KidsBaby´sGezondheid

Babyvoeding op basis van geitenmelk of koemelk?

Mamasopinternet899 x bekeken
Babyvoeding op basis van geitenmelk of koemelk?

Als je denkt aan melk, dan denk je waarschijnlijk als eerste aan koemelk. Maar heb je wel eens gedacht aan geitenmelk? Van oudsher wordt geitenmelk wereldwijd in veel landen gedronken. Daar zijn geiten zelfs de voornaamste bron van melk. Tegenwoordig heb je behalve flesvoeding op basis van koemelk of soja-eiwit ook flesvoeding op basis van geitenmelk, bijvoorbeeld de flesvoeding van Kabrita. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen geitenmelk en koemelk? En wat is het beste voor je kindje?

Het verschil

Op het eerste gezicht lijken geitenmelk en koemelk veel op elkaar. Beide melksoorten zijn wit en smaken heerlijk. Het grootste verschil tussen koemelk en geitenmelk is natuurlijk dat koemelk afkomstig is van de koe en geitenmelk van de geit. Hierdoor is de samenstelling van de melk anders, zoals de hoeveelheid vetzuren, eiwitten, koolhydraten en mineralen.

Vetzuren

Uit onderzoek blijkt dat geitenmelk meer korte vetzuren bevat dan koemelk. Korte vetzuren zijn makkelijker door de darmen op te nemen. Via het bloed worden de vetzuren direct doorgegeven aan de lever. Daar worden ze gelijk verwerkt, waardoor ze niet terechtkomen in het vetweefsel. Lange vetzuren daarentegen kunnen niet direct via het bloed verwerkt worden. Geitenmelk bevat een hoog percentage van korte vetzuren.

Eiwitten

Geitenmelk en koemelk hebben geen significant verschil wat betreft het eiwitprofiel. Het soort eiwitten en de verdeling daarvan is echter wel verschillend. Geitenmelk bevat bijvoorbeeld minder as1-caseïne dan koemelk. De concentratie van dit specifieke eiwit, dat gezien kan worden als allergeen, is in geitenmelk lager dan in koemelk. Ondanks dit verschil is geitenmelk helaas geen alternatief bij een vastgestelde koemelkallergie, omdat het verschil te klein is en andere factoren ook een rol spelen.

Vitamines en mineralen

Wat betreft vitamines en mineralen lijkt geitenmelk erg op koemelk. Er zit bijvoorbeeld ongeveer evenveel magnesium in geitenmelk als in koemelk. Wel bevat verse geitenmelk meer calcium, fosfor, kalium, zink en selenium dan andere melksoorten. Dit zijn allerlei mineralen die op hun eigen manier belangrijk zijn voor het lichaam. Mineralen worden niet door het lichaam zelf aangemaakt en moeten daarom via de voeding het lichaam in komen.

Ook de vitamines in geitenmelk en koemelk zijn grotendeels vergelijkbaar. In geitenmelk zit wat minder foliumzuur en vitamine B12 dan in koemelk. Wel is geitenmelk is van nature rijk aan vitamine A, B2, C, D en K. 

Samen met calcium is vitamine D belangrijk voor de opbouw van sterke botten. Dankzij vitamine D kan je kindje de calcium uit voeding opnemen. Daarom wordt dit vaak extra toegevoegd aan flesvoeding. Daarnaast wordt ook vaak vitamine K toegevoegd. In de darmen maakt het lichaam zelf vitamine K aan, maar bij baby’s gebeurt dit nog niet voldoende. Door extra vitamines toe te voegen, krijgt je kindje de benodigde voedingsstoffen voldoende binnen.

Is geitenmelk beter dan koemelk?

Er zijn geen duidelijke voordelen van geitenmelk voor peuters boven koemelk. De samenstelling van geitenmelk lijkt veel op die van volle koemelk. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat geitenmelk beter verteerbaar of lichter verteerbaar is.

Geitenmelk als basis voor opvolgmelk en peutermelk

Geitenmelk is goedgekeurd als basis voor babyvoeding, net zoals flesvoeding op basis van koemelk. De flesvoeding op basis van geitenmelk moet voldoen aan een wettelijk verplichte hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder koolhydraten, vitamines en mineralen.

Kabrita geitenmelk flesvoeding wordt, net als andere opvolgmelk, verrijkt met de mineralen, koolhydraten en vitamines die jouw kindje nodig heeft om goed te groeien. Kabrita geitenmelk babyvoeding is een Nederlands product en combineert milde Nederlandse geitenmelk met een moderne samenstelling. Hierdoor ontstaat een flesvoeding die mild is van smaak.

Wil je nog meer leren over geitenmelk? Lees hier meer feiten en fabels over geitenmelk.

Geitenmelk als basis voor opvolgmelk en peutermelk

Geitenmelk is goedgekeurd als basis voor babyvoeding, net zoals flesvoeding op basis van koemelk. De flesvoeding op basis van geitenmelk moet voldoen aan een wettelijk verplichte hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder koolhydraten, vitamines en mineralen.

Kabrita geitenmelk flesvoeding wordt, net als andere opvolgmelk, verrijkt met de mineralen, koolhydraten en vitamines die jouw kindje nodig heeft om goed te groeien. Kabrita geitenmelk babyvoeding is een Nederlands product en combineert milde Nederlandse geitenmelk met een moderne samenstelling, in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten. Hierdoor ontstaat een flesvoeding die mild en zacht is voor de buik je van je kindje.

Wil je nog meer leren over geitenmelk? Lees hier meer feiten en fabels over geitenmelk.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer