GezondheidZwanger en mama

Bevallen in de auto; hoe doe je dat!?

Judith1289 x bekeken

Het is stiekem de angst van heel veel zwangere vrouwen: wat als je bevalling in de auto zo snel gaat dat je niet meer naar het ziekenhuis kunt. Wat als je in de auto moet bevallen? Om de zoveel tijd zijn er verhalen te vinden van vrouwen die dit overkomt. Het is gelukkig zeldzaam. Maar wat moet je doen als je in de auto gaat bevallen!?

1. Laat je partner de auto aan de kant zetten

Als bevallende vrouw voel je het meestal wel aan dat er nú iets gebeurt daar beneden. En dat je geen tijd meer hebt om nog te wachten tot in het ziekenhuis. Voel je dit aan, laat je partner dan de auto aan de kant zetten. Want ten eerste is het onverantwoord om te rijden met zoveel spanning en stress (wat als er een ongeluk gebeurt terwijl jij aan het bevallen bent !!) en ten tweede is het ook gewoon niet praktisch.

2. Laat je partner (of andere omstander) de hulpdiensten bellen

Je hebt natuurlijk zo snel mogelijk hulp nodig bij een bevalling. Dus laat je iemand de hulpdiensten bellen. Degene die opneemt zal direct een ambulance naar je locatie sturen. Verder zal hij je partner coachen en vertellen wat jullie moeten doen. Waarbij tip 1 is: blijf zo rustig mogelijk, want paniek helpt helemaal niemand.

3. Zoek een zo comfortabel mogelijke plek

Misschien hang jij onderuit op de voorstoel. Of vind je het prettiger achterin op de achterbank. Vraag je af wat het meest handig is en kies die optie. Dit bepaal je zelf, want hoewel manlief misschien ook leuke ideeën heeft is hij niet degene die aan het bevallen is!

4. Laat je partner warme kleding / dekens zoeken

Wat hebben jullie in de auto bij je? Waarschijnlijk een kraampakket of alvast wat spulletjes voor de baby. Daar zit hopelijk ook een warm dekentje of iets dergelijks in. Daarnaast heb jij extra warmte nodig, tenzij je bevalt in een hittegolf. Zoek dus naar warme kleding, desnoods de jas van je partner (hij kan wel tegen een stootje).

5. Laat de bevalling gebeuren en vang de baby rustig op

Een bevalling gebeurt vanzelf, zeker als het zo snel gaat dat je het ziekenhuis niet meer kunt bereiken. Geloof erin dat het goed komt! Laat je partner de baby rustig opvangen in een dekentje of doek. Hij hoeft de baby er niet uit te trekken of iets dergelijks: dat komt vanzelf goed. De baby moet direct bij jou worden gelegd, met zijn huid op jouw huid. Leg er iets warms overheen, zodat de baby jouw lichaamswarmte meekrijgt en zo weinig mogelijk warmte verliest.

6. Blijf van de navelstreng af!

Zolang de navelstreng intact is, moet je er niets aan doen. Ga hem vooral niet afbinden! Het kan helemaal geen kwaad om de navelstreng rustig een poosje te laten zitten. En zolang de placenta nog in je lichaam zit, krijgt je kindje via de navelstreng nog zuurstof en bloedtoevoer. Je kindje haalt misschien nog niet zelfstandig adem en huilt misschien ook niet direct, maar zolang de navelstreng in orde is hoeft dat ook niet perse. Als de hulpdiensten er zijn zullen ze de navelstreng afbinden.

7. Wrijf je baby zachtjes en kijk of hij reageert

Een baby hoeft niet direct binnen een seconde te huilen. Maar je moet wel checken of hij reageert. Dus wrijf je zachtjes over de baby en kijk je wat hij doet. Waarschijnlijk zal het huilen toch wel snel op gang komen. De hulpdiensten (aan de telefoon) vertellen je verder wat je moet doen. Dat is eigenlijk maar heel weinig: warm houden en wachten tot de ambulance er is.

Het is voor veel vrouwen een horror-scenario. Maar toch is het ook heel bijzonder als je in de auto gaat bevallen. Het gebeurt gemiddeld 1x per jaar, dus de kans is klein dat het jou overkomt. Gaat je bevalling toch ineens sneller dan verwacht? Geen paniek! Blijkbaar kan je lichaam dit heel goed zelf oplossen. Het wordt dan een natuurlijke bevalling, zonder hulp. Eigenlijk is dat best mooi, al denk je er op dat moment misschien anders over. En gelukkig zijn de hulpdiensten er vrijwel altijd binnen 10 minuten, dus zo lang zijn jullie niet alleen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer