GezondheidBaby´s

De eerste baby reflexen: wat kunnen baby’s?

Judith1520 x bekeken

Wist je dat een pasgeboren baby al kan lopen? Nou ja, niet echt natuurlijk. Maar de loopbeweging zit er al wel in. Gek genoeg verleert een baby dat weer en moet hij later weer gaan oefenen om te leren lopen. Dit zijn de belangrijkste baby reflexen, de reden waarom baby’s ze hebben en hoe de baby reflexen getest worden.

1. De reflexen om te drinken

Melk drinken is het belangrijkste dat er is voor een baby. Maar daar horen ook reflexen bij. Zou een baby niet reageren, dan kan hij niet drinken en dus ook niet overleven. De baby reflexen die bij drinken betrokken zijn, vind je hier.

De eerste is de zoekreflex. Strijk maar eens met je vinger over het wangetje van een baby. De baby zal waarschijnlijk zijn hoofdje draaien in de richting van jouw vinger. Zo vind je de baby ook snel en gemakkelijk de borst van zijn moeder.

Daarna volgt de zuigreflex. De baby hapt meteen toe en zuigt zich vast. Ook als dat je vinger of een speeltje is. De zuigbeweging is heel sterk, want er is veel kracht nodig om te kunnen drinken. Bovendien moet de baby malende bewegingen met zijn mond maken om de borst te stimuleren. Én hij moet blijven ademen. Ja, het leven van een baby is vrij ingewikkeld.

Als een baby iets in zijn mondje voelt, volgt de slikreflex. Zonder deze reflex zou de melk wel in zijn mondje lopen, maar zou het er ook weer uit lopen. Dus gaat de baby automatisch slikken.

Zit er iets verkeerds in het mondje, of is de baby iets te gulzig? Dan volgt de kokhalsreflex. Deze voorkomt dat de baby stikt. De kokhalsreflex is doorgaans goed ontwikkeld. Soms zelfs iets té goed, waardoor de baby snel gaat spugen.

 Reflexen van vroege evolutie

Een aantal reflexen van baby’s is waarschijnlijk ontstaan in de vroege evolutie. Je ziet dat de baby’s van chimpansees en andere mensapen ook deze reflexen hebben en bij hen zijn ze ook echt nodig. In onze menselijke maatschappij zijn ze niet meer nodig, maar ze zitten er nog wel in.

De grijpreflex is hiervan de meest bekende. Als je met je vinger de binnenkant van de hand van je baby aanraakt, zal hij zich vastgrijpen. Waarschijnlijk was dat vroeger nuttig toen de baby zich vast moest klampen aan zijn moeder. De grijpreflex zit niet alleen in de handjes, maar ook in de voetjes (daarom is het soms zo lastig sokjes aan te doen!).

De loopreflex is iets anders. Als je een baby van een paar dagen oud optilt en iets naar voren laat leunen, zal hij loopbewegingen gaan maken op de ondergrond. Deze loopreflex verdwijnt vanzelf weer. Waarschijnlijk is het een restant dat is achtergebleven uit de evolutie. Tenslotte kunnen de meeste babydieren al meteen lopen.

De schrikreflex was vroeger noodzakelijk, maar is nog steeds belangrijk voor een baby. Het is een van de eerste reflexen die worden getest als je baby pas geboren is. Bijvoorbeeld door een baby achterover te laten ‘vallen’. De baby strekt automatisch de armpjes naast het lichaam en doet de mond open. Daarna trekt het hele lijfje juist weer samen, meestal gevolgd door een flinke huilbui. Als deze reflex niet goed werkt bij een baby, is dat vaak een aanwijzing dat er iets niet helemaal in orde is.

Beweegreflexen

Er zijn nog twee baby reflexen waar we het niet over hebben gehad. Het zijn bijzondere reflexen omdat ze beide langere tijd blijven bestaan. Ze zijn ook nog steeds nuttig, terwijl daar bij de reflexen van vroege evolutie discussie over is.

De ATNR (Atonische Nekreflex) zul je al snel zien bij je kindje. Als hij naar links kijkt, zal hij zijn linkerarm en linkerbeen strekken, terwijl hij de andere juist intrekt. Dat geldt andersom natuurlijk ook. Het is een methode van zijn lijfje om goed aan die kant te kunnen zien. Bovendien stimuleert het de hand-oog-coordinatie. En je kindje leert om zijn ogen ook op wat grotere afstanden scherp te stellen door naar zijn bewegende handje te kijken. Cool he!

De Spinale Galantreflex is vooral belangrijk bij de geboorte van de baby. Als je met je vinger vlak langs de ruggengraat wrijft, zal de baby zich automatisch opzij krommen naar de andere kant. Je kunt de baby dus twee kanten op laten bewegen. Tijdens de bevalling stimuleren de weeën deze reflex, waardoor de baby als het ware gaat ‘kronkelen’. De bewegingen van de baby helpen bij de ontsluiting en later helpen ze de baby door het geboortekanaal heen. De baby werkt dus best hard mee tijdens de bevalling!

Reflexen testen

Veel reflexen worden na de geboorte getest. De schrikreflex is bijvoorbeeld onderdeel van de eerste test. Als deze reflex niet goed is, kan dat duiden op een afwijking in de hersenen. Het is bij de eerste check van het consultatiebureau ook gebruikelijk om een aantal reflexen te testen. Ze geven voor een belangrijk deel aan hoe gezond een baby is.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer