is van minimaal een A+-label. Hoe zuiniger het apparaat dat je nu koopt, hoe meer je ermee bespaart op de langere termijn.

Energie besparen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Heel vaak is het al genoeg om kleine aanpassingen te doen. Kies je er bijvoorbeeld voor om je lampen te vervangen, dan hoef je daarna helemaal niets meer te doen en bespaar je toch voortdurend energie. Dit soort tips is dus ideaal voor gezinnen. Wil je graag dat je kinderen zelf aan de slag gaan met energiebesparing? Check deze tips om kinderen op weg te helpen.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer