Baby´sGezondheid

Heeft jouw baby berg? Zo kom je er het snelst vanaf!

Judith1800 x bekeken

Berg is een veel voorkomend probleem bij jonge kinderen en baby’s. Het is een huidprobleem dat zichtbaar is als schilfertjes op de huid van je kindje. De meeste kinderen hebben dit alleen op hun hoofd, maar sommige kinderen ‘schilferen’ over hun hele lichaam. Waar wordt berg nu eigenlijk door veroorzaakt? En hoe komt je kind er weer vanaf?

Berg: de oorzaak en symptomen

Bij de geboorte hebben veel kinderen een vettig wit laagje op de huid dat dient als bescherming. Na de geboorte droogt dit laagje in. Soms verdwijnt het en zie je er niets meer van, maar bij veel kindjes veranderd het in een gelig laagje dat korstjes vormt. Na zo’n vier weken moet dit laagje weg zijn. Is het dat niet, dan wordt het ‘berg’ genoemd. Berg kan ook later ontstaan, zonder duidelijke oorzaak. De kenmerken van berg:

  • Gelige, vettige korstjes
  • Met name op de hoofdhuid en in de huidplooien
  • Het jeukt niet en is niet pijnlijk
  • Het gaat vanzelf over voordat je kind 2 jaar oud is

Wat kun je eraan doen?

Berg wordt niet veroorzaakt door het gebruik van shampoo, maar reageert er wel op. Je kunt de haartjes van je kind beter niet vaker met shampoo wassen dan nodig is – bij voorkeur maar 1x per week. Er is een speciale zalf, die bergzalf genoemd wordt. Het is nooit helemaal bewezen of het werkt, maar het is het proberen waard.

Er wordt wel als tip genoemd om de korstjes in te smeren met olie en een dag later te kammen. Het gevolg is dat de huid van je baby heel erg vet wordt. Het werkt op korte termijn, maar op de langere termijn kan de huid in de war raken van de wisseling tussen vet en droogte. Je kunt beter het huidje met rust laten, dan gaat de berg meestal ook sneller weg. Laat je kind het liefst blootshoofds als dat mogelijk is, zodat de huid veel in de buitenlucht komt.

Oma’s tips

  • Zeewater schijnt fantastisch te helpen. De combinatie van zout water en zonlicht zorgt dat het laagje korstjes meteen indroogt en verdwijnt. Misschien tijd voor een strandvakantie dus?
  • Het hoofdje met zout water insmeren en als het gedroogd is het haar kammen met een luizenkam. Na een paar keer is de berg een stuk minder.

Berg is een onschuldige aandoening, maar kan er een beetje vies uitzien. Toch moet je er ook nuchter in blijven: meer dan de helft van de baby’s heeft er last van. Het is niet schadelijk voor je kindje en niet besmettelijk voor de omgeving. Je kunt dus best wat tips proberen, maar zorg wel dat je van tevoren zeker weet dat je het niet erger maakt. Met name tips met vet en olie kunnen op langere termijn zorgen voor huidproblemen.

Berg is onschuldig en komt dus niet voor op de lijst met veel voorkomende gezondheidsklachten bij baby’s.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer