BabykledingPraktisch

Bewust babykleding kopen

Judith1369 x bekeken

Babykleding kun je in heel veel winkels vinden. Toch zijn er enorme verschillen. Niet alleen de prijs verschilt, maar ook de duurzaamheid en de manier waarop de kleertjes worden gemaakt. Wil jij bewust babykleding kopen? Dan houd je rekening met deze aandachtspunten.

1. Goed gemaakt?

Er zijn nog steeds schandalen in de kledingwereld. Kinderarbeid wordt zoveel mogelijk uitgebannen, maar toch blijven de arbeidsomstandigheden erg slecht in de landen waar veel (baby)kleding gemaakt wordt. Is de kleding gewoon té goedkoop? Dan weet je vrijwel zeker dat het niet op een goede manier is gemaakt.

2. Keurmerk

Helaas zegt de prijs niet alles. Ook duurdere merken komen regelmatig naar voren in schandalen. Je kunt pas zeker zijn van goede makelij als de kleding een keurmerk heeft. Er zijn verschillende keurmerken. In de keurmerkenwijzer vind je de meeste keurmerken met de beschrijving van de dingen waar vooral op gelet wordt.

3. Duurzaamheid in materialen

Met name katoen is erg slecht voor het milieu. Er is enorm veel water nodig voor het maken van maar weinig kleding. Daarom kun je vaak nog beter kiezen voor polyester, een kunststof. Uiteraard zijn natuurlijke producten nog beter, zoals kleding van bamboe of brandnetels. Verder is het een veel voorkomend misverstand dat felle kleuren slechter voor het milieu zijn dan neutrale kleuren. Dat klopt echter niet: alle stoffen worden geverfd en zijn dus net zo slecht voor het milieu.

4. Duurzaamheid in kwaliteit

Een andere factor van duurzaamheid is hoe lang de kleertjes meegaan. Hoe beter de kwaliteit van de stof en het naaiwerk, hoe langer kleding mooi blijft. Zwaardere kwaliteit kost echter ook meer materiaal en energie om te maken. Je kunt dus kiezen: je baby kort in de kleren houden en ze daarna wegdoen, of betere kwaliteit kopen en de kleding hergebruiken of verkopen als het niet meer past. Vanaf maat 86/92 is goede kwaliteit beter voor het milieu, omdat de kleding dan ook duidelijk langer meegaat.

5. En dan…

En dan heb je kleding die je kindje niet meer past. Wat doe je daarmee? Je hebt verschillende opties:

  • Bewaren tot een eventuele volgende baby, als je nog kinderwens hebt
  • Weggeven / verkopen zodat ze voor andere baby’s gebruikt worden
  • Aan het Leger des Heils geven (of een andere stichting)
  • Weggooien

Natuurlijk is de laatste optie het slechtst voor het milieu. Probeer dus eerst om op andere manieren de kleertjes te (laten) hergebruiken. Het Leger des Heils accepteert ook kleding die niet meer te dragen is, want dan krijgen ze nog vergoeding voor de stoffen. Die worden vervolgens weer hergebruikt voor het maken van andere producten. Eigenlijk is alles beter dan de kleertjes zomaar weggooien en weer nieuwe kopen.

Bewust babykleding kopen begint dicht bij jezelf. Welke dingen vind jij belangrijk? Misschien vind jij het voorkomen van kinderarbeid belangrijker dan het milieu. Of heb je gewoon weinig geld en niet de luxe om duurdere merken aan te schaffen. Maar zelfs kleine stappen kunnen al een flink verschil maken. Ga jij bewuster om met babykleding?

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer