Zwanger en mamaPraktisch

De bevalling zelf opwekken: wat is mogelijk?

Judith1052 x bekeken

Kun je de bevalling zelf opwekken? Dat is vast een vraag die veel zwangeren zich hebben gesteld. Zeker rond de uitgerekende datum heb je er meestal wel genoeg van. Rondsjouwen met een zware buik is ook geen pretje. En bovendien kun je niet wachten om jouw kleine baby eindelijk in levenden lijve te ontmoeten. Maar kun je zelf de weeën opwekken?

Hoe begint de bevalling natuurlijk?

Een natuurlijke bevalling (dus niet ingeleid of opgewekt) begint in het lichaam zonder dat je het merkt. Er vindt een verschuiving plaats van verschillende hormonen. Met name oxytocine is hierbij erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat de baarmoedermond verweekt en dat de weeën beginnen. Endorfine zorgt ondertussen dat je rustig bent. Er is een grote vijand van oxytocine: adrenaline. Dit bekende stresshormoon kan dus de weeën afremmen en de bevalling zelfs helemaal stopzetten. Een natuurlijke bevalling wordt dus opgewekt door oxytocine en tegengegaan door adrenaline.

Zelf de bevalling opwekken: is dat mogelijk?

In het ziekenhuis wordt een bevalling gestimuleerd door het toedienen van oxytocine. Dat kan thuis natuurlijk niet. Wat kun je wel zelf doen?

  • Allereerst kun je een bevalling ‘opwekken’ als je helemaal tot rust komt. Door alle stress uit je lichaam te laten verdwijnen is de kans groter dat je lichaam aan het werk gaat met de bevalling. Mindulness kan bijvoorbeeld helpen, al helpt een lekker uitgebreid bad ook.
  • Bepaalde voedingsmiddelen worden gepromoot omdat ze weeën opwekken. Dat is helaas niet waar. Lees de tekst ‘7 maffe manieren om de bevalling op te wekken’ en je ontdekt hoe dat zit. Sommige voedingsmiddelen werken, maar je moet er dan zoveel van binnenkrijgen dat het praktisch onmogelijk is.
  • Het opwekken van de bevalling kan door middel van seks. In het sperma zit namelijk ook een stofje dat de baarmoedermond kan verweken en zo de bevalling op gang brengen. De bevalling zelf opwekken kan dus een kwestie van wat quality time zijn. Al staat je hoofd er misschien niet naar nu je zo hoogzwanger bent.

De bevalling opwekken met drukpunten of acupunctuur

Er zijn mensen die claimen dat de bevalling opgewekt kan worden met drukpunten massage of met acupunctuur. Dit is inderdaad een mogelijkheid. Zelfs een voetreflex massage kan een bevalling opwekken. Deze methodes werken zelfs vrij betrouwbaar. Er is alleen een heel grote voorwaarde: je lichaam en je baby moeten er klaar voor zijn. Is jouw lichaam er nog niet klaar voor? Of is je baby nog niet klaar om geboren te worden? Dan zal zelfs de beste acupuncturist of drukpunten masseur de bevalling niet kunnen opwekken. Het kan wel net het laatste zetje geven als je lichaam al het voorwerk voor de bevalling begint te doen.

Wanneer kun je zelf de bevalling opwekken?

De bevalling zelf opwekken kun je alleen als de baby er echt zelf klaar voor is om geboren te worden. Hoeveel warme baden en ontspannende oefeningen je ook doet, hoe vaak je ook seks hebt, uiteindelijk is het alleen een stimulans voor een bevalling die al uit zichzelf onmerkbaar begint. Is jouw kindje er nog niet klaar voor? Dan gebeurt er niets (al is het wel lekker ontspannend). Zelf weeën opwekken uit het niets kan eigenlijk niet. Je hebt dan echt medische middelen nodig.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer