Praktisch

Besparen als alleenstaande moeder: hoe kom ik rond tijdens de inflatie?

Mamasopinternet658 x bekeken
Besparen als alleenstaande moeder: hoe kom ik rond tijdens de inflatie?

De inflatie raakt veel mensen. Vooral mensen met middeninkomens worden hard geraakt. Zij verdienen vaak te veel om in aanmerking te komen voor subsidies, maar weer te weinig om comfortabel te kunnen leven. Bovendien smelt de koopkracht momenteel weg als sneeuw voor de zon. Alles is duurder geworden. Dit baart je misschien zorgen. Want wat als je straks echt ieder dubbeltje om moet draaien om boodschappen te kunnen doen? Als je het simpelweg niet redt om je kind nieuwe gymschoenen te geven, zelfs als hij of zij die écht nodig heeft? Wat als je straks niet meer rond kan komen door de huidige prijzen?

Geen paniek! Ook tijdens de inflatie zijn er namelijk genoeg manieren waarop je als alleenstaande moeder kunt besparen. Zowel je kinderen als jij kunnen ook nu nog een comfortabel leven leiden. Lees snel verder en laat je inspireren door de volgende tips & tricks.

Krijg inzicht in je huidige financiële situatie

Allereerst is het van belang om inzicht te krijgen in je huidige financiële situatie. Want sta je er wel echt zo slecht voor als je denkt? Zijn er geen dingen waar je op dit moment niet over nadenkt, maar die heel veel geld kosten en die je makkelijk kunt laten? Bestel je bijvoorbeeld één keer in de week eten voor het gemak? Dan is dit natuurlijk heel lekker en fijn, maar tegelijkertijd ook heel prijzig. Voor één keer eten bestellen kan je vaak normaal gesproken enkele dagen eten. Voor een keer niet erg, maar elke week is wel héél veel.

Kijk ook of je eventuele abonnementen kunt opzeggen waar je niets mee doet en onderzoek of er nog leningen op je naam staan. Heb je verschillende leningen bij diverse kredietverstrekkers lopen? Dan kan de leningen oversluiten ook nog een goede optie zijn. Wellicht kan je ergens anders het volledige bedrag lenen tegen een veel lagere rente en betere voorwaarden. Zo bespaar je eenvoudig op je maandelijkse vaste lasten. Let wel op de algemene voorwaarden. Bij sommige kredietverstrekkers moet je een boete betalen als je de lening vroegtijdig aflost. In dat geval wordt het financiële voordeel soms teniet gedaan.

Lukt het je niet om het overzicht te krijgen? Schakel dan een budgetcoach in om met je mee te kijken.

Krijg inzicht in je huidige financiële situatie

Kom je in aanmerking voor toeslagen?

De meeste mensen hebben geen idee waar ze recht op hebben. Als alleenstaande moeder heb je echter al snel recht op iets extra’s. Denk bijvoorbeeld aan het kindgebondenbudget. Dit is een bedrag wat per kind maandelijks wordt geschonken en wat zelfs flink verhoogd kan worden wanneer je alleenstaand bent. Een telefoontje met de Belastingdienst kan dan ook zeker geen kwaad. Zoek eens uit waar je voor in aanmerking komt. Alle kleine beetjes helpen immers mee.

Slim boodschappen doen

Met name boodschappen, brandstof en de energieprijzen zijn een stuk hoger geworden de afgelopen tijd. Er zijn genoeg manieren om op brandstof en energie te besparen, maar voor boodschappen is dat toch een stuk lastiger. Eten zal je toch moeten blijven doen en je wilt je kind(eren) ook niet alles ontzeggen. Daarom is het belangrijk om slim inkopen te doen.

Kook bijvoorbeeld met de seizoenen mee. Dit is verreweg het goedkoopst. Dus salades in de zomer en stamppotten in de winter. Probeer ook weekmenu’s te maken op basis van de aanbiedingen die deze week in de folders staan. Op die manier kun je eenvoudig wat extra geld besparen!

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer