Het is voor veel ouders een ware droom: heerlijk zwemmen met de baby. Toch leven er heel veel vragen over het babyzwemmen. Vanaf wanneer mag het? Hoe oud moet de baby zijn om te kunnen zwemmen? Is het wel gezond voor een baby? Hoe doe je het eigenlijk? In dit artikel beantwoorden wij deze vragen.
Hoe oud moet de baby zijn?
De baby mag al vanaf jonge leeftijd gaan ‘zwemmen’. Je kunt het peddelen van een jonge baby natuurlijk nog geen zwemmen noemen. In principe nemen de meeste babyzwem-groepen baby’s vanaf twee maanden aan. Dit is wel de minimale leeftijd: voor jongere baby’s kan het gevaarlijk zijn ivm infectiegevaar. Het water in het zwembad is natuurlijk niet heel erg schoon, dus kleine baby’s kunnen daar last van hebben. Na acht weken is het immuunsysteem van je kindje goed genoeg ontwikkeld om dit aan te kunnen.
Is babyzwemmen niet schadelijk voor de baby?
Veel mensen maken zich zorgen om het zwemmen. Is het chloorwater niet schadelijk voor de baby? Inderdaad kan chloor schadelijk zijn, maar niet in de concentraties die in het zwembadwater zitten. De baby zwemt als het goed is niet langer dan een halfuur per keer en niet vaker dan een keer per week. In principe kan dit geen kwaad. Het kan zelfs heel goed zijn voor de baby: sommige baby’s hebben door het zwemmen minder last van hun babykwaaltjes. De oortjes van de baby zijn goed waterdicht, dus loop je weinig kans op oor-ontstekingen van het zwemmen. En hoewel de baby zijn oogjes onder water open houdt, gebeurt het ook zeer zelden dat een baby een oogontsteking krijgt.
Hoe zwem je met een baby?
Een baby heeft wel een spartelreflex (kijk maar in het badje), maar kan nog niet zwemmen. Hij / zij zal dan ook zinken als je het niet in de gaten houdt. Ten allen tijde moet dus minimaal een ouder het kind in de gaten houden. Dit is overigens altijd belangrijk, ook als je kindje wat groter is!! Normaal gesproken ga je met je baby naar minstens een les babyzwemmen voordat je zelf met je kleintje naar het zwembad gaat. Je moet leren hoe je je baby kunt begeleiden bij het zwemmen, wat wel en niet kan en waar je allemaal op moet letten. Denk sowieso altijd aan speciale zwemluiers. Deze voorkomen dat ‘de grote boodschap’ in het water beland, maar tegelijkertijd wordt de luier lang niet zo zwaar als een gewone luier voor elke dag.
Waarom zou je willen babyzwemmen?
Er zijn verschillende redenen om te willen babyzwemmen:
- Het is goed voor de ontwikkeling en de coördinatie van je kindje.
- Het is leuk en interactief, niet alleen voor moeders, maar ook zeker voor vaders!
- Het versterkt de band tussen jou en je kindje
- Je kindje leert al heel snel hoe hij zich een beetje drijvende kan houden. Heel verstandig als je in de buurt van water woont.
Kortom: je baby leren zwemmen is super leuk, versterkt de band, is goed voor je baby’s ontwikkeling én biedt veiligheid. Zijn er ook nog nadelen? Ja, er is wel een nadeel. Een klein baby’tje moet in de gaten worden gehouden, dus je kunt je tijdens het zwemmen niet erg ontspannen. Veel moeders zien dit dan ook wel als een leuk, maar ook als een beetje een spannend gebeuren. Zeker in de eerste lessen is het vrij intensief en mag je niet afgeleid raken. Wees gerust: na een paar lessen is dat al aardig gesleten en heb je geleerd wat wel en niet kan. Dan wordt babyzwemmen pas echt leuk!
Zwemmen met je baby is inderdaad erg leuk. En als ze peuter/kleuter zijn gaan ze al zo veel meer zelfstandig doen, zoals met bandjes zwemmen! en de zwembandjes van tegenwoordig zien er zo leuk uit!