BabykledingBabykamerPraktisch

Babyspullen tweedehands kopen: 7 tips

Judith1213 x bekeken

Tweedehands babyspullen kunnen erg praktisch zijn. Het is natuurlijk een stuk goedkoper dan nieuwe spullen aanschaffen. Dat is zeker een pluspunt als het gaat om spullen die je toch maar korte tijd nodig hebt. Heb je ze zelf niet meer nodig? Dan kun je ze weer tweedehands doorverkopen aan anderen. Toch kun je beter niet zomaar alle babyspullen tweedehands kopen. Waar moet je op letten?

Tip 1. Let op slijtage

Bepaalde slijtage aan spullen kan aangeven of jij ze nog goed en veilig kunt gebruiken. Dat geldt bijvoorbeeld voor babykruiken van metaal. Zie je er roestplekjes op? Dan kun je deze kruik beter niet kopen. Als er een gaatje in komt en de kruik gaat lekken kan dat gevaarlijk zijn met heet water. Dit geldt ook voor andere zaken: als er veel slijtage zichtbaar is aan de spullen is er duidelijk niet goed op gepast. Je kunt het dan beter niet kopen.

Soms zie je randen van meubels of speelgoed waarop ‘geknaagd’ is. Dit ziet er slordig uit, maar als je het goed schoonmaakt hoeft dat verder helemaal geen probleem te zijn.

Tip 2. Wat is de waarde?

Vooral bij meubels is het gebruikelijk dat iemand erbij zet wat de nieuwwaarde is. Dat is natuurlijk bedoeld om de prijs op te drijven. Toch hoef je daar niet echt naar te kijken. Je let vooral op de waarde die het product voor jou heeft (hoe graag wil je het hebben?) en hoe het eruitziet. Laat je niet verleiden om teveel te betalen voor tweedehands spullen.

Tip 3. Maak alles altijd schoon

Misschien overbodig, maar maak altijd alles wat je tweedehands koopt goed schoon. Zeker als het voor een baby bestemd is! Was kleertjes op minimaal 60 graden in de wasmachine voordat je ze gaat gebruiken. Het best kun je ze ook goed strijken om de bacteriën echt allemaal dood te maken. Maak apparaten, meubels en andere spullen grondig schoon met schoonmaakmiddel.

Tip 4. Check elektrische apparaten en speelgoed

Elektrische apparaten kunnen diverse problemen hebben. Zorg dus dat je ze werkend kunt zien voordat je de koop sluit. Bovendien is het goed om bij apparaten en speelgoed op batterijen even het klepje open te schroeven. Soms zitten er batterijen in die zijn gaan lekken met alle gevolgen van dien. Heeft speelgoed wel batterijen, maar geen klepje dat goed dicht kan worden geschroefd? Koop het dan niet, want batterijen inslikken kan een kind fataal zijn.

Tip 5. Te mooi om waar te zijn

Is een deal voor jou eigenlijk te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo. Zeker bij tweedehands babyspullen moet je goed opletten. Babykleding van betere merken kan gestolen zijn of het kunnen namaakproducten zijn. Let hier goed op, want er is kans dat je wordt opgelicht. Doorgaans weten aanbieders best wat de waarde is van hetgeen dat ze aanbieden.

Tip 6. Dit kun je beter nieuw kopen

Er zijn een paar zaken die je gewoon het beste nieuw kunt kopen voor je baby. De belangrijkste is speelgoed dat niet goed gewassen kan worden. Hard speelgoed kun je poetsen en veel zacht speelgoed kan in de wasmachine. Kan het niet in de wasmachine? Koop het dan niet. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor kartonnen boekjes met stoffen flapjes of voelboekjes.

Tip 7. Doorverkopen

Natuurlijk zul je in de loop van de tijd spullen gaan vervangen. Een wieg wordt een ledikantje, de box kan na een paar jaar de deur uit en de babykleertjes passen niet meer. Deze spullen controleer je op hun uiterlijk. Zijn ze nog goed? Dan maak je ze schoon en zet je ze weer te koop. Door spullen niet weg te gooien maar te verkopen ben je goed bezig. Het is veel duurzamer dan zomaar spullen weggooien. Vind jij het niet zo belangrijk of het nog geld oplevert? Kijk dan of goede doelen jouw babyspullen nog kunnen gebruiken.

Babyspullen tweedehands kopen is een prima optie. Je kunt op een goedkope manier aan mooie spulletjes komen. Bovendien weet je dat de spullen die jij een tweede leven geeft niet nieuw gemaakt hoeven te worden. Het is dus niet alleen goed voor je portemonnee, maar het is ook een duurzame oplossing. En met deze 7 tips weet je precies welke aankopen je wel en niet moet doen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer