UncategorizedBabykledingPraktisch

Babyluiers – wasbare luiers of pampers?

Judith3 comments2572 x bekeken

Als (aanstaande) moeder heb je veel om over na te denken. Toch wordt er in Nederland nog maar weinig nagedacht over de luiers van de baby. De meeste dames grijpen naar het meest handige, voor de hand liggende artikel: pampers of andere wegwerpluiers. En inderdaad, pampers lijken het meest voor de hand liggende artikel, vooral omdat wasbare luiers niet meer in winkels worden aangeboden. Je vindt ze alleen nog op beurzen en in online webshops. Toch is het een vraag die elke zwangere en elke jonge moeder zichzelf zou moeten stellen: welke luiers kies ik?

Waarom wasbare luiers niet in de winkel liggen

Er zijn eigenlijk twee redenen waarom wasbare luiers niet in de winkel liggen. Je kunt ze niet krijgen bij de Kruidvat, in de Babydump zijn ze ook niet te vinden en bij de Prenatal leggen ze uit dat ze al enkele jaren geleden uit het assortiment zijn gehaald. Dit komt ten eerste omdat winkels veel meer verdienen op wegwerpluiers en ten tweede omdat wasbare luiers een tijdlang niet populair waren bij moeders. Veel dames denken namelijk dat er een hele hoop extra werk door wordt veroorzaakt, waardoor ze al bij voorbaat kiezen voor wegwerp.

wegwerpluier

Voor- en nadelen: een afweging

Pampers en wegwerpluiers:

De voordelen van wegwerpluiers zijn duidelijk. Je hebt geen gedoe, geen viezigheid en je hoeft ze niet te wassen. Ze hebben echter ook een aantal nadelen. Zo hebben de meeste pampers en wegwerpluiers een chemische geur als je eraan ruikt. Dat klopt ook, want ze zijn behandeld met chemicaliën om te zorgen voor goede vocht-opname en dat ze niet teveel gaan stinken. Met als gevolg dat het kwetsbare babyhuidje dagelijks in contact komt met deze chemicaliën.

Wasbare luiers:

Afhankelijk van het systeem dat je kiest, heb je meer of minder werk van wasbare luiers. Vrijwel alle wasbare luiers worden gebruikt met een inlegvelletje dat ‘de grote boodschap’ opvangt. Dit velletje gooi je weg, zodat alleen de plasluier overblijft. Deze moet gewassen worden, maar gelukkig kan hij gewoon mee met de andere was. Na het wassen hangt het af van het type luier hoeveel werk je hebt: bij pocketluiers moeten de ‘boosters’ (dikke inleggers) apart aan de waslijn drogen. Bij prefolds moet je ze weer in de goede vorm vouwen voordat je ze weer gebruikt. Echter, met een stapeltje luiers is dat meestal zo gebeurt en het kost niet zoveel extra werk.

Pocketluiers

De kosten van luiers

Op wasbare luiers kun je flink wat geld besparen, maar in het begin is het een flinke kostenpost. Zo betaal je voor een pakket van 24 wasbare pocketluiers al snel 250-300 euro. Daar staat tegenover dat je met die uitgave wel luiers hebt voor de gehele luierperiode – die gemiddeld 2 jaar en 9 maanden duurt. Over deze periode hoef je er dus geen geld meer aan uit te geven, op zijn hoogst nog af en toe voor de losse inlegvelletjes.

Pampers en wegwerpluiers moet je blijven kopen. Ervan uitgaande dat jouw baby een gemiddeld aantal keren per dag verschoond moet worden, kosten de luiers je ongeveer 40-50 euro per maand. Dat lijkt niet zoveel, maar een simpel rekensommetje laat zien dat je na 6-8 maanden al meer hebt uitgegeven dan degenen die in één keer de wasbare luiers hebben gekocht. Uiteraard zijn zij nog wat geld kwijt voor het wassen – maar als je een baby hebt was je toch al vaker en de luiers kunnen gewoon met de andere was meedraaien.

Over de loop van de hele luierperiode kun je dus aardig wat geld besparen met wasbare luiers – gemiddeld zo’n 1.000-1.200 euro! Daarbij moet je ook rekening houden met de vraag of je nog meer kinderen krijgt. De wasbare luiers kun je natuurlijk gewoon bij de volgende baby weer gebruiken, dus bespaar je er dan nog meer geld mee.

Het milieu

Je draait af en toe een extra wasje wanneer je wasbare luiers gebruikt. Ook het maken van de luiers belast het milieu zwaarder dan het maken van wegwerpluiers. Daar staat tegenover dat de luiers gemaakt worden van stof, waarbij geen chemische bewerkingen nodig zijn. Verder zijn er veel minder luiers nodig, waardoor het milieu per baby vele malen minder zwaar belast wordt wanneer je wasbare luiers gebruikt. Het verwerken van alle wegwerpluiers kost ook nog eens extra energie en geeft extra belasting in het milieu. Zodoende zijn wasbare luiers veel minder slecht voor het milieu!

Alleen maar voordelen?

Hebben wasbare luiers nou alleen maar voordelen? Nee hoor, we moeten wel eerlijk blijven. Veel moeders die wasbare luiers gebruiken, nemen op vakantie of in de auto nog steeds pampers mee voor de kleine. De reden is simpel: je hebt geen zin om zo’n vieze natte luier mee te moeten zeulen als je ergens heen gaat. Vandaar dat wasbare luiers vooral voordelig zijn voor dames die ofwel thuis blijven (thuismoeders), ofwel bereid zijn de luiers mee te nemen in een luierzak. Ben je op je werk, dan moet je vooral zorgen voor een goed afsluitbare zak die de geur binnenhoudt, want anders worden je collega’s niet zo blij van jouw idealisme voor wasbare luiers.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

3 Comments

  1. Ik ben fan van de wasbare luiers als ik thuis ben met de kleine, echter zodra wij ergens naartoe gaan dan heb ik toch altijd wel mn wegwerp luiers bij me. En dit is eerlijk gezegd gewoon voor het gemak omdat je anders met het gedoe zit van het schoonmaken etc. wat niet echt te doen is als je on the go ben

    1. Het gedoe is me erg meegevallen bij onze baby. Ik vond het wel handig eigenlijk, het scheelde heel veel afval! Maar als we weg gingen deed ik haar wel vaak een wegwerpluier aan, omdat je anders zo’n natte luier mee moet nemen.

Reageer