DIYPraktisch

Baby verschoonmatje zelf maken

Judith9167 x bekeken

Als je bezig bent met de baby-uitzet, ontdek je dat veel van de spulletjes die je nodig hebt duur of niet helemaal naar je smaak zijn. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren met een babymatje, waarbij een simpel matje niet zo duur is, maar een echt leuk matje al snel in de papieren loopt. Daarom hier een tutorial om zelf je eigen baby verschoonmatje te maken. Maak hem in de stofjes die jij mooi vindt naar je eigen smaak, dan kun je er gedurende de hele luierperiode plezier van hebben!

Dichtnaaien en binnenstebuiten keren
Baby verschoonmatje zelf maken

1. Stof en maat

Welke stof heb je nodig en op welke maat moet je het knippen? Zelf ben ik begonnen met een gekregen handdoek (groot formaat), die ik niet vond passen bij de rest van mijn handdoeken. Eigenlijk kies je vrijwel altijd badstof als bovenkant voor het matje, omdat dit stevig en lekker zacht is. Voor de onderkant heb ik een overgebleven lap katoen gebruikt in een leuk kleurtje. Dit is de kleur die je ziet wanneer je matje opgevouwen in je tas zit! Verder heb ik er een zak opgenaaid van een stuk zachtgele katoen en hierop heb ik drie applicaties gestreken. Wanneer je bezig bent met een baby verschoonmatje zelf te maken, heb je ook de maten nodig. De standaard maat is als volgt:

maten stof
Dit zijn de maten voor de verschoonmat

2. Naai het katoen op de badstof

Voor het verschoonmatje kun je zowel het katoen als de badstof van tevoren op maat knippen. Zelf vond ik dat helemaal niet handig, omdat badstof een elastische stof is en daarom moeilijk te knippen. Ik heb de katoen op maat geknipt en op zijn kop op de badstof gelegd. Vastspelden en rondom vastnaaien (0,5 cm marge), maar laat wel wat ruimte over om het matje te kunnen draaien. Je kunt daarna de badstoffen kant bijknippen op maat.

Stof op maat knippen
Stof op maat knippen en vastnaaien rondom

3. Extra vulling voor het hoofdje (optioneel)

Het is niet perse nodig om nog extra vulling in het hoofdeinde te doen, maar het kan wel. Zelf heb ik ervoor gekozen dit wel te doen, want sommige oppervlakken zijn nogal hard voor een teer babyhoofdje. Ik heb een dunne laag vulling vastgestikt op het hoofdeinde (alleen langs de randen). Op deze manier zie je er later niets meer van en is het hoofdeinde wat zachter en dikker.

Vastnaaien met dunne vulling
Dunne vulling vastnaaien op het hoofdeinde

4. Draai de verschoonmat binnenstebuiten en zet de zak vast

De basis voor het baby verschoonmatje is alweer bijna klaar! Je hoeft alleen nog maar de stof binnenstebuiten te keren, zoals je doet met een kussen hoes. Vervolgens knip je een lap stof op maat voor de zak die je op de mat gaat zetten. De zak moet iets breder vallen dan het matje (bij mij was hij 47 cm breed en 15 cm hoog). Vervolgens naai je één van de lange zijden om zodat er alleen een nette afgewerkte naad zichtbaar is.

Leg de stof voor de zak op de kop – dus met de lelijke kant naar boven! – op de achterkant van het matje en zet vast met spelden.

Zak binnenstebuiten op de achterkant zetten
Zet de zak binnenstebuiten op de achterkant van het matje vast met spelden

4. Zak vastzetten

Je kunt de zak van de verschoonmat vastzetten door rondom te naaien (nog 0,7 cm marge). Vervolgens, als je zeker weet dat de zak goed vastzit, draai je hem om de onderkant van de stof heen zodat hij aan de badstoffen kant zit met de mooie kant naar boven. Vervolgens naai je twee naden op 15 cm afstand van elkaar en van de zijkant, zodat de zak is onderverdeelt in drie vakken. Dit is later praktisch voor luiers en doekjes.

Goed draaien
Draai de zak naar de voorkant van het matje. Ziet er al veel beter uit he!

5. Applicaties strijken

Wil je leuke plaatjes op de zakken, dan kun je het beste applicaties kopen en die met een strijkijzer bevestigen. Doe altijd even een stukje bakpapier in de zak voordat je het plaatje erop legt en begint met strijken. Doe je dit niet, dan kun je per ongeluk ook de zak dichtstrijken waardoor je er niets meer aan hebt!

Vaststrijken van plaatjes
Kies applicaties die je ook na een paar jaar nog leuk vindt

6. Laatste afronding

Je baby verschoonmatje is nu zo goed als klaar. Nu kun je de laatste details nog afwerken. Zo heb ik van een restje stof een bandje gemaakt (ong. 35 cm lang, 3 cm breed) met omgezoomde randen. Met behulp van klittenband sluit dit bandje mooi als je het dekentje opvouwt tot een pakketje. Vouw je verschoonmat op tot een handig pakketje en leg het bandje eromheen. Zo is het pakje mooi afgewerkt en handig mee te nemen – ook als er luiers in zitten.

Opgevouwen matje
Handig, compact pakketje om mee te nemen in de luiertas

Heb je al een verschoonmat, of zoek je nog andere leuke items om zelf te maken? Klik dan hier om meer DIY-babyprojecten te vinden.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer