Baby´sGezondheid

ALTE (Apparent Life-Threatening Event) bij baby’s; wat is dat?

Judith2295 x bekeken

De meeste baby’s zijn na hun geboorte prima gezond. Natuurlijk worden ze weleens ziek, maar er gebeuren zelden echt heel gekke dingen. Maar er zijn uitzonderingen. Zo zijn er baby’s die ineens een ALTE meemaken. Maar wat is dat eigenlijk?

ALTE – de baby lijkt dood

Stel je voor dat je je kindje net in bed hebt gestopt. Een half uurtje later kijk je in de wieg en je schrikt je wezenloos. Je baby is helemaal grauw, koud, ademt niet en reageert nergens op. Hij lijkt wel dood! Natuurlijk bel je in paniek 112, je man, de buren, noem maar op. Tot je kindje na een tijdje ineens weer tot leven komt. Als dit gebeurt wordt er gesproken over een ALTE – een Apparent Life-Threatening Event. Het is een gebeurtenis die schijnbaar levensbedreigend is voor de baby, maar waar geen oorzaak voor gevonden wordt.

ALTE’s lijken op UFO’s

Een ALTE komt voor bij 0,6 op de 1000 baby’s. De kans dat jouw kindje zoiets krijgt is dus echt heel erg klein. Als het gebeurt, weet je op dat moment zeker dat je baby dood is. En toch komt hij later weer tot leven. Misschien ga je je wel afvragen of je het wel goed hebt gezien. Maar dat is niet zo – de baby was op dat moment echt in levensgevaar en had kunnen sterven. ALTE’s lijken wel wat op UFO’s: ze zijn er ineens, je kunt niet verklaren waar het vandaan komt en ze zijn ook zo weer verdwenen. Heel soms wordt er wel een oorzaak gevonden voor de wegval van je kindje – maar vanaf dat moment wordt het ook geen ALTE meer genoemd.

De zorg na een ALTE

Als je kindje een ALTE krijgt, moet het meteen naar het ziekenhuis gebracht worden. Er is namelijk niets duidelijk over de oorzaak die hierachter zit. Er moeten dus onderzoeken plaatsvinden om te kijken of er bepaalde risicofactoren zijn. Het hartje van je baby wordt beluisterd, de longetjes gecontroleerd en verder wordt je hele kindje nagekeken. Meestal levert dat niets op, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

De impact van een ALTE op de ouders

Als je kind een ALTE heeft gehad, ben jij je helemaal kapot geschrokken. Die schrik raak je ook niet zo snel weer kwijt. Er blijft een angst dat je je kindje kwijt zou kunnen raken. Het is dan ook goed om deze angst bespreekbaar te maken en er misschien ook een psycholoog bij te betrekken. Veel ouders die dit meemaken zijn (een tijdje) heel beschermend voor hun kindje. Logisch ook, maar je moet wel opletten dat je bezorgdheid niet verandert in overbezorgdheid. Als de ALTE geen duidelijke oorzaak had, is de kans nihil dat je kindje zoiets nog eens meemaakt.

Je kunt er niets aan doen

Er zijn veel mensen die meteen klaarstaan met commentaar als je vertelt dat je kindje een ALTE heeft gehad. Vragen of de baby wel goed slaapt (op de rug, goed matrasje etc), wat je kindje eet enzovoorts. Er is echter nog geen enkele oorzaak gevonden voor ALTE’s. Het overkomt baby’s van hoogopgeleiden net zo goed als laagopgeleiden. Er zijn geen risicofactoren bekend. Dus ook als jij alles helemaal perfect doet, kan dit gebeuren. De ALTE hoeft je dus niet onzeker te maken over jezelf, want het ligt niet aan jouw zorg voor je kindje!

Een ALTE is mogelijk gevaarlijk, al is niet helemaal zeker of dat echt zo is. In ieder geval is het wel ontzettend schrikken voor jou en je partner. Daar komt nog bij dat je baby een tijdje in het ziekenhuis onderzocht en gemonitord moet worden. Het is dus een nogal heftige gebeurtenis. Doe dit dus ook achteraf niet te makkelijk van de hand en neem het serieus. Een ALTE heeft meestal geen gevolgen voor je kindje, maar vaak wel voor jou en je partner!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer