BabykamerPraktisch

Checklist babykamer: wat kun je niet missen?

Judith3455 x bekeken

Bij het inrichten van de babykamer loopt je hoofd soms om: wat moet je nou eigenlijk allemaal hebben? Deze handige checklist voor de babykamer helpt je met bepalen wat je sowieso niet kunt missen in je inrichting. Daarbij noemen we niet alleen de meest voor de hand liggende dingen zoals een wieg, maar ook items die snel over het hoofd gezien worden.

Checklist babykamer

In de babykamer heb je allerlei dingen nodig. Je hebt er een aantal meubels nodig, maar ook andere dingen hebben veel praktisch nut om hier op te bergen. Daarom is de checklist voor de babykamer opgedeeld in twee delen: eerst komen de meubels aan bod en vervolgens vind je een lijst met spullen die onmisbaar zijn in een goed ingerichte babykamer.

Meubilair

 • Wieg – Geef de baby een goede eigen slaapplek. Veel mensen kiezen ervoor de baby de eerste paar weken naast het ouderlijk bed te laten slapen, om dan na ongeveer 4-6 weken de baby te verhuizen naar de babykamer.
 • Commode – Natuurlijk moet je de baby verschonen. Een commode is dan ideaal, want deze fungeert ook als opbergplaats voor alles wat je daaromheen nodig hebt.
 • Kast – De babykleertjes moeten natuurlijk ergens worden opgeborgen. Een klerenkast of linnenkast is dan ook ideaal als je er de ruimte voor hebt.
 • Lamp – Naast een plafondlamp kan ook een staande lamp handig zijn. Vooral voor nachtelijke voedingen heb je liever zacht, gedempt licht zodat je wat meer rust hebt.
 • Badje – Het badje kan natuurlijk in de badkamer of keuken, maar als je stromend water hebt is de babykamer ook ideaal.
 • Wipstoeltje – Er komt een tijd dat je na het verschonen van de baby nog even bezig bent met dingen opruimen of schoonmaken. Dan is het handig om een wipstoeltje te hebben waar de baby even tussendoor in kan zitten.
 • Voedingsstoel – Na een tijdje zul je merken dat het handig is om de baby, vooral ‘s nachts, in de babykamer te voeden. Dan hoef je je man niet wakker te maken en kun je bovendien de baby na de voeding meteen weer lekker instoppen. Zorg dat je tijdens het voeden lekker kunt zitten!

Spulletjes

 • Linnengoed – Voor het bedje is vanalles nodig, van molton en matrasbeschermers tot schone lakentjes. Zorg dat alles bij de hand is wanneer de baby het bedje vies maakt.
 • Kruiken – De baby kan zelfs in de zomer nog een kruik nodig hebben. Daarom berg je die handig op in de babykamer, zodat je meteen weet waar je ze kunt vinden.
 • Babyfoon – Vrij logisch: je hebt niets aan de babyfoon als hij niet in de babykamer staat…
 • Verschoningsmateriaal – Als de baby moet worden verschoond, heb je vrij veel nodig. Een verschoonkussen, schone luiers, een luieremmer, schone kleertjes enzovoorts.
 • Babykleertjes – Natuurlijk zorg je dat de babykleertjes in de babykamer liggen. Het zou niet praktisch zijn als je steeds ergens anders heen moest om de baby aan te kleden toch?
 • Doekjes en handdoeken – De hydrofiele luiers, de spuugdoekjes en veel van de andere spullen die je vindt op de checklist babyuitzet komen ook in de babykamer te liggen, evenals een flinke stapel handdoeken.
 • Badspullen – Doe je je kindje in bad in de babykamer, dan zet je hier ook alles wat je daarvoor nodig hebt. Denk aan zeep, shampoo, droogdoeken, badcape enzovoorts.

Een goed ingerichte babykamer

Deze babykamer checklist helpt jou om te zorgen dat alles klaarligt voordat de baby in de babykamer gaat wonen. Zo hoef je je geen zorgen te maken om kwijtgeraakte spullen of totale chaos in de tijd dat je moet wennen aan dat extra leven waar je voor moet zorgen.

Zijn we hier nog items vergeten die je niet kunt missen in de babykamer? Of ben je op zoek naar andere babykamer inspiratie? Laat het ons weten!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer