PraktischGezondheid

Mijn baby houdt niet van knuffelen! Wat nu?

Judith6657 x bekeken

Je hoort altijd verhalen van andere moeders, waarin hun baby’s zo knus bij hen blijven liggen. En dan kijk je naar je eigen baby, die eigenlijk alleen maar lekker ontspannen slaapt in zijn wiegje. Die eigenlijk helemaal niet zo lijkt te houden van knuffelen. Die begint te huilen als hij in een draagzak of draagdoek wordt gestopt. En behalve dat je best een beetje jaloers kijkt naar die moeders die wél met hun kindje knuffelen en hem/haar overal ronddragen, maak je je ook nog eens zorgen. Is mijn kindje wel normaal?

Spelende baby die niet wil knuffelen
baby via shutterstock.com

Knuffelen als levensbehoefte

Knuffelen is voor baby’s een echte levensbehoefte. Twijfel je hieraan? In een Russisch onderzoek, enkele decennia geleden, overleden alle baby’s waarmee niet werd geknuffeld. Ze kregen genoeg eten en verzorging, maar er werd totaal niet met ze geknuffeld. Een voor een overleden de arme kleintjes. De conclusie van het onderzoek: baby’s hebben lichaamscontact nodig om te overleven. Toch is er tussen verschillende baby’s wel een verschil: de ene baby heeft het meer nodig dan de ander.

Mijn baby wil niet knuffelen

Jouw baby lijkt minder te willen knuffelen als de baby’s van andere mensen. Dat kan verschillende oorzaken hebben:

  • Jouw baby heeft ergens pijn en accepteert daarom weinig aanrakingen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een moeilijke geboorte. Een baby kan hoofdpijn hebben tot meer dan een week na de geboorte (!), maar ook een beschadiging of spierverrekking in nek of schouders is een bekende aandoening. Laat je kindje daarom controleren door een osteopaat, die kan deze dingen ontdekken en indien nodig verhelpen.
  • Jouw baby heeft een autistische afwijking. Bij sommige kindjes is dit vanaf dat ze baby zijn bekend. Troost je: dit is bijzonder zeldzaam!! De meeste vormen van autisme worden pas later ontdekt. Wanneer een baby al meteen kenmerken van autisme vertoond is hij/zij niet alleen gespannen en nerveus bij aanrakingen, maar ook door geluiden, vreemde geuren enzovoorts. De baby is bijzonder snel overprikkeld en gestrest, zonder dat jij daar een duidelijke reden voor kunt vinden.
  • Jouw baby heeft gewoon weinig behoefte aan knuffels. Dat kan gebeuren en het is niks om je zorgen over te maken. Er zijn baby’s die gewoon graag rustig in de wieg slapen en liever niet bij hun mama op schoot of in de armen. Zolang je baby verder niet paniekerig, gestrest of overprikkeld is, is er niets aan de hand. Knuffel je baby op momenten dat het zo uitkomt, bijvoorbeeld tijdens het voeden. Wees ook niet verbaasd als je kindje ineens wel wat meer wil knuffelen – baby’s veranderen heel sterk tijdens de ontwikkeling.

Ik maak me zorgen omdat mijn kind niet wil knuffelen

Zoals gezegd: niet elk kind wil knuffelen. Dat geldt al voor baby’s en dat kan door blijven gaan tot je kind groot is geworden. In principe hoef je je hier geen zorgen om te maken, zolang de andere sociale vaardigheden maar worden ontwikkeld. Je hoeft je geen zorgen te maken als jouw kind niet zo graag lijkt te willen knuffelen. Ken je het boek “De vijf talen van liefde”? Dat boek verteld dat er globaal gezien vijf verschillende manieren bestaan om liefde te geven en ontvangen. Een van die manieren is knuffelen, maar er zijn ook andere manieren om jouw liefde over te brengen aan je kind. Spelen is bijvoorbeeld een methode, of gewoon aandacht geven in het algemeen. Zo kan je kindje bijvoorbeeld ook genieten van jouw stem zonder dat je hem of haar knuffelt. Vergeet niet dat het zo kan zijn dat jouw kindje gewoon knuffelen niet ziet als iets dat met liefde te maken heeft, maar het wel super belangrijk vind dat je regelmatig tegen hem/haar praat of samen dingen gaat doen.

Accepteren dat je niet veel zult knuffelen

Als moeder zul je moeten accepteren dat je niet veel zult knuffelen met je kind. Doe je dat wel terwijl je kind dat duidelijk niet wil, dan zul je aversie opwekken die nog veel erger is. Baby’s laten merken wat ze niet willen door te gaan huilen en spartelen, peuters gaan zich vaak juist helemaal stijf houden. Als jouw kind geen knuffeldier is, zul je moeten accepteren dat knuffelen er niet in zit. Accepteer dit en laat het los. Je kunt andere leuke dingen doen om je kindje te vertellen dat je van hem/haar houdt. Sommige kindjes zijn zelfs als baby al dol op verhalen, ook al begrijpen ze er nog niks van. Andere baby’s zijn gek op spelletjes in de box of vinden het prachtig om hoog opgetild of rondgezwaaid te worden. Probeer uit wat jouw kindje wel echt leuk vindt. Zo heb je toch een fijne manier om met je kind te communiceren zonder dat je het kindje dwingt om te knuffelen terwijl het dat niet wil.

We hebben nog een laatste, algemene tips voor moeders waarvan het kindje niet wil knuffelen. Als je kind zomaar naar je toe komt en je knuffelt, reageer dan niet overdreven. Doe alsof het heel normaal is dat dit gebeurt – zelfs al gebeurt het haast nooit. Wanneer je overdreven aandacht besteed aan knuffelen, kan dat je kindje afschrikken, maar als je doet alsof het normaal is, zal je kind het ook makkelijker accepteren. Bovendien doen kinderen graag volwassenen na. Dus heb je een man of vriend, knuffel dan veel met hem als je kindje het kan zien. Goed voorbeeld doet goed volgen…

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer