GezondheidPraktisch

Beste ovulatietest 2020: top 3 ovulatietesten

Judith3162 x bekeken
Beste Ovulatietest

Wil je weten wanneer je een eisprong hebt? Dan wil je natuurlijk de beste ovulatietest zien te vinden. Wij vergelijken verschillende ovulatietests met elkaar. Zo ontdek je vanzelf welke wordt uitgeroepen tot de beste ovulatietest van 2020!

Wat doet een ovulatietest?

Een ovulatietest meest de hoogte van het hormoon LH. Dit hormoon is gedurende de hele cyclus heel laag. Er is alleen een heel opvallende, hoge piek rondom de eisprong. Het hormoon zorgt ervoor dat het eitje loskomt. Omdat LH ook door de nieren wordt uitgescheiden, komt het in de urine terecht. Rondom de eisprong kun je dus met urine testen of je een eisprong hebt.

Hoe gebruik je een ovulatietest?

Ook de beste ovulatietest kan een verkeerd resultaat geven als je hem niet goed gebruikt. Er zijn een paar heel belangrijke punten waar je op moet letten als je een ovulatietest gebruikt:

 • Aflezen duurt meestal langer dan bij een zwangerschapstest, vaak duurt het 5-10 minuten voordat het resultaat duidelijk wordt.
 • Test NIET met ochtendurine, omdat dit bij ovultatietesten te vroeg een positief resultaat kan geven.
 • Test 2x per dag, want sommige vrouwen hebben een korte LH piek en die zou je kunnen missen als je maar 1x per dag test.
 • Gebruik de test niet als de houdbaarheidsdatum verstreken is. Het middel in de test kan dan anders reageren met je urine en dus een verkeerd resultaat geven.
 • Test per cyclus zoveel mogelijk met hetzelfde merk. Dan is de uitslag het meest betrouwbaar.

Welke ovulatietest is het beste?

De beste ovulatietest vinden gaat aan de hand van verschillende criteria. Zo kijken we naar de betrouwbaarheid van de test, de gevoeligheid van de test en natuurlijk naar de prijs per stuk.

Let op: vaak is het voordelig om veel ovulatietests tegelijk te kopen. Ze zijn dan een stuk goedkoper en je gebruikt er meestal 4-8 per cyclus.

1. 12x Ovulatietest Sensitest gevoelig

Deze tests zijn gemakkelijk in gebruik. Het zijn namelijk Midstream-tests, wat wil zeggen dat je ze kunt gebruiken door er overheen te plassen. Je hebt dus geen potje met urine nodig. Midstream tests zijn altijd wat duurder dan stripjes die je in urine moet dopen, omdat de tests wat groter zijn. Deze gevoelige tests zijn erg betrouwbaar (ze meten in 99% van de gevallen betrouwbaar) en ze zijn iets goedkoper dan digitale tests. Een hartjessymbool geeft aan of het je vruchtbare dagen zijn.

2. 30x Telano vroege ovulatietests dipstick

Dit pakketje is relatief de goedkoopste manier om een aantal maanden je vruchtbare dagen op te sporen. Je krijgt namelijk 30 eenvoudige ovulatietests toegestuurd. De ovulatietests werken door ze even in een potje met urine te dopen. Je kunt er eigenlijk niets fout aan doen! De tests zijn een stuk eenvoudiger en daardoor ook een stuk goedkoper dan midstream tests. Ze hebben wel iets minder gebruiksgemak omdat je in een potje moet plassen, maar ze zijn net zo betrouwbaar (99%). In dit pakketje zit ook een gratis ovulatiekalender.

3. 12x Sensitest Digitale Ovulatietests + 3 zwangerschapstests

De digitale ovulatietest eindigt als laatste in onze top 3 beste ovulatietests. Waarom? Omdat ze een stuk duurder zijn dan de dipstick- en gewone midstream tests. Sommige vrouwen vinden het heel prettig om niet zelf een kleur af te moeten lezen, maar een digitaal duidelijk antwoord te krijgen. In het geval van de Sensitest Digitale Ovulatietest krijg je een duidelijke tekst in beeld als het je vruchtbare dagen zijn. Bij de twee zwangerschapstests die in de verpakking zitten kun je ook een indicatie zien van hoeveel weken je zwanger bent.

Het kiezen van de beste ovulatietest

Een beste ovulatietest kiezen is best lastig. Daarom hebben we gekozen in onze top 3 voor tests die niet alleen van verschillende merken zijn, maar die ook verschillende testmethodes hebben. Wat de beste ovulatietest 2020 voor jou is, is dus afhankelijk van jouw voorkeur voor een testmethode.

Verschillende soorten ovulatietests

Er zijn drie verschillende soorten ovulatietests.

 • Dipstick. Deze methode is een klein, meestal kartonnen teststaafje. Erop zitten enkele vierkantjes die iets dikker zijn. Je plast in een potje en vervolgens dip je de stick er even in. Je legt hem opzij en na zo’n 10-15 minuten kun je zien of de vierkantjes verkleurd zijn. In de handleiding staat welke kleur ze worden als je vruchtbaar bent.
 • Midstream. De midstream test is eenvoudig in gebruik: je plast over het teststaafje heen en na 10-15 minuten kun je het resultaat aflezen. Vaak is het resultaat een extra streepje of plusje in het scherm. Het resultaat is iets duidelijker af te lezen dan bij de dipstick methode, maar de betrouwbaarheid van beide methoden is gelijk.
 • Midstream digitaal. De laatste is ook een midstream test, alleen is het resultaat digitaal. In plaats van een (misschien vaag) streepje of plusje krijg je een duidelijke smiley in het scherm op je vruchtbare dagen. De test is net zo betrouwbaar als de andere tests, maar is in verhouding wel wat duurder.

Beste tijdstip voor ovulatietest

Wanneer doe je een ovulatietest? Bij zwangerschapstests moet je eigenlijk altijd met de eerste ochtendurine testen. Dit wordt juist afgeraden bij ovulatietests. Het beste tijdstip voor een ovulatietest is gedurende de hele dag, uitgezonderd de eerste urine. Dit kan de test namelijk minder betrouwbaar maken.

Het beste moment voor een ovulatietest is wanneer je vermoed dat je vruchtbare dagen hebt. Het heeft geen zin om tijdens de hele cyclus te testen. Vaak zul je beginnen rond dag 11-12 van de cyclus en doortesten tot je de vruchtbare dagen gevonden hebt. Heb je een langere cyclus, dan kan het wat meer moeite kosten om de vruchtbare dagen te vinden.

Een positieve ovulatietest betekent niet dat je NU je eisprong hebt. Het betekent wel dat je een LH piek hebt. Dat gebeurt bij de meeste vrouwen in de twee dagen rond de eisprong. Bij sommige vrouwen is de piek korter, soms maar een halve dag. Daarom wordt geadviseerd 2x per dag te testen om de vruchtbare dagen niet te missen.

Ovulatietest en zwanger: hoe werkt dat?

Veel vrouwen vragen zich af of ze een ovulatietest ook als zwangerschapstest kunnen gebruiken. Hoe zit dat precies?

HCG is het zwangerschapshormoon. Dat is wat zwangerschapstests meten. LH is het hormoon dat de eisprong stimuleert. En dat is wat ovulatietests meten. Toch lijken beide hormonen heel sterk op elkaar. Zó sterk dat een ovulatietest positief kan worden door HCG. Andersom werkt dat overigens niet: een zwangerschapstest geeft geen ovulatie aan.

 • Een ovulatietest kan ook positief worden als er om een andere reden iets meer HCG of LH in je urine zit. Dat kan bijvoorbeeld komen door een late eisprong of door iets ontregelde hormonen. Een licht positieve ovulatietest is dus geen bewijs van zwangerschap. Terwijl een positieve zwangerschapstest wél echt aangeeft dat je zwanger bent.
 • Niet alle ovulatietests reageren hetzelfde op HCG. Dus ook bij verschillende ovulatietests kan er een andere reactie ontstaan. Daarom is een positieve ovulatietest in de periode dat je over tijd bent alleen een reden om een zwangerschapstest te gaan kopen, het is geen garantie van zwangerschap.
 • Sommige ovulatietests worden ook licht positief als je (bijna) ongesteld bent. Dus ook dan zegt de test niets over of je zwanger bent. Denk je dat je zwanger bent? Check dan de top 5 beste zwangerschapstests.

Conclusie

De beste ovulatietest 2020 is afhankelijk van je voorkeur. Vrijwel alle ovulatietests zijn even betrouwbaar. De grootste verschillen zitten in de meetmethode en de prijs die ervoor gevraagd wordt. Je kunt rustig zelf experimenteren welke ovulatietest jij het prettigst vindt. Let er wel op dat je hetzelfde merk gedurende je cyclus gebruikt, aangezien verschillende merken ook verschillende uitslagen kunnen vertonen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer