Cadeaus vanaf 2 jaarFunKinderenPraktisch

De 5 leukste bordspellen voor kinderen (per leeftijdscategorie)

Judith1628 x bekeken

Bordspellen voor kinderen zijn praktisch overal te vinden. Maar welke kinder bordspellen zijn nou echt leuk en welke wil je juist liever niet in de kast? Wij zochten uit welke bordspellen het leukst zijn. Daarbij hebben we ook gelet op de leeftijd van de kinderen. Klik op de leeftijd van je kind om meteen naar de favoriete bordspellen voor kinderen van die leeftijd te gaan.

Bordspellen voor kinderen van 2 jaar

Een bordspel voor kinderen van 2 jaar is vaak nog best lastig. Gezelschapsspellen voor kinderen zijn nog niet echt besteed aan jonge peuters. Toch kunnen deze peuters vaak meer dan je denkt! Ze zijn al in staat om dingen te sorteren, bijvoorbeeld op kleur en vorm. En ze beginnen ook het idee van samen spelen steeds beter te begrijpen. Check deze gave bordspellen voor een kind van 2 jaar!

1. Mijn eerste boomgaard

Mijn eerste boomgaard is een grappig spelletje met bijzondere elementen. De kinderen spelen tegen een kraai, die probeert het fruit af te pakken. De kinderen gooien een gekleurde dobbelsteen om het fruit te oogsten in een mooie mand. Het spel kan ook alleen gespeeld worden als bordspel voor een peuter. De stukken fruit zijn groot en er kunnen ook andere spelletjes mee gespeeld worden.

Mijn eerste boomgaard bordspellen 2 jaar

Je kunt dit bordspel bestellen bij de onderstaande webshops

2. Electro vormen en kleuren

Elektro vormen en kleuren is een leuk bordspel voor 2 jaar en ouder. Met een elektrische pen zoekt het kind een afbeelding die past bij de opdracht. Het zijn eenvoudige plaatjes van vormen en kleuren, die voor 2-jarigen goed herkenbaar zijn. Bij een goed antwoord geeft het bordspel de peuter een leuk muziekje terug en er gaat een lampje branden.

Electro vormen en kleuren - bordspellen 2 jarige

Je kunt Electro Vormen & Kleuren bestellen bij de onderstaande webshops

3. Magnetisch vissenspel

Het magnetisch vissenspel bestaat al meer dan 20 jaar. Het is een echte klassieker, die nog steeds hartstikke leuk is voor jonge kinderen. Deze versie is uitgevoerd in hout, waardoor het een stuk steviger is dan het kartonnen spel. Zeker als bordspel voor 2 jaar is dat wel fijn!

Magnetisch vissenspel - bordspel kind 2 jaar

Je kunt het magnetische vissenspel bestellen bij de onderstaande webshops

4. Nijntje memory

Een 2-jarige is al redelijk goed in staat om memory te spelen. In eerste instantie zal je peuter het vooral erg leuk vinden om dezelfde plaatjes bij elkaar te zoeken. Later zullen de spelregels vanzelf duidelijk worden. Veel kinderen van 2,5 en ouder begrijpen al goed hoe memory werkt. En vaak is hun geheugen ook beter dan dat van hun ouders!

Nijntje memory bordspel 2 jaar

Je kunt het Nijntje memory bestellen bij de onderstaande webshops

5. Woezel & Pip verstoppertje

Woezel & Pip verstoppertje is niet echt een bordspel. Het is wel een ideaal spelletje voor jonge kinderen. In eerste instantie kun je het knopje aanzetten, waarna je Woezel verstopt. Je kindje gaat dan op zoek, terwijl hij af en toe een hint geeft of een geluidje maakt. Later is het spel ook te spelen met opdrachtkaartjes om het interessanter te maken voor wat grotere kinderen.

Woezel en Pip verstoppertje voor kinderen 2 jaar

Je kunt het Woezel & Pip verstoppertje bestellen bij de onderstaande webshops

Bordspellen voor kinderen van 3 jaar

Een kinder bordspel is met 3 jaar goed te spelen. Natuurlijk wil je nog niet beginnen aan echt ingewikkelde spellen. Maar je kunt wel merken dat een kind van 3 jaar al beter in staat is om samen te spelen. Bovendien begint het idee van spelregels ook echt te landen, waardoor je wat verder kunt gaan bij spelletjes. Dit zijn 5 super leuke bordspellen voor kinderen van 3 jaar.

6. Domino Boerderijdieren

Domino is een spelletje dat voor een 3-jarige echt leuk begint te worden. Het moet natuurlijk nog wel een plaatjesdomino zijn. Dit leuke domino met boerderijdieren is een ideaal bordspel voor 3 jaar. Je kind ontdekt razendsnel welke plaatjes bij elkaar passen en welke niet.

Boerderijdieren domino bordspel 3 jaar

Je kunt boerderijdieren Domino bestellen bij de onderstaande webshops

7. Let’s Go Fishing

Let’s Go Fishing is een leuk bordspel voor 3 jaar en ouder. In tegenstelling tot het visspel voor 2-jarigen, zijn dit bewegende visjes. Dat maakt het spel een stuk uitdagender! De visjes draaien rond terwijl hun bekjes op en dicht gaan. Je kind moet met een hengeltje de visjes te pakken krijgen. Let’s Go Fishing is erg goed voor de motoriek.

Lets go fishing visspelletje Bordspel voor 3 jaar

Je kunt Let’s Go Fishing bestellen bij de onderstaande webshops

8. Kleine Regenboogrups

De kleine Regenboogrups is een schattig rupsje dat net tevoorschijn komt in de lente. Elk kind krijgt het kopje van de rups en 8 bijpassende gekleurde delen. Met behulp van een kleurendobbelstenen doen ze een wedstrijd wie als eerste de regenboogrups compleet heeft gemaakt. Dit leuke bordspel voor 3 jaar en ouder is goed te begrijpen en is te spelen in 10-15 minuten.

Kleine regenboogrups spel voor 3 jarige

Je kunt Kleine Regenboogrups bestellen bij de onderstaande webshops

9. Op weg naar groep 1

Op weg naar groep 1 klinkt misschien een beetje saai. Toch zitten er ontzettend leuke spelletjes in! Zo is er een grappig lotto spelletje, waar de meeste 3-jarigen dol op zijn. Ook is er een speelbord met opdrachtjes, zijn de getallen van 1-5 erin verwerkt en is er een grappig alfabet met plaatjes om te oefenen met het abc. Het is een leuk bordspel voor een kind van 3 jaar, op weg naar de basisschool.

Op weg naar groep 1 bordspel 3 jaar en ouder

Je kunt Op Weg Naar Groep 1 bestellen bij de onderstaande webshops

10. Poepie Knor

Vanaf 3 jaar begint poep en plas enorm grappig te worden. En ook scheten zijn hilarisch voor peuters. Poepie Knor is daarom een grappig bordspel voor 3 jaar en ouder. In het midden staat een varkentje in zijn modderbad. Knort het varken, dan krijg je een kaartje. Laat hij een scheet? Dan moet je een kaartje terugleggen.

Poepie knor bordspel 3 jarige

Je kunt Poepie Knor bestellen bij de onderstaande webshops

Bordspellen voor kinderen van 4 jaar

Een bordspel voor 4 jaar is al wat gemakkelijker te vinden. Kinderen van deze leeftijd krijgen meer interesse in grotere spellen. De spanningsboog neemt toe, waardoor je ook wat grotere spellen kunt proberen. 4-jarigen zijn dol op gezelschapsspellen om samen met oudere kinderen of volwassenen te spelen. Dat gaat vast lukken met déze leuke kinder bordspellen voor 4 jaar of ouder.

11. Mijn eerste Betoverde Doolhof

Het Betoverde Doolhof is al jaren een klassieker. Het is een grappig doolhof waarin maar enkele plekjes vastliggen op het spelbord. De rest wordt opgebouwd uit losse kaartjes die verschoven moeten worden. Mijn eerste Betoverde Doolhof is een leuk bordspel vanaf 4 jaar, want kinderen beginnen dan steeds beter te ontdekken welke routes ze kunnen nemen naar hun schat. In het begin zul je misschien een beetje moeten helpen, maar je zult zien dat je kind het snel oppikt.

Betoverde doolhof junior

12. Ezeltje strek je!

Deze ezel is erg koppig. Hij wil gerust wat spulletjes voor je dragen, maar als hij het teveel vindt, gaat hij bokken! Dit spel is ook heel leuk voor jongere kinderen, omdat het zo onvoorspelbaar is. Wanneer slaat de ezel op tilt? Een geweldig gezelschapsspel om met het gezin te spelen.

Ezeltje strek je

13. Kwartet

Er bestaan natuurlijk heel veel soorten kwartet. Vanaf 4 jaar beginnen kinderen goed te begrijpen hoe dit spelletje werkt. Ze vinden het vaak een fascinerend spel. En hoewel het eenvoudig is, is het ook voor veel volwassenen nog steeds wel leuk om te spelen.

Kwartet van Pieter Konijn

14. Roodkapje (Smart Game)

Roodkapje is officieel waarschijnlijk geen bordspel. Het is een zogenoemd Smart Game. Een Smart Game is een spel dat je in principe in je eentje kunt doen. Dat is niet alleen erg leuk voor de kinderen, maar ook wel zo fijn voor de ouders. Dit puzzelspelletje heeft een puzzelboekje met plattegronden. Aan je kind de uitdaging om precies na te bouwen wat er staat.

Roodkapje smart game

15. Mens erger je niet

Als er één spel is dat echt bekend is, is het wel ‘Mens erger je niet’. Het spel bestond 50 jaar geleden al en het is nog steeds een topper. ‘Mens erger je niet’ is een leuk bordspel voor 4 jaar en ouder. Deze versie is hartstikke schattig in pasteltinten met schattige diertjes. Geeft een heel andere indruk dan het oude spel en ziet er stukken hipper uit.

Mens erger je niet

Bordspellen voor kinderen van 5 jaar

Een bordspel voor een kind van 5 jaar is soms lastig te vinden. Het spel mag al wel wat ingewikkelder zijn, maar het moet wel te volgen zijn voor je kleuter. Bovendien kent je kind misschien nog niet alle getallen en letters, waardoor je een beetje op moet letten of je kind het spel wel kan snappen. Toch zijn er gelukkig hele leuke bordspellen voor 5 jaar en ouder.

16. Triominos Junior

Het grote Triominos is voor jonge kinderen nog wat te moeilijk. Maar Triominos Junior is een geweldig bordspel voor 4 jaar en ouder. Jongere kinderen spelen vooral met de kleuren, later gaan ze pas focussen op de getallen. De regels zijn eenvoudig en het is een flexibel spel dat voor alle leeftijden leuk blijft.

Triominos junior

17. Carcassonne Junior

Spellenfans kennen allemaal Carcassonne. Dat spel is nog wat te moeilijk voor kleine kinderen. Maar gelukkig is er ook Carcassonne Junior! Dit leuke bordspel voor 4 jaar en ouders, adviseren wij om te spelen vanaf 5 jaar. Dan heeft je kind een goede leeftijd om te snappen hoe de (overigens tamelijk eenvoudige) regels in elkaar steken.

Carcassonne

18. Jakkiebak! Kippenkap!

Waarom dit spelletje deze naam heeft, is ons niet bekend. Het heeft in elk geval weinig te maken met kippenkap. Wél met kippenstaarten! De spelers proberen bij andere spelers veren te plukken om zo zelf de mooiste kippenstaart te maken. Het spel is spannend, grappig en heeft duidelijke regels.

Jakkiebak! Kippenkak

19. Tovenaar Malefix

Dit grappige bordspel voor 5 jaar en ouder is erg leuk om met leeftijdgenootjes te spelen. Elk kind krijgt een eigen schermpje met een tekenpad en pen. Langzaam wordt een vorm onthuld. Elk kind tekent zo snel mogelijk welke vorm hij/zij denkt dat het zal worden. Welk kind heeft de meeste goed? Dit stimuleert de creativiteit, de motoriek en de fantasie van kinderen.

Tovenaar Malefix

20. Vallende Aapjes

Vallende aapjes is een behendigheidsspelletje. Eerst zet je de boom op, met daarin allemaal gekleurde stokjes. Vervolgens kiep je de aapjes in de boom, zodat ze blijven hangen aan de takken. De kinderen gooien om de beurt met een dobbelsteen en verwijderen dan een stokje van die kleur uit de boom. Let op dat de aapjes niet vallen! Dit is een leuk bordspel vanaf 5 jaar, maar ook voor volwassenen nog een grappige uitdaging.

Vallende aapjes

Bordspellen voor kinderen van 6 jaar

Bordspellen voor kinderen van 6 jaar en ouder zijn redelijk gemakkelijk te vinden. Kinderen kunnen op deze leeftijd al heel snel leren en ze wennen gemakkelijk aan nieuwe spelmechanieken. Het is dan ook een leuke leeftijd om eens iets nieuws te proberen. Tussen deze 5 ideeën vind je vast een bordspel voor 6 jaar dat jouw kind fantastisch vindt.

21. Jenga Mini

Jenga is officieel geen bordspel. Je kunt de mini-variant wel goed op de tafel spelen. Bij Jenga bouw je eerst een stevige, stabiele toren. Daarna moeten de spelers om de beurt een blokje uit de toren halen. Wie laat als eerste de toren omvallen? Hoewel het grote Jenga misschien nog wat te moeilijk is, is mini Jenga goed te spelen voor kinderen vanaf 6 jaar.

Jenga mini

22. Monopoly Junior

Monopoly is waarschijnlijk het bekendste spel ter wereld. Het is nog steeds razend populair, en met goede reden. Toch is het originele Monopoly nog te moeilijk voor kinderen van 6 jaar. Gelukkig is er Monopoly Junior: een ideaal bordspel voor 6 jaar en ouder. Het spel lijkt op Monopoly, maar is een stuk eenvoudiger te spelen.

23. Penguins on Ice

Penguins on Ice is een Smart Game. Het is een eigenlijk een puzzelspel. Hoewel kinderen samen kunnen werken om de puzzels op te lossen, is het toch vooral bedoeld om alleen te spelen. Penguins on Ice biedt leuke puzzels, die steeds moeilijker worden. Jonge kinderen kunnen de eenvoudigere puzzels al goed zelfstandig oplossen. De moeilijkere puzzels kun je samen met je kind maken.

Penguins on ice

24. Vlotte Geesten

Een klein huisspookje maakt steeds spulletjes kwijt. Maar nu raakt hij zelf in de war. Welke kleuren hebben zijn spullen eigenlijk? Help samen het spook bij het vinden van de juiste items. En laat zelf ook zo snel mogelijk spullen verdwijnen! Vlotte geesten is een leuk bordspel vanaf 6 jaar, maar is ook erg leuk voor oudere kinderen.

Vlotte geesten

25. Wie is het?

‘Wie is het?’ is een bekend bordspel. Het is grappig om te spelen en heel geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Kinderen beginnen dan gezichten in te delen in categorieën. Wat ook precies de bedoeling is van dit spel. Wie ontdekt welk kaartje de ander heeft?

Wie is het?

Bordspellen voor kinderen van 7 jaar

Bordspellen voor kinderen van 7 jaar en ouder zijn erg uitdagend. Vaak kunnen kinderen van 6 jaar ze ook al spelen, al zijn sommige spellen nog een beetje moeilijk. Op deze leeftijd is het lastig in te schatten wat een kind al kan. Wel is een belangrijke stap dat veel spellen voor kinderen vanaf 7 jaar ervan uitgaan dat het kind kan lezen, schrijven en rekenen.

26. Betoverde Doolhof 3D

Het Betoverde Doolhof is een ontzettend leuk spel. Maar het kan een beetje saai zijn als je het vaker speelt. Dat geldt niet voor het Betoverde Doolhof 3D! De muren schuiven niet alleen opzij, maar de gangen veranderen ook in hoogte. Wie haalt als eerste zijn schatten binnen?

Betoverde doolhof 3D

27. 30 Seconds Junior

30 Seconds is een grappig spel. De spelers worden opgedeeld in teams. Elke keer pakt een speler een kaartje. Hij moet de woorden die erop staan uitleggen aan de andere spelers van zijn team, ZONDER die woorden te noemen. Hoeveel woorden raadt het team? Dit grappige bordspel voor kinderen vanaf 7 jaar is de Junior variant, met hedendaagse voorwerpen en termen die elke 7-jarige kent.

30 Seconds junior

28. Ramses

Onder de piramides zitten schatten verborgen. Maar soms kom je ook monsters tegen! Ramses is een leuk spel dat vooral vertrouwd op je geheugen. Kun jij ontdekken waar je schatten liggen? Dit bordspel is voor een kind van 7 jaar al heel goed te spelen. Het verschilt maar weinig van de Junior versie, maar is wel veel uitgebreider en daardoor leuker.

Ramses

29. Zeeslag

Bij Zeeslag leggen de 2 spelers hun bootjes op een raster, onzichtbaar voor de ander. Daarna gaan ze om de beurt schieten. Het is de bedoeling om als eerste alle schepen van de tegenstander tot zinken te brengen. Dit spel is goed te spelen vanaf 7 jaar. Het originele Zeeslag is al tientallen jaren een klassieker onder de bordspellen!

Zeeslag

30. Zoek de verschillen

Zoek de verschillen is niet alleen een puzzeltje dat je tegenkomt in puzzelboekjes! In dit spel is het de bedoeling zo snel mogelijk alle verschillen te zoeken. Je speelt tegen elkaar in een bepaalde hoeveelheid tijd. Wie vindt de meeste verschillen op zijn kaartjes?

Zoek de verschillen

Bordspellen voor kinderen vanaf 8 jaar

Een bordspel voor een kind van 8 jaar is ook al leuk voor de meeste volwassenen. Je kunt nu de meeste bekende spellen gaan spelen. Maar er zijn in de loop der jaren natuurlijk ook heel wat nieuwe uitdagende games gemaakt. Wij vonden deze 5 bordspellen voor 8 jaar en ouder een echt leuke uitdaging voor kinderen én ouders.

31. Camel Up!

Camel Up! is een grappige racespel met kamelen door de woestijn. De kamelen rennen rond een grote piramide. Aan jullie de taak om te gokken welke kameel er gaat winnen. Let op, want de kamelen houden zich niet altijd aan de regels… Camel Up! is een grappig bordspel voor 8 jaar en ouder. Het is bekroond met diverse prijzen voor bordspellen.

Camel Up!

32. Dixit

Het spel Dixit draait om verbeelding, raden en hinten. Elke speler krijgt een aantal kaarten. De speler die aan de beurt is, geeft een hint over een van zijn kaarten. Daarna leggen alle spelers een kaart op de tafel, ze worden geschud en omgedraaid. Wie kan ontdekken welke kaart van de eerste speler was? Een ontzettend leuk familiespel dat het ook goed doet op feestjes!

Dixit

33. Menara

Bij Menara werken de spelers samen om een prachtige toren te bouwen. Je maakt gebruik van een aantal bouwplannen. Dit uitdagende spel is extra lastig omdat alle spelers samen winnen als de toren af is – of samen verliezen wanneer de toren vroegtijdig instort.

Menara

34. Sagrada

In Sagrada draait alles om dobbelstenen. Elke speler bouwt een eigen glas-in-lood raam dat bestaat uit allemaal prachtig gekleurde dobbelstenen. De regels zijn vrij eenvoudig, maar het spel zelf biedt oneindig veel uitdagingen. Welke speler maakt het perfecte glas-in-lood raam? Dit leuke bordspel voor 8 jaar en ouder is een ware eyecatcher met de prachtige kleurrijke vormgeving.

Sagrada

35. Ubongo

Ubongo is een grappig puzzelspel dat je tegen elkaar speelt. Iedereen probeert zo snel mogelijk een ontwerp vol te zetten met blokjes. Je krijgt niet alleen punten voor snelheid, maar ook voor een compleet volle puzzel. Het is dus lang niet zeker wie er gaat winnen… Dit spel is goed voor het ontwikkelen van het ruimtelijk inzicht.

Ubongo puzzelspel voor 2 jarige

Kinder bordspellen zijn er in alle denkbare soorten en maten. De spellen vanaf 8 jaar zijn ook heel leuk te spelen door volwassenen. Vanaf deze leeftijd zijn kinderen vaak al net zo goed als volwassenen – en vaak zelfs beter! Kinderen zijn sneller van begrip en ze hebben vaak ook een beter geheugen dan volwassenen. Vanaf een leeftijd van 8 jaar kun je je kind dus gewoon mee laten doen met de bordspellen voor volwassenen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer