KinderenPraktisch

Het belang van magnesium voor kinderen

Judith2419 x bekeken
Magnesium

Magnesium is een stof die iedereen in zijn lichaam heeft. Dit mineraal is vrij onbekend, maar wint de laatste jaren aan populariteit. Uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders een tekort hebben aan deze stof. Vooral bij kinderen kan een tekort aan magnesium zorgen voor allerlei problemen in hun ontwikkeling.

Een magnesium tekort: hoe kan dat?

Magnesium behoort tot de mineralen, net als calcium. De stof komt voor in heel veel soorten eten, maar wel in beperkte mate. Normaal gesproken zit er magnesium in vlees, maar deze hoeveelheid is de laatste jaren door intensieve veehouderij sterk teruggelopen. Ook zat magnesium veel in bepaalde soorten groenten, maar door verarming van de grond is ook deze hoeveelheid teruggelopen. Door deze verarming in ons voedsel hebben steeds meer mensen last van magnesium tekort. Met name kinderen, zwangere vrouwen en ouderen wordt geadviseerd om gebruik te maken van magnesium supplementen. Baby’s krijgen via borstvoeding of flesvoeding wel voldoende magnesium binnen, maar wanneer ze overstappen op vast voedsel is de kans groot dat ze binnen twee tot drie jaar een magnesium tekort opbouwen.

Symptomen van een magnesium tekort

Een magnesium tekort is moeilijk te herkennen, omdat de klachten vaag zijn. Ze kunnen ook duiden op andere problemen, waardoor een magnesium tekort niet altijd voor de hand ligt. Er zijn heel veel gevolgen van een magnesium tekort:

  • Moeite met sociale interacties
  • Concentratie problemen
  • Spierkrampen (met name de beenspieren)
  • Vermoeidheid
  • Depressieve klachten
  • Hoofdpijn / migraine
  • Hartkloppingen
  • Sneller last van huidproblemen
  • Sneller last van zwangerschapskwalen

Wat doet magnesium?

Magnesium is erg belangrijk bij de communicatie in het lichaam. Zo is magnesium noodzakelijk voor het leggen van verbindingen in de hersenen. Ook zit er magnesium in de verbindingen tussen zenuwen. Een tekort aan magnesium is dus in het hele lichaam merkbaar en kan zich op heel veel manieren uiten. Dit maakt het lastig om een tekort te herkennen. Veel mensen die magnesium gaan slikken, ontdekken na 3-6 weken dat ze fitter zijn en minder last hebben van hun klachten. Daarom gaan artsen steeds vaker magnesium supplementen aanraden in combinatie met de behandeling van klachten. Ook preventief magnesium slikken helpt het lichaam bij het zorgen voor een goede balans. Een overschot aan magnesium wordt via de urine uitgescheiden, dus je kunt nooit een overdosis krijgen.

Magnesium is erg belangrijk van iedereen, maar met name voor kinderen. Hun ontwikkeling kan door een tekort aan magnesium ernstig geremd worden. Er zijn onderzoeken gaande die proberen te achterhalen of kinderen met autistische stoornissen mogelijk een tekort aan magnesium hebben. Ook bij diverse andere stoornissen en afwijkingen speelt magnesium mogelijk een grote rol. Ondertussen is wel bewezen dat kinderen die voldoende magnesium binnen krijgen beter presteren en ook lichamelijk fitter zijn. Vermoed je dat jouw kind te weinig magnesium binnen krijgt? Dan is het tijd om magnesium supplementen in huis te halen. Je kunt er veel schade mee voorkomen én herstellen!

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock.

 

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer