CadeausCadeaus vanaf 2 jaarKidsPraktisch

De eerste fiets voor je peuter: welk peuterfietsje past bij jouw kind?

Judith2 comments4026 x bekeken

Vanaf de peuterleeftijd kan een kindje meestal al goed lopen. Het is dus tijd om eens te gaan kijken of ook het fietsen wil lukken. Binnenshuis kan je kindje gebruik maken van een loopauto of loopfietsje. Maar welke peuterfiets is geschikt voor buiten? En hoe groot moet zo’n peuterfietsje eigenlijk zijn? Kortom: alles over de eerste fiets voor je peuter!

Een peuter kan nog niet trappen

De meeste peuters kunnen nog niet trappen. Het principe is nog te ingewikkeld en bovendien is het vaak best zwaar om zo vooruit te komen. Uitzonderingen daargelaten zal een peuter dus beginnen op een loopfiets of driewieler. Dan kan je peuter met zijn voetjes vooruitkomen en hoeft hij nog niet na te denken over het trappen. Dat komt meestal rond de leeftijd van 4 jaar pas.

Evenwicht: wat kan je peuter al?

Peuters hebben doorgaans nog geen heel stabiel evenwicht, maar het wordt snel beter. Er zijn dus veel peuters die zich prima weten te redden op een loopfiets. Maar er zijn ook kindjes die het nog niet voor elkaar krijgen om een fietsje in evenwicht te houden én zelf te lopen. Zij zullen dus gebruikmaken van een peuterdriewieler.

Peuterfietsen: onze top 10

Een peuterfietsje vinden is niet zo gemakkelijk. Je zoekt een fietsje dat mooi is en stevig, maar ook passend voor het niveau van je peuter. Er zijn fietsjes in alle soorten en maten: verstelbaar, meegroeifietsen, driewielers, gewone loopfietsen voor peuters… Welke je kiest? Check eerst deze top 10 van peuterfietsjes om inspiratie op te doen. Daaronder vind je meer informatie over de soorten fietsen voor peuters die er zijn en welke maat peuterfiets past bij jouw kindje.

1. Houten loopfiets

Voor peuters van 2 – 3,5 jaar

Dit prachtige houten loopfietsje is een lust voor het oog. Het is vooral geschikt voor jongere peuters, vanaf 2 jaar. De fiets is voorzien van hemelsblauwe accenten en een gezellig patroon van sterren. Het is een ideale, stevige houten loopfiets voor beginnende fietsertjes.

Peuterfiets hemelsblauw 2-4 jaar

2. Houten 2-in-1 loopfiets/driewieler

Voor peuters van 1 – 2 jaar

Dit prachtige fietsje is ideaal voor dreumesen en kleine peuters. Je kunt namelijk beginnen met een driewieler. Dit lage fietsje is al bruikbaar vanaf 1 jaar! Wordt je kindje wat groter en wat beter in zijn evenwicht bewaren? Dan kun je dit fietsje voor peuters eenvoudig ombouwen naar een loopfiets. Door de lage zithoogte is het fietsje voor kinderen vanaf 2 jaar waarschijnlijk te laag, maar het is een mooi beginnersfietsje.

2-in-1 loopfiets voor peuters

3. Houten 4-in-1 classic driewieler/loopfiets

Voor peuters van 1 – 2,5 jaar

Wil je voor je kindje een nóg beter meegroeiend fietsje? Dan kies je voor de 4-in-1 classic. Deze fiets begint als een driewieler op de laagste stand, voor kindjes van ongeveer 1 jaar. Wordt je kindje er wat te lang voor? Dan kun je het frame op zijn kop zetten, waardoor je een hogere driewieler maakt. Is je kindje toe aan een loopfiets, dan is dat ook een eenvoudige optie, waarbij je het zadel ook weer in twee hoogtes kunt instellen. Met een maximale zithoogte van 30 cm is dit fietsje geschikt voor kindjes tot gemiddeld 2,5 jaar.

Houten 4 - in - 1 loopfiets

4. Stoere metalen loopfiets

Voor peuters van 2 – 5 jaar

Deze stoere metalen loopfiets ziet eruit als een fiets voor grotere kinderen. Het stevige metalen frame zorgt dat de fiets echt jarenlang mooi blijft. Het zadel en stuur zijn instelbaar zoals je dat met een echte fiets ook kunt. Bovendien rijdt dit fietsje op luchtbanden, waardoor het veel sneller en gemakkelijker rijdt dan een houten peuterfiets. Deze stoere fiets voor peuters in instelbaar met een zadelhoogte van 30-40 cm.

Stoere metalen loopfiets

5. Houten motorfiets voor peuters

Voor peuters van 2,5 – 5 jaar

Deze stoere loopfiets ziet eruit als een motor. Welke stoere boy wil niet op zo’n gave fiets rondrijden? De loopfiets is van hout, maar dankzij de stevige bandjes rijdt hij soepel. De instelbare hoogte is van 36-40 cm. Vooral geschikt voor wat grotere peuters, maar daardoor ook bruikbaar tot 5 jaar.

Motorfiets voor peuters

6. Little Dutch verstelbare loopscooter

Voor peuters van 2 – 4,5 jaar

Little Dutch is voor de meeste ouders een bekend merk. Dat geldt dus ook voor deze prachtige loopscooter. De scooter ziet er niet alleen mooi uit, maar hij is ook praktisch. Je kunt hem verstellen in hoogte tussen 32-36 cm. Dat maakt deze loopscooter ideaal voor peuters van ongeveer 2 – 4,5 jaar.

Little dutch loopscooters

7. Step en loopfiets in één

Voor peuters van 1,5 – 4 jaar

Deze loopfiets is erg bijzonder. In eerste instantie zie je vooral een heel futuristisch loopfietsje. Kijk je beter, dan zie je dat hij om te bouwen is tot een step! Ideaal als je met je kindje wilt gaan wandelen. In eerste instantie stept je kindje vrolijk voort. Wordt hij moe of heeft hij geen zin meer in steppen? Dan vorm je het stepje eenvoudig om tot loopfietsje. De zithoogte is 23-29 cm, voor een leeftijd tot 4 jaar. Maar omdat het stuur hoger gesteld kan worden, is hij als step bruikbaar tot 5 jaar.

Loopfiets en step in een

8. Loopfiets met stoere accessoires

Voor peuters van 2 – 5 jaar

Deze stoere loopfiets is net echt. Hij is uitgevoerd met bijzondere, zacht-massieve banden. Daardoor is hij niet alleen geschikt voor buiten, maar ook voor binnen. De banden kunnen niet lek gaan. De fiets beschikt over een aantal bijzondere accessoires. Zoals een mooie fietsbel, spatborden en een standaard.

Puky loopfiets met accessoires

9. Loopfiets Spitfire

Voor peuters van 2 – 3,5 jaar

Loopfietsen en peuterfietsen zijn er in alle soorten en maten. Er zijn dus ook super leuke thema-fietsen te vinden. Zoals deze stoere loopfiets voor peuters. Het is een Spitfire-fiets die er ontzettend gaaf uitziet. Deze houten loopfiets is 35 cm hoog, wat heel geschikt is voor peuters tussen 2 en 3,5 jaar.

Spitfire loopfiets

Deze Spitfire loopfiets vind je bij bol.com voor €39,95

https://www.bol.com/nl/p/loopfiets-jb-spitfire-56x17x32-cm/9200000051752710/?bltgh=rlCcnUwSn6EsYunikOlJNA.i18gme9NTQRfDCAZcIdHtQ_0_30.43.ProductImage

10. Prinsessenfiets met mandje

Voor peuters van 3 – 6 jaar

Is jouw dochter een echte prinses? Dan is een roze loopfietsje natuurlijk een must. Wat dacht je van deze schattige metalen loopfiets met een mandje voorop? Zo kan de pop of knuffel ook meefietsen! De loopfiets is best hoog, met een zadel van 40-46 cm hoog. De meeste peuters bereiken de juiste lengte als ze ongeveer 3 jaar zijn. Maar dan kunnen ze ook op deze fiets blijven fietsen tot ongeveer 6 jaar.

prinsessenfietsje

De opties voor de eerste fiets van je peuter

  • Driewieler voor peuter. Je kunt hierbij denken aan een simpele driewieler die uiteindelijk vervangen zal worden voor een peuterfietsje. Een andere optie is een driewieler die je later kunt ombouwen tot een loopfietsje. Dit type fiets is voor peuters van 2 jaar handig, omdat die dan kunnen beginnen op de driewieler en later overstappen.
  • Een loopfiets voor je peuter. Een loopfiets is de meest gebruikelijke fiets voor een peuter. Dit is een fiets voor peuters vanaf 3 jaar. Peuterfietsjes zijn er in allerlei soorten en maten. Het is belangrijk dat je de juiste grootte kiest voor jouw peuter!
  • Een ‘echte’ fiets. Er zijn ook peuters die al wel door hebben hoe ze moeten trappen. Zij kunnen al beginnen op een kinderfiets voor peuters. Je zult dan nog wel zijwieltjes gebruiken natuurlijk. Ook hierbij is het formaat erg belangrijk om goed te leren fietsen.

Het juiste formaat voor de peuterfiets

Het formaat van de peuterfiets wordt uitgedrukt in inch. De 12 inch fiets is vrij standaard voor peuters, maar niet elk kind is natuurlijk van een standaard lengte. Je moet dus eerst kijken naar je kind om te zien welke fiets er bij hem past. Dit zijn de belangrijkste maten:

  • 10 inch – lichaamslengte kind 85-95 cm. Leeftijd 1-3 jaar.
  • 12 inch – lichaamslengte kind 90-100 cm. Leeftijd 2,5-4 jaar.
  • 14 inch – lichaamslengte kind 95-105 cm. Leeftijd 3,5-5 jaar.

Kinderen die heel lang zijn voor hun leeftijd hebben ook een grotere fiets nodig. Het is het meest praktisch als je een fiets kiest die verstelbaar is in hoogte. Van sommige houten peuterfietsjes kun je het frame aanpassen zodat het fietsje hoger of lager wordt. Een verstelbaar zadel is ook heel belangrijk, zodat de fiets mee kan groeien met de peuter.

Een peuterfietsje is een heel mooi cadeau voor de verjaardag van een peuter. Je zult in het begin waarschijnlijk kiezen voor een driewieler of loopfietsje. Zo kan je kindje oefenen met zijn evenwicht. Onderschat niet hoe snel een kindje hiermee kan gaan: sommige peuters op driewielers kunnen er een flink tempo op na houden!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

2 Comments

  1. Ben nu aan het kijken naar een vervolgfietsje met trappers voor mijn kleine meid (bijna 3), naast haar loopfiets. Als iemand een tip heeft, hoor ik het graag! Ze is vrij klein, dus zal ca 12 inch fietsje moeten zijn denk ik!

    1. Inderdaad is 12 inch dan een verstandige maat. Je vindt bij heel veel winkels leuke fietsjes! Als ze nog niet zo goed is in evenwicht bewaren kun je er een kiezen met zijwieltjes, dat is lekker stabiel.

Reageer