PraktischOverige

Belangrijke vitamines voor kinderen

Judith2 comments4385 x bekeken

Vitamines zijn voor kinderen nog veel belangrijker dan voor volwassenen. Omdat ze in de groei zijn, moeten kinderen de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgen om gezond te kunnen opgroeien. Maar hoe weet je welke vitamines of mineralen jouw kind nodig heeft? En waar haal je de juiste doseringen vandaan?

Vitamine-pillen wat heb je nodig?
Bron: www.dentistinnewportbeach.com

Twee vitamine-soorten

Er zijn grofweg twee vitamine-soorten waar je rekening mee moet houden. De wateroplosbare vitamines worden door het lichaam niet opgeslagen, maar een teveel ervan verdwijnt in de urine. Daarom is het niet zo erg om daarvan teveel te hebben. Het gaat hierbij om vitamine C en alle varianten van vitamine B. Deze vitamines hebben kinderen haast nooit tekort, omdat ze veel aanwezig zijn in fruit, groente en vlees.

De andere vitamine-soort is vetoplosbaar. Deze soort wordt wel opgeslagen door het lichaam, waarbij er dus ook teveel kan worden opgeslagen. Dit gebeurt echter niet zo snel. Van deze vitamines kun je eigenlijk alleen van vitamine A een overdosis krijgen, maar omdat we tegenwoordig niet zoveel lever meer eten is er weinig risico. De andere vitamines (D, E en K) krijgen we in het moderne westen niet altijd genoeg binnen. Een aandachtspunt dus!

Mineralen

Van de mineralen zijn er zoveel soorten, dat we ze niet allemaal gaan noemen. Belangrijk is dat de meeste van nature al genoeg voorkomen in bepaalde voedingsstoffen. Zo weet ondertussen iedereen dat spinazie relatief veel ijzer bevat en dat calcium vooral voorkomt in zuivelproducten. Het is dus altijd belangrijk je kind gevarieerd te laten eten.

Vitamins & minerals
Bron: www.washington.edu

Wat heeft mijn kind nodig?

Dit hangt er vooral van af wat je kind zoal doet en eet gedurende de dag. Eet jouw kind gevarieerd? Je kind moet genoeg fruit binnenkrijgen, moet genoeg groentes en zuivelproducten eten en vlees binnenkrijgen om alle voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen. Is jouw kind een moeilijke eter, dan moet je dit op een andere manier oplossen. Vooral het binnenkrijgen van vitamine K en C kan een probleem zijn, omdat die voornamelijk voorkomen in fruit. Houdt je kind niet van fruit, dan kun je fruithapjes of smoothies maken om te zorgen dat je kind toch genoeg binnenkrijgt.

Algemene adviezen in Nederland

In Nederland wordt geadviseerd om je kind, als hij weinig buiten speelt, een supplement te geven van vitamine D. Dit is een belangrijke stof voor de botontwikkeling en kan niet worden gemist. De vitamine wordt echter vrijwel alleen aangemaakt in zonlicht en daar hebben we in Nederland lang niet altijd genoeg van.

Naast vitamine D wordt ook aangeraden vitamine K extra te geven. Ook dit element is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind, met name de weerstand. Vooral kleine kinderen kunnen hier een tekort aan krijgen.

fruit en groentes
Bron: www.gasandairblog.com

Better safe than sorry

Een tekort aan vitamines of mineralen kan in de jeugd leiden tot kleine of grote ontwikkelingsstoornissen. Deze kun je beter voorkomen dan genezen – vaak is genezen ook niet meer goed mogelijk wanneer het wordt ontdekt. Daarom kun je kiezen voor de ‘better safe than sorry’-methode. Zoals gezegd is de kans dat je teveel vitamines binnenkrijgt nihil, dus kun je je kinderen een multivitamine laten nemen. Dit wordt vooral geadviseerd voor de maanden met de ‘r’ erin, omdat we in de winter minder vaak verse groentes en fruit eten en minder buiten komen.

Waar haal ik vitamine-supplementen vandaan?

Natuurlijk kun je (multi)vitamines ophalen bij de drogist of bij de apotheker. Echter, vaak is het veel goedkoper als je ze bestelt via internet. Let daarbij wel op dat je kiest voor een betrouwbare vitamine webwinkel. Er zijn ook webwinkels die minder betrouwbaar zijn en waar de vitamine-supplementen van lage kwaliteit zijn of de verkeerde hoeveelheden bevatten. Sommige webwinkels zijn zelfs pure oplichterij, omdat er nauwelijks vitaminen en mineralen in hun producten aanwezig zijn. Heb je echter een betrouwbare vitamine webwinkel gevonden, dan kun je daarmee aardig wat geld besparen op goede producten van hoge kwaliteit.

Multivitamine voor kinderen
Bron: www.flinndal.nl

De gezondheid van je kinderen is mede afhankelijk van de hoeveelheid mineralen en vitamines die ze binnenkrijgen. Daar wil je toch geen risico’s mee lopen?

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

2 Comments

  1. Ik heb de kinderen alleen vitamine D gegeven. Verder niet. Ik heb daar geen goed gevoel bij moet ik bekennen. Als je gezond kookt moeten ze op die manier hun vitamines ook binnen krijgen.

    1. Het is zeker waar dat evenwichtige voeding het gezondst is voor kinderen. Toch is het – zeker wanneer je weinig verse ingrediënten gebruikt – aan te raden om na te denken over supplementen. Een tekort in de kinderjaren kan veel schade doen!

Reageer