TuinPraktisch

Altijd een prachtig gazon – ook als je kinderen hebt!

Judith2199 x bekeken

Veel mensen denken dat een mooie tuin (en vooral een mooi gazon) niet te combineren is met kinderen. Kinderen hebben nu eenmaal de neiging om nogal wild te zijn, waardoor de tuin snel beschadigd. Een keurig gazon zit er niet in als je zoon houdt van voetballen of als je dochter een grote tent opbouwt. Toch? Dat is niet helemaal waar. Je kunt namelijk altijd een prachtig gazon hebben – ook als je kinderen hebt!

Een mooi gazon met levend gras?

Een mooi gazon met levend gras is vaak behoorlijk lastig. De grondsoorten in Nederland zijn niet overal geschikt voor mooi gras. Vaak komt er onkruid tussen groeien, groeit er mos in het gazon of blijft het gras wat lang geel en dood na de winter. Een mooi gazon is wel te realiseren, maar je hebt er best veel werk aan. Met kinderen wordt het nóg lastiger, want dan slijt het gazon snel. Veel lopen op bepaalde plaatsen (bijvoorbeeld rond de schommel) zorgt ervoor dat het gras doodgaat en er kale plekken ontstaan. Even een tentje bouwen? Zodra een tent langer dan drie dagen op dezelfde plek staat begint het gras af te sterven. Een mooi gazon met levend gras is erg moeilijk te combineren met spelende kinderen.

De oplossing: een kunstgazon

Kunstgras is de laatste jaren een tophit geworden. Dat heeft ermee te maken dat het telkens is verbeterd. Toen er nog maar net kunstgras werd gebruikt, was het eigenlijk té mooi, té strak en té groen om echt te zijn. Maar tegenwoordig is het haast onmogelijk om verschil te zien tussen levend gras en kunstgras. Kunstgras is ongelofelijk sterk en verslijt vrijwel niet. Dat heeft als voordeel dat zelfs rondrennende kinderen en opgezette tenten geen invloed hebben op het gazon. Je gazon ligt er altijd stralend bij – zelfs als je zoon met zijn voetbalschoenen met noppen over het gras dendert.

De voor- en nadelen van kunstgras in de tuin

Kunstgras heeft veel voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Er is geen onderhoud meer nodig. Niet meer grasmaaien, bemesten enzovoorts.
  • Er groeit geen onkruid en mos in het gazon.
  • Het gras is zo sterk dat het niet slijt, ook niet als kinderen rondrennen. Het is het ideale gazon in een kidsproof tuin.
  • Het ziet er net zo uit als levend gras als je kiest voor kunstgras van goede kwaliteit.

Toch heeft kunstgras ook wat nadelen. Of, zoals Cruijff zegt: elk nadeel heb zijn voordeel. Dit zijn nadelen van kunstgras:

  • Er ontstaat geen leven in zoals wormen, slakken, torren en kleine beestjes. Wat best jammer is eigenlijk.
  • Het moet worden aangelegd door een professional, anders is er kans op problemen als verzakken of slechte waterafvoer.
  • Het is vrij prijzig als je goede kwaliteit kunstgras zoekt. Bij websites zoals Topkunstgras vind je wel veel aanbiedingen die het een stuk aantrekkelijker maken.

Kunstgras is een aantrekkelijke optie als je kinderen hebt. Denk je nog terug aan die krantenartikelen over kankerverwekkende stoffen? Dan kun je gerust zijn: het rubber dat gebruikt wordt in openbare grote velden is heel anders dan het rubber dat gebruikt wordt bij privé-gazons. Het kunstgras voldoet aan strikte eisen en is ook veilig voor kleine kindjes op op te spelen.

 

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer