KinderenGezondheid

Consultatiebureau: je kind is (bijna) 2 jaar

Judith1415 x bekeken

Vanaf de leeftijd van 18 maanden hoeft je kind niet meer zo vaak naar het consultatiebureau. Er is nog een controle bij 2 jaar, een bij 3 jaar en een als je kind bijna vier is. Tenzij er bijzonderheden zijn waarvoor je tussendoor nog een keer extra komt. Maar wat wordt er eigenlijk bij de controle verwacht? Dit zijn de dingen waarop gelet wordt als je kind voor de controle van 2 jaar bij het cb komt.

Groei: lengte en gewicht

Zoals altijd wordt de lengte en het gewicht van je kind gemeten. De lengte wordt nu staand gemeten bij een meetlat. Het gewicht wordt gemeten op een stoeltje op een grote weegschaal. Een gemiddelde lengte is bij jongens op deze leeftijd 89 cm, bij meisjes is dat 86 cm. Het gewicht van jongens is 12 kilo, terwijl meisjes ongeveer 11-11,5 wegen. Maar dit zijn gemiddelden: de kans is groot dat jouw kind hier iets van afwijkt. Dat is ook niet erg.

Woordenschat

In de spreekkamer zal de verpleegkundige of arts je vragen hoeveel woordjes je kind al kent. Als jouw kindje een vlotte prater is kent hij er misschien al best veel. Bij andere kinderen loopt dit wat verder achter. Er zijn ook kinderen die bij de controle van twee jaar nog maar een paar woordjes kennen. Op zich hoeft dit niet problematisch te zijn, maar misschien zal de arts wel voorstellen om een keertje extra tussendoor te checken. Kinderen van twee jaar gebruiken vaak nog losse woordjes, maar soms maken ze ook combinaties van twee woordjes.

Motoriek

Vaak zal de verpleegkundige of arts je kind wat speelgoed geven. Kan je kind al een houten puzzeltje leggen? En kan hij blokjes stapelen? Er wordt ook gevraagd of je kind al een voorkeurskant heeft ontwikkeld. Veel kinderen kiezen automatisch voor het gebruik van hun rechter- of linkerhand. Maar sommige kinderen ontwikkelen die scheiding pas als ze leren schrijven en andere kinderen hebben zelfs dan nog steeds geen voorkeur. Je kind moet als hij twee jaar is zowel de grove als de fijne motoriek onder de knie hebben. Natuurlijk wordt niet verwacht dat hij al een complete legpuzzel van 1000 stukjes in elkaar legt, maar hij moet wel bepaalde precieze bewegingen kunnen maken.

Lopen

Kan je kind met twee jaar nog niet lopen, dan heeft hij een achterstand. Maar het kan wel voorkomen dat je kind pas vrij laat is gaan lopen. Dan is het logisch dat daar ook rekening mee wordt gehouden op het consultatiebureau. Een kind dat al langer loopt kan dat meestal beter en is meer in evenwicht dan een kind dat nog maar pas is gaan lopen. De stand van de voeten en heupen wordt meestal ook even bekeken terwijl je kind loopt.

De controle bij het consultatiebureau is met twee jaar meestal vrij vlot weer klaar. Natuurlijk hangt dat een beetje af van de ontwikkeling van je kind. Heeft hij echt een achterstand, dan is de kans groot dat je wordt doorgestuurd naar een andere kinderarts. Maar meestal heb je zelf die achterstand ook al opgemerkt, dus zal het geen verrassing voor je zijn.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer