PraktischBabykledingKinderkleding

De kledingkast opruimen: 7 tips

Judith1169 x bekeken

De kledingkast opruimen is een klusje waar veel mensen een hekel aan hebben. Toch moet het af en toe gebeuren. Veel moeders ruimen de kledingkast op bij het wisselen van de seizoenen. Anderen doen het willekeurig een of meer keren per jaar. Ga jij binnenkort je kledingkast of de kledingkast van je kind opruimen? Check deze 7 tips!

1. Zorg dat je net hebt gewassen

De kledingkast opruimen doe je bij voorkeur als je zoveel mogelijk kleding van eigenaar van de kast bij elkaar hebt. Misschien denk je dat het makkelijker is om op te ruimen als er maar weinig kleren in de kast zitten, maar dan zul je merken dat het niet goed lukt om alles uit te zoeken. Dus: eerst die hele wasmand leegwassen en dan pas de kledingkast opruimen.

2. Maak de kast handig leeg

Veel opruimtips voor de kledingkast stellen dat je de kast plank voor plank leeg moet maken. Dat ben ik echter niet met hen eens. Beter kun je, als je er de ruimte voor hebt, de hele kast leegmaken. Leg wel alle kledingsoorten duidelijk bij elkaar in categorieën. Door de hele kast leeg te maken kun je meteen alles sorteren. Want vaak genoeg belanden spullen op de verkeerde plank. Leg de items bijvoorbeeld op het bed of op de grond in gesorteerde stapels.

3. Maak de kast schoon

In de loop der tijd verzamelt een kledingkast een heleboel stof. Tijd om er een frisse stofdoek doorheen te halen. Maak zowel de binnenkant als de buitenkant van de kast goed schoon, zodat je je kleding er weer schoon en droog in kunt leggen. Denk eraan om, als je schoonmaakt met een natte doek, ook even na te drogen. Vocht in de kledingkast kan leiden tot schimmel of ‘het weer’ in kleding.

4. Sorteer de kleding op maat

Vooral bij het opruimen van de kledingkast van kinderen moet je allereerst letten op de maat. Past je kind deze kleren nog goed? Of worden ze te klein. Wees hier streng mee: ook al zit dat shirtje nog zo lekker, als het te klein is moet het weg. Dat geldt ook voor je eigen kledingkast. Ben je de laatste jaren wat kilootjes aangekomen? Doe dan de kleren die je niet meer past bij elkaar in een doos en bewaar ze op zolder als je er geen afstand van kunt doen. De theorie ‘ik ga binnenkort afvallen’ is zelden correct en niet-passende kleren horen niet in de kledingkast.

5. Sorteer op seizoen

Bekijk de kleding nog eens. Nu niet naar de maat, maar naar het seizoen. Leg alleen kleding in de kast die past bij het komende seizoen. Wordt het winter, dan leg je vooral je warme kleding in de kast. Wordt het zomer, dan kies je voor de hele zomercollectie plus enkele warmere kledingstukken voor frisse zomerdagen. Heb je een grote kledingkast, dan is het mogelijk om de kleding voor alle seizoenen in de kast te leggen. Dat stop je de kleren die niet voor dit seizoen zijn verder naar achteren of omhoog dan de kleren die je in dit seizoen gaat gebruiken.

6. De kast slim inrichten

Als je een kledingkast gaat opruimen, wil je hem slim en efficiënt inrichten. Denk daarom eerst na over een logische volgorde. Leg de kleding die je vaak gebruikt vooraan in de kast op pakhoogte. Heeft je kast laden? Gebruik die dan voor sokken en ondergoed. Eventueel kun je dit ook in manden op de planken leggen, liefst net onder ooghoogte zodat je goed kunt zien wat je pakt. De kleding die minder vaak gedragen wordt kun je op de planken erboven of eronder leggen. Dat geldt ook in de hangkast: hang kleding die veel gebruikt wordt verder vooraan dan kleding die minder vaak gebruikt wordt.

7. Wat te doen met oude kleding?

Er zijn meestal drie categorieën kleding die je niet meer in je kast wilt hebben na het opruimen.

  • Kleding die niet meer past, maar nog wel mooi is. Is het kinderkleding en hoop je dat er nog een kindje komt dat erin past? Dan bewaar je de kleding. Zo niet, dan verkoop je het of geef je het weg.
  • Kleding die niet meer zo mooi is, maar nog wel geschikt voor een tweede ronde. Die kleding kan bijvoorbeeld naar de kringloopwinkel, Leger des Heils of de rommelmarkt.
  • Kleding die afgedragen is of beschadigd is. Zolang de kleding schoongewassen is kun je het aan het Leger des Heils geven. Zij sorteren de kleding. Is het nog goed genoeg, dan wordt het nog weggegeven. Is het niet meer goed genoeg, dan wordt de stof gerecycled en brengt het nog wat geld op voor het goede doel.

Deze opruimtips voor de kledingkast helpen je gemakkelijk door het klusje heen. Meestal is het ook snel gepiept en is het gemakkelijker dan het lijkt. Doe het regelmatig, zodat je sneller klaar bent en er minder werk van hebt.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer