Praktisch

De beste zorg voor je kinderen

Mamasopinternet2145 x bekeken
zorg voor je kind

Ook al zijn je kinderen heel gezond, ze kunnen zorg nodig hebben doordat er bijvoorbeeld iets breekt tijdens het spelen of wanneer zij een beugel moeten. In Nederland is zorg voor kinderen in principe gratis, maar dan moet jij zelf wel voor de juiste zorg verzekerd zijn.

Gratis meeverzekerd

In Nederland geldt dat kinderen tot en met 18 jaar gratis zijn meeverzekerd op de zorgpolis van een van de ouders. Voor kinderen van deze leeftijd hoef je geen zorgpremie te betalen en er geldt geen eigen risico voor hen. Zij mogen van alle zorg gebruikmaken waar jij voor bent verzekerd. Heb je een hele uitgebreide aanvullende verzekering, dan geldt dit ook voor je kind. Heb je alleen een basisverzekering, dan wordt ook alleen deze zorg vergoed voor je kind.

Kies zorg voor je kind

Bij het overstappen naar een nieuwe zorgverzekering houd je rekening met je eigen zorgbehoeftes, maar je moet ook rekening houden met de zorgbehoeftes van je kind. Jouw zorgbehoeftes verschillen met die van je kind, maar je kind kan alleen gebruikmaken van de zorg waar jij voor verzekerd bent. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende verzekering voor orthodontie, deze sluit je waarschijnlijk niet af voor jezelf maar speciaal voor je kind.

Wachtlijst

De zorgbehoeftes van je kinderen veranderen naarmate zij ouder worden. Je hoeft bijvoorbeeld niet standaard verzekerd te zijn voor orthodontie. Deze aanvullende verzekering kun je afsluiten wanneer je kinderen de leeftijd hebben bereikt dat zij een beugel kunnen krijgen. Zorg er wel voor dat je niet te lang wacht met het afsluiten van een aanvullende verzekering. Veel zorgverzekeraars hanteren bijvoorbeeld een wachtlijst voor een vergoeding voor orthodontie. Je moet in dat geval een aantal jaar aanvullend verzekerd zijn voordat je in aanmerking komt voor een vergoeding.

Is een goedkope zorgverzekering het best?

Het gaat bij zorg om de dekking die de zorgverzekeraar kan bieden. Het kan zijn dat twee zorgverzekeraars dezelfde dekking aanbieden voor een andere prijs. Vergelijk zorgverzekeringen daarom niet alleen op prijs maar vergelijk ook op de dekking. Je kunt in een zorgvergelijker aangeven welke dekking jij wilt en je krijgt meteen te zien welke zorgverzekering dit voor de laagste prijs aanbiedt. Zo vind je niet alleen de goedkoopste zorgverzekering maar ook de beste.

Bedenk welke zorg je nodig hebt

Een kind is in principe gratis verzekerd, maar dan moet je er wel voor zorgen dat jij een verzekering afsluit die de zorg vergoedt die je kind nodig heeft. Sommige verzekeringen zul je dus speciaal voor je kind moeten afsluiten. In november worden de zorgverzekeringen 2017 bekendgemaakt en kun je bekijken welke verzekering het best bij jou past voor de laagste prijs.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer