Baby´sGezondheidKids

Daar komen ze: de eerste tandjes!

Judith2897 x bekeken

Het is zo ver. Je baby heeft al heel wat afgekwijld, maar nu weet je het zeker: de eerste tandjes komen eraan. En hoe blij je daar ook mee bent, toch heeft dat doorkomen van tandjes best wat nadelen. Er zijn heel wat verhalen en het is lastig om feit en fabel uit elkaar te houden. Dit is hoe het nu écht werkt met doorkomende tandjes!

Tandjes: feiten en fabels

Wanneer tandjes?

De eerste tandjes komen meestal door tussen 4-6 maanden. Maar er zijn kindjes die ze eerder hebben en je hoeft je ook geen zorgen te maken als je kind pas na zijn eerste verjaardag zijn eerste tandjes krijgt. Pas wanneer je kindje 1,5 jaar oud is en er is nog geen tandje te zien, is het goed om eens even bij dokter, consultatiebureau of tandarts langs te gaan.

Kwijlen door tandjes

Al lang voordat je wat ziet, beginnen bij sommige baby’s de kwaaltjes. Maar de moeders die beweren dat hun kindje al máánden kwijlt, zullen misschien ook eens kunnen denken aan andere redenen. Zo kunnen veel baby’s van 3-6 maanden niet al hun speeksel goed doorslikken waardoor ze kwijlen. Dat zegt dus niet over tandjes!

Wanneer zijn de kwaaltjes over?

Wanneer de witte randen van de tandjes zichtbaar zijn, zouden de kwaaltjes weer over moeten gaan. Als ze niet overgaan zijn er twee mogelijke redenen: ofwel komen de kwaaltjes helemaal niet van de tandjes (best mogelijk!) ofwel komen er nog meer tandjes aan.

Kwaaltjes en tandjes

Kwaaltjes en tandjes zijn nooit wetenschappelijk aan elkaar gerelateerd. Wel zijn kinderen soms iets vatbaarder voor bepaalde kwaaltjes en veranderd het eetpatroon van de baby. Er wordt ook veel meer in het mondje gestopt, dus komt je kind ook met meer bacteriën in aanraking.

Gaan kindjes slechter slapen door tandjes?

Ja, natuurlijk. Tandjes die doorkomen zijn pijnlijk en vervelend. Dus kost het je kindje vaak iets meer moeite om in slaap te vallen en zal je kindje ook wat onrustiger slapen. Zo kan een baby die altijd rustig slaapt ineens een nachtbraker worden. Maar wees gerust: dit gaat vanzelf weer over als de tandjes door zijn gekomen.

Baby met tandjes
Baby met tandjes via shutterstock.com

Hoe kun je een kindje met doorkomende tandjes helpen?

Als ouder kun je diverse dingen doen om je kindje te helpen. Dit zijn de meest gebruikte methodes:

  • Geef je kindje iets koels (bijv. een gekoelde bijtring) om op te bijten. Dit koelt het tandvlees en voelt prettig.
  • Laat je kindje vaker dutjes doen. Je kindje wordt nu namelijk sneller moe en heeft dus meer slaap nodig. Een moe kindje zal zich veel vervelender voelen door het pijnlijke tandvlees!
  • Leg er geen focus op. Kinderen hebben heel snel door dat ze zielig zijn en zullen dit uitbuiten (ja, ook jouw lieve engeltje doet dat!). Kleine kindjes doen dit volkomen onbewust, maar dit gedrag kan wel door ouders worden aangeleerd.
  • Dat betekent niet dat je niet even wat extra aandacht mag geven, maar probeer wel in het normale ritme te blijven.
  • Slaapt je kindje niet meer door? Ga dan terug naar die handige tips om je kind te laten doorslapen. Ze werken nu nog steeds, ook al is je kindje al wat groter. Het kan helpen om een bijtring mee te geven bij het naar bed gaan, zolang er maar geen knuffeltje aan vast zit (dat mag niet in bed).
  • Er zijn pijnstillers, maar deze worden niet aangeraden. De enige uitzondering is als je kindje echt héél veel last ervan heeft en niets anders doet dan huilen. Tot die tijd: het is een natuurlijk proces, ook al is het niet leuk. Hierin ingrijpen met middeltjes is niet verstandig. Pas vooral op met homeopathische pijnstillers: deze zijn niet klinisch getest en de werking is ook niet bewezen, wat er ook op het potje staat. Gebruik ze alleen op advies van een arts. Baby-paracetamol is wel goed getest, dus dat kun je in geval van nood beter geven.

Het krijgen van tandjes is een vervelend proces, zowel voor jezelf als voor je kindje. Het is niet leuk om te zien dat hij pijn heeft en dat je er weinig aan kunt doen. Aan de andere kant zijn tandjes wel bijzonder handig om te hebben, dus misschien moeten we er maar iets voor over hebben. Het is een natuurlijk proces en het hoort er nu eenmaal bij. De ene baby heeft ook lang niet zoveel last als de andere baby. Overigens: de eerste twee tandjes zijn het lastigst. De tandjes die daarna komen gaan meestal een stuk gemakkelijker en daar heeft je kindje meestal ook minder last van.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer