Heeft je kind zijn of haar rijbewijs gehaald? Natuurlijk is het dan fijn dat je zoon of dochter jouw auto af en toe kan lenen. Maar hoe zit het dan met de schadevrije jaren? Die vraag krijgt Independer regelmatig binnen. Hieronder het antwoord.
Af en toe uitlenen of regelmatige bestuurder?
Als je kind af en toe in je auto rijdt, is dat geen probleem. Jij blijft als ouder de ‘regelmatige bestuurder’. Je hoeft je verzekeraar daarom niet van tevoren te melden dat je kind jouw auto gebruikt. Gaat je kind regelmatig in je auto rijden? Dan moet je dit wel doorgeven aan je verzekeraar.
Verhoogd eigen risico
Bij sommige autoverzekeringen geldt er een verhoogd eigen risico als je kind jouw auto leent en onder de 24 jaar is. Veroorzaakt je zoon of dochter een ongeluk met jouw auto? Dan moet je een groter deel van de schadekosten betalen. Hoe hoog het eigen risico is, vind je in de voorwaarden van je autoverzekering.
Ouder bouwt schadevrije jaren op
Ook al rijdt je kind af en toe in jouw auto, jij hebt de autoverzekering op je naam staan. Jij bouwt dan ook schadevrije jaren op. Per jaar dat je geen schade claimt bij je verzekeraar, krijg je er een schadevrij jaar bij. En bij schade, gaan er schadevrije jaren af. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op je premie (no-claimkorting). Hoeveel dat precies is, staat in de ‘bonus-malusladder’. Deze tabel verschilt per verzekeraar en vind je terug in de polisvoorwaarden.
Je kind rijdt regelmatig in je auto
Rijdt je kind meer dan jij in jouw auto? Dan moet je de autoverzekering en de auto op de naam van je kind te zetten. Zo kan je zoon of dochter zelf schadevrije jaren en no-claimkorting opbouwen. Dat geldt ook als je kind uitwonend is. Houd er sowieso rekening mee dat autoverzekeraars met uitwonende kinderen strenger zijn in het gebruik van jouw auto.
Je kind koopt z’n eigen auto
Heeft je kind net z’n rijbewijs gehaald en koopt hij z’n eerste auto? Dan mag je de autoverzekering niet op jouw naam afsluiten, zodat je kind kan profiteren van jouw schadevrije jaren. De auto en de autoverzekering moet op naam staan van de persoon die er het meest in rijdt. Zo kan je kind – net als in de situatie hierboven – zelf schadevrije jaren en no-claimkorting opbouwen