FunCadeausFeestdagenKidsPraktisch

De leukste bordspellen om te doen tijdens Kerst

Judith1441 x bekeken

Met de kerst ben je meestal als gezin of familie bij elkaar. Er wordt lekker bijgekletst en samen gegeten. Dit is ook de ideale tijd om samen gezelschapsspellen te spelen. Ben jij op zoek naar leuke inspiratie voor bekende en minder bekende bordspellen om te doen tijdens Kerst? Check deze populaire spellen! 

1. Schaken en Dammen

Schaken en Dammen zijn allebei bordspel klassiekers. Dammen is vooral geschikt voor wat jongere kinderen, Schaken biedt uitdaging voor pubers en volwassenen. De spellen bestaan beiden al honderden jaren.

2. Mens erger je niet

Veel mensen vinden dit spel een beetje flauw, maar het is toch een echte klassieker die al heel erg lang in allerlei varianten bestaat. Mens erger je niet blijkt nog steeds heel veel gespeeld te worden tijdens de feestdagen. Met name in gezinnen met jonge kinderen is dit erg leuk.

3. Scrabble

Scrabble is hetzelfde als het online spelletje Wordfeud, maar dan op een spelbord. Een stuk gezelliger voor de familieleden dus! De bordspel-variant bestaat al vele jaren in allerlei talen en uitgaven. Een heel gezellig spel om samen de feestdagen mee door te komen.

4. Monopoly

Het spel bestaat al meer dan honderd jaar, maar blijft toch immens populair. Het spel werd in 1900 gelanceerd en sloeg al meteen aan. Het werd Monopoly genoemd en werd overal gespeeld. Naast de klassieke variant zijn er nog meer versies van, zoals Monopoly Junior en Beursmonopoly.

5. Levensweg

Levensweg is een vrij eenvoudig spel met simpele regels. Je begint met het kiezen van een studie, je trouwt, krijgt misschien kinderen en doorloopt je leven. Het doel is om als eerste en zo rijk mogelijk met pensioen te gaan. Er is ook Elektronisch Levensweg en Levensweg Junior. Het is niet bekend hoe oud dit spel is, al is het vermoedelijk rond dezelfde tijd als Monopoly ontstaan.

6. Cluedo

Houden jullie van detective-verhalen? Die waren ook heel populair in Engeland aan het begin van de 20e eeuw. In 1940 werd Cluedo uitgevonden door een Brits echtpaar. Het werd na de oorlog al snel een succesnummer en verspreidde zich over de hele wereld. Door slimme vragen te stellen, moet je proberen te ontdekken waar, hoe en door wie de moord is gepleegd.

7. Trivial Pursuit

Trivial Pursuit is een grappig spel waarin de spelers vragen moeten beantwoorden over allerlei onderwerpen. Het is in de jaren ’70 ontwikkeld onder de naam ‘Triviant’, maar staat ook wel bekend als Trivial Pursuit. Er zijn ondertussen ook allerlei andere varianten van met vragen of speciale onderwerpen.

8. Kolonisten van Catan

Kolonisten van Catan is ook een bordspel, al moet je het bord zelf opbouwen uit losse delen. Het spel is uitgevonden in 1995. Ook dit spel was al direct een enorm succes. Dat is ook logisch, want het is erg veelzijdig en heeft verrassende elementen.

9. Stenen Tijdperk

Stenen Tijdperk is een flink bordspel. Het is een vrij eenvoudig systeem waarbij je je mannetjes moet verdelen over het bord om genoeg grondstoffen op te halen. Een combinatie van geluk en tactiek die uitdagend is voor het hele gezin. Het spel bestaat nu ongeveer 10 jaar en is afkomstig uit Engeland, waar het werd gemaakt onder de naam ‘Stone Age’.

10. 30 Seconds

Bij 30 Seconds gaat het erom woorden op een kaartje aan iemand te omschrijven. Diegene moet proberen te raden wat er bedoeld wordt. Wie kan de meeste woorden raden in 30 seconden? 30 Seconds is een behoorlijk nieuw spel, maar ook het is nu al wijd en zijd bekend aan het worden. 

Het is natuurlijk heel gezellig om met de feestdagen spellen te spelen. Zeker als er familie over de vloer komt, want dan speel je ook eens met anderen. Speel je met kleine kinderen? Dan vind je in dit artikel over positief opvoeden ook praktische tips als het gaat om winnen en verliezen. Met deze 10 leuke bekende en minder bekende bordspellen vermaken jullie je gegarandeerd tijdens feestdagen!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer