ReizenBuitenlandPraktischVakantie & Uitjes

Bevalling in het buitenland: wat moet je weten?

Judith3372 x bekeken

Er zijn heel wat aandachtspunten bij een bevalling in het buitenland. Natuurlijk probeer je het waarschijnlijk te voorkomen. Maar wat als je onverwacht in het buitenland moet bevallen? Of wat als je tijdelijk in het buitenland woont? Hier moet je om denken bij een bevalling in het buitenland.

Geboren in het ziekenhuis

In heel veel landen is het gebruikelijk om te bevallen in het ziekenhuis. Een thuisbevalling is daar zeer zeldzaam en gebeurt alleen als het ziekenhuis niet op tijd bereikt kan worden. Als er een Nederlandse baby in het buitenland wordt geboren, gebeurt dat eigenlijk altijd in een ziekenhuis. Het gaat dan meestal om een onverwachte bevalling in het buitenland, bijvoorbeeld als je ineens gaat bevallen op vakantie.

Geboorteakte

Je baby heeft een geboorteakte nodig. Normaal gesproken is dat geen probleem als de vader erbij is. Ben jij bijvoorbeeld met vrienden op vakantie? Dan zal de vader van het kind zo snel mogelijk naar jou toe moeten komen om te getuigen dat het zijn kind is. Pas dan kan de geboorteakte worden geregeld via de ambassade. Weet je niet wie de vader is? Dan kun je in een zeer langdurig proces terecht komen!

Paspoort

Om terug te reizen naar Nederland heeft ook de baby een paspoort nodig. Je moet dus een pasfoto laten maken (of op zijn minst een fatsoenlijke foto) en met de geboorteakte ook het paspoort aanvragen. Leuk om te weten: je kindje heeft ook meteen een visum nodig voor het land waar hij/zij geboren is. Je moet eigenlijk meteen als de baby geboren is de ambassade bellen. Zij kunnen je uitleggen wat je moet regelen en hoe je dat het beste kunt doen.

Geboorteland kan niet veranderd worden

De geboorteplaats en het geboorteland mogen officieel niet veranderd worden. Stel je voor dat jij bevalt in Frankrijk. Dan zal je kind als geboorteland altijd Frankrijk moeten vermelden. Wel kan je kind de Nederlandse nationaliteit krijgen. Als je op vakantie gaat naar immigratie-landen, zoals Marokko of Oost-Europa, dan kan het geboorteland ook later nog heel veel invloed hebben op het leven van het kind. Bijvoorbeeld bij sollicitaties.

Onverwacht bevallen in het buitenland

Onverwacht bevallen kan op twee manieren. Als je helemaal niet weet dat je zwanger bent, kun je er weinig aan doen om het te voorkomen. Maar in veel gevallen zal de moeder wel weten dat ze zwanger is. Je mag in principe gewoon blijven reizen en vliegen tot zo’n 36 weken zwangerschap. De meeste baby’s die bij een bevalling in het buitenland ter wereld komen, worden veel te vroeg geboren. Gelukkig komt het meestal in orde en kan de baby samen met de moeder al na enkele dagen terug naar Nederland.

Medische zorg in het buitenland

Wat je in Nederland kunt verwachten is niet hetzelfde als in het buitenland. Zo kan de medische zorg flink afwijken van Nederlandse standaarden. In het buitenland kan het voorkomen dat een ziekenhuis lang niet zo schoon is als hier. Bovendien is er lang niet altijd moedermelk op voorraad, dus zul je soms zelf melk moeten halen als de borstvoeding niet op gang komt. Een ander verschil is dat er in het buitenland eigenlijk nooit zoiets bestaat als kraamhulp. Dat is een typisch Nederlandse uitvinding.

In het buitenland bevallen van een kind is meestal wel wat ingewikkelder dan in Nederland. Het is vooral een langdurige procedure om je kind een visum, geboorteakte en paspoort te geven. Pas dan mag je kind eindelijk naar Nederland. Hopelijk gaat jouw reis goed en maak je geen bevalling in het buitenland mee.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer