CadeausCadeaus vanaf 2 jaarKidsPraktisch

De eerste fiets voor je peuter: welk peuterfietsje past bij jouw kind?

Judith2 comments576 x bekeken

Vanaf de peuterleeftijd kan een kindje meestal al goed lopen. Het is dus tijd om eens te gaan kijken of ook het fietsen wil lukken. Binnenshuis kan je kindje gebruik maken van een loopauto of loopfietsje. Maar welke peuterfiets is geschikt voor buiten? En hoe groot moet zo’n peuterfietsje eigenlijk zijn? Kortom: alles over de eerste fiets voor je peuter!

Een peuter kan nog niet trappen

De meeste peuters kunnen nog niet trappen. Het principe is nog te ingewikkeld en bovendien is het vaak best zwaar om zo vooruit te komen. Uitzonderingen daargelaten zal een peuter dus beginnen op een loopfiets of driewieler. Dan kan je peuter met zijn voetjes vooruitkomen en hoeft hij nog niet na te denken over het trappen. Dat komt meestal rond de leeftijd van 4 jaar pas.

Evenwicht: wat kan je peuter al?

Peuters hebben doorgaans nog geen heel stabiel evenwicht, maar het wordt snel beter. Er zijn dus veel peuters die zich prima weten te redden op een loopfiets. Maar er zijn ook kindjes die het nog niet voor elkaar krijgen om een fietsje in evenwicht te houden én zelf te lopen. Zij zullen dus gebruikmaken van een peuterdriewieler.

De opties voor de eerste fiets van je peuter

  • Driewieler voor peuter. Je kunt hierbij denken aan een simpele driewieler die uiteindelijk vervangen zal worden voor een peuterfietsje. Een andere optie is een driewieler die je later kunt ombouwen tot een loopfietsje. Dit type fiets is voor peuters van 2 jaar handig, omdat die dan kunnen beginnen op de driewieler en later overstappen.
  • Een loopfiets voor je peuter. Een loopfiets is de meest gebruikelijke fiets voor een peuter. Dit is een fiets voor peuters vanaf 3 jaar. Peuterfietsjes zijn er in allerlei soorten en maten. Het is belangrijk dat je de juiste grootte kiest voor jouw peuter!
  • Een ‘echte’ fiets. Er zijn ook peuters die al wel door hebben hoe ze moeten trappen. Zij kunnen al beginnen op een kinderfiets voor peuters. Je zult dan nog wel zijwieltjes gebruiken natuurlijk. Ook hierbij is het formaat erg belangrijk om goed te leren fietsen.

Het juiste formaat voor de peuterfiets

Het formaat van de peuterfiets wordt uitgedrukt in inch. De 12 inch fiets is vrij standaard voor peuters, maar niet elk kind is natuurlijk van een standaard lengte. Je moet dus eerst kijken naar je kind om te zien welke fiets er bij hem past. Dit zijn de belangrijkste maten:

  • 10 inch – lichaamslengte kind 85-95 cm. Leeftijd 1-3 jaar.
  • 12 inch – lichaamslengte kind 90-100 cm. Leeftijd 2,5-4 jaar.
  • 14 inch – lichaamslengte kind 95-105 cm. Leeftijd 3,5-5 jaar.

Kinderen die heel lang zijn voor hun leeftijd hebben ook een grotere fiets nodig. Het is het meest praktisch als je een fiets kiest die verstelbaar is in hoogte. Van sommige houten peuterfietsjes kun je het frame aanpassen zodat het fietsje hoger of lager wordt. Een verstelbaar zadel is ook heel belangrijk, zodat de fiets mee kan groeien met de peuter.

Een peuterfietsje is een heel mooi cadeau voor de verjaardag van een peuter. Je zult in het begin waarschijnlijk kiezen voor een driewieler of loopfietsje. Zo kan je kindje oefenen met zijn evenwicht. Onderschat niet hoe snel een kindje hiermee kan gaan: sommige peuters op driewielers kunnen er een flink tempo op na houden!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

2 Comments

  1. Ben nu aan het kijken naar een vervolgfietsje met trappers voor mijn kleine meid (bijna 3), naast haar loopfiets. Als iemand een tip heeft, hoor ik het graag! Ze is vrij klein, dus zal ca 12 inch fietsje moeten zijn denk ik!

    1. Inderdaad is 12 inch dan een verstandige maat. Je vindt bij heel veel winkels leuke fietsjes! Als ze nog niet zo goed is in evenwicht bewaren kun je er een kiezen met zijwieltjes, dat is lekker stabiel.

Reageer