OverigePraktisch

De 5 meest gestelde vragen over scheiden

Mamasopinternet1900 x bekeken
Echtscheiding

Over scheiden moet niet lichtzinnig worden gedacht. Vaak is over deze stap dan ook door een van de personen in een relatie lang nagedacht en is echt wel geprobeerd te relatie te redden. Het traject van scheiden kun je zonder hulp doorlopen, maar er bestaat ook de mogelijkheid een echtscheidingsmediator of advocaat als scheidingsbemiddelaar in te huren. Als de partners hiermee niet tot een overeenstemming komen, kan ook ieder zijn eigen advocaat inhuren. Niet getrouwd en scheiden? Dan wil je alles toch ook goed regelen. De meeste mensen huren dan vaak een mediator in, in plaats van een advocaat. Mediator Lidy Verweij gaat in op de vijf meest gestelde vragen over scheiden.

Wat moet er allemaal geregeld worden?

Scheiden doe je niet even zomaar, vooral niet als er kinderen bij betrokken zijn. Dan moet er namelijk zowel een ouderschapsplan als een echtscheidingsconvenant gemaakt worden. Wanneer er kinderen in het gezin aanwezig zijn, moet de relatie als partners niet in de weg staan van de relatie als gezamenlijke ouders. Belangrijk is hierbij dat de ouders elkaar niet aardig hoeven te vinden, maar wel samen moeten kunnen werken. Ruzies moeten daarom bij een scheiding worden uitgesproken. Belangrijk is je eigen aandeel in het mislopen van de relatie te erkennen. Daarnaast dienen ook communicatiepatronen en gedrag dat voor de scheiding hebben gezorgd, doorbroken te worden.

Wat als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn?

Als er kinderen betrokken zijn wordt een ouderschapsplan gemaakt. Hierin leggen ouders alle afspraken die met de kinderen te maken hebben, en wordt beschreven wat voor ouder je wilt zijn. Een voorbeeld hiervan zijn manieren van communiceren: de onderwerpen, de frequentie en hoe te communiceren (persoonlijk, per telefoon, tekstberichten of mail). Ook wordt vastgelegd wie wanneer de zorg voor de kinderen op zich neemt, wie welke kosten op zich neemt en hoe feestdagen, verjaardagen en vakanties doorgebracht worden. Ook dient nagedacht te worden over de verdeling van het gezag en de verantwoordelijkheid. Wat wordt er bijvoorbeeld zelfstandig besloten en wat besluiten de ouders samen?

Wat houdt een convenant in?

Een scheidingsconvenant bevat alle zakelijke afspraken die jullie hebben gemaakt. Zijn jullie bijvoorbeeld in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Wil een van de partners in het huis blijven wonen of zal dit verkocht worden? Daarnaast gaat het ook over de verdeling van de bezittingen, pensioenen, en alimentatierechten en –plichten.

Hoeveel kost een scheiding eigenlijk?

De kosten van een scheiding zijn afhankelijk van mogelijke subsidies en het gekozen traject. Wanneer beide partners recht hebben op gesubsidieerde rechtsbijstand, kan een scheiding afgehandeld worden voor ongeveer  100,- per persoon. Wordt er hard gevochten en zijn er meerdere advocaten bij betrokken, dan kan het oplopen tot wel tienduizenden euro’s. Een mediator heeft ongeveer 12 tot 20 uur nodig om een scheiding af te handelen, wanneer er kinderen bij betrokken zijn. In deze tijd worden gezamenlijke gesprekken gehouden en afspraken in formule documenten vastgelegd.

Met welke procedures krijg je te maken?

Jullie officiële relatiestatus is van invloed op de benodigde procedures. Niet getrouwd? Dan is het voldoende afspraken op papier te zetten en deze beiden te ondertekenen, en alles te regelen. Wel getrouwd? Dan moet de rechtbank een uitspraak doen, en voorwaarde hiervoor is een ouderschapsplan. Het juridische gedeelte van de scheiding bij de rechtbank kan niet door een mediator behandeld worden, hiervoor is een advocaat- procureur nodig. Hiervoor kan jullie mediator wel zorgen. Hebben jullie een ouderschapsplan en scheidingsconvenant opgesteld en ondertekend, dan wordt dit naar de rechtbank gestuurd, samen met een kopie van een geldig identiteitsbewijs van de ouders, een uittreksel uit het huwelijksregister en uittreksel uit het bevolkingsregister voor ieder kind.

Als alles goed vastgelegd is hoef je niet naar de rechtbank, maar is er een papieren zaak waarover een rechter de echtscheiding uitspreekt. In een door een recht afgegeven beschikking staan dan alle afspraken die jullie hebben gemaakt. Als beide partners met deze beschikking instemmen, zal de advocaat de echtscheiding inschrijven in het bevolkingsregister van de gemeente. Dit is ook gelijk de formele datum van scheiden. Wanneer jullie er samen niet uitkomen moet de rechter knopen doorhakken en volgt een rechtszitting waarbij jullie met jullie advocaten aanwezig zijn. De rechter zal dan een oordeel uitspreken op basis van de stukken en de argumenten van de advocaten.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer