KinderkledingOverigePraktisch

De juiste paardrijspullen voor je kind: hier moet je op letten

Judith1482 x bekeken

Als je kind gaat paardrijden, begint een leuke tijd. Het is heerlijk om bezig te zijn met paarden. Bovendien is het goed voor het verantwoordelijkheidsgevoel én voor de gezondheid van je kind. Paardrijdende kinderen zijn meer buiten, zijn fitter en gebruiken meer spieren. Helaas kost paardrijden als hobby ook geld. Je betaalt niet alleen voor eventuele paardrijlessen, maar je kind heeft ook allerlei spullen nodig. Hier moet je vooral op letten bij je zoektocht naar goede paardrijspullen.

1. Een veilige paardrijcap

Misschien zucht je eens als je de prijs ziet van een goede cap. Toch is dit een van de allerbelangrijkste onderdelen van de paardrij uitrusting van je kind. Tenslotte wil je dat je kind veilig is. Bij een val van het paard komt de ruiter relatief snel met zijn hoofd op de grond terecht. En dus zorg je voor goede bescherming. Bij een goede paardrijcap let je zowel de kwaliteit als de maat. Koop een cap niet ‘op de groei’! Dat is wel goedkoper, maar is absoluut niet veilig. Een afzakkende cap is niet alleen onhandig, maar zorgt ook niet voor afdoende bescherming bij ongelukken.

2. Praktische paardrijkleding

Paardrijkleding is vooral heel praktisch. Natuurlijk kan je kind ook gewoon in spijkerbroek gaan rijden, maar een paardrijbroek is veel comfortabeler. Een paardrijbroek heeft geen naden, waardoor het niet gaat schuren tijdens het rijden. Een paardrij jas of -trui is vooral praktisch zodat de paardengeur niet in de gewone dagelijkse kleding trekt. Praktische paardrijkleding heeft weinig overbodige lusjes, ritsjes en franje want dat kan vervelend zijn tijdens het rijden. Het liefst is de jas gewatteerd, zodat je kind zacht terecht komt bij een val.

3. Goede paardrijlaarzen of chaps

Paardrijlaarzen zijn hoog, slank en passen perfect om been en enkel. Ze zitten comfortabel en zijn ideaal om paard mee te rijden. Maar ze zijn helaas ook best duur. En zeker voor kinderen zijn paardrijlaarzen dus een flinke investering, omdat de voeten zo hard groeien. Daarom zijn schoenen met chaps vaak een betere keuze voor jonge ruiters. Chaps doe je over je schoenen heen. Ze beschermen je benen tegen het schuren langs de zadelriem en zadelgespen. Chaps fungeren in de winter ook goed als beenwarmers. Omdat ze zo flexibel zijn gaan ze veel langer mee dan paardrijlaarzen en je kunt ze gebruiken boven vrijwel alle soorten schoenen. Ga je nieuwe schoenen kopen voor je gezin? Dan kan je kind oude schoenen gebruiken bij het paardrijden, zolang ze nog stevig genoeg zijn.

4. Stevige paardrijhandschoenen

Je kind heeft bescherming voor hoofd, lichaam en benen. Maar hoe zit het met de handen? Daar kies je goed paardrijhandschoenen voor. De handschoenen geven bescherming tegen het schuren van de teugels. Paardrijhandschoenen zijn alleen nodig als je kind echt regelmatig rijdt. Van een lesje per week zal je kind niet zo snel last krijgen van de handen. Bij het buiten rijden kunnen handschoenen door de stal verplicht worden gesteld en bij sommige maneges is het ook tijdens binnenlessen verplicht.

Goede paardrijspullen zijn een voorwaarde om goed te kunnen paardrijden. Ze zorgen voor veiligheid, bescherming en comfort. Omdat kinderen in de groei zijn, heb je misschien de neiging om voor de goedkoopste optie te gaan. Soms is dat prima, zoals bij het kiezen van chaps in plaats van paardrijlaarzen. In andere gevallen kies je juist niet voor de goedkoopste optie: bij een paardrijcap kun je beter geen concessies doen. Tenslotte wil jij graag dat je kind op een goede en veilige manier kan paardrijden.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer