WonenKinderkamer

De voor- en nadelen van een pvc vloer

Judith1409 x bekeken

De pvc vloer is bezig aan een sterke opmars. Het is een mooie vloer die ideaal is als je kinderen hebt. Zoals elke vloer heeft een pvc vloer zowel voor- als nadelen. Dit is een handig overzicht met de voor- en nadelen van een pvc vloer op een rij.

Wat is een pvc vloer?

Er zijn twee soorten pvc vloeren. De eerste soort is de verlijmde pvc vloer. Deze vloer wordt op een vlakke ondergrond gelijmd. Het is een vloer die bestaat uit dunne en flexibele pvc stroken. De tweede soort pvc vloeren zijn de klikvloeren. Deze lijken sterk op laminaatvloeren. Ze worden op dezelfde manier gelegd middels een kliksysteem. Beide soorten pvc vloeren zijn gemaakt van kunststof met een speciale coating. Deze toplaag is hard en sterk en zorgt dat de vloer niet beschadigd raakt.

Voordelen van pvc

Een pvc vloer is niet voor niets zo populair. De vloer heeft veel voordelen. Hier noemen we de belangrijkste:

  • De toplaag van een pvc vloer is erg sterk. De vloer is daardoor krasbestendig en is ook niet gevoelig voor deuken of scheuren. Krassen ontstaan doorgaans alleen in pvc vloeren met een dunne toplaag. Kies je voor goede kwaliteit, bijvoorbeeld van Floorhouse, dan krijg je geen krassen op je vloer.
  • Pvc ligt glad en vlak. Het werkt niet en zal dus ook niet reageren op bijvoorbeeld weersomstandigheden of vocht. Waar houten vloeren kunnen gaan kieren, opbollen of juist naar beneden krommen, ligt een pvc vloer netjes vlak. 
  • De pvc vloer is erg gemakkelijk schoon te maken. Je kunt het meeste schoonmaakwerk eenvoudig doen met lauwwarm water. Eventueel kun je een allesreiniger of een speciale vloerenreiniger gebruiken. Meestal is dat echter niet nodig, want bijna alles kan er gemakkelijk met een vochtige dweil af gepoetst worden.
  • Een pvc vloer gaat gemakkelijk 15-20 jaar mee. Wordt de vloer weinig gebruikt, dan is de levensduur nog veel langer. De vloer is iets duurder, maar verdient zich wel terug dankzij de lange levensduur.
  • Je kunt harde en gladde vloeren, zoals pvc vloeren, goed combineren met zachte vloerkleden. Fijn in de kinderkamer of babykamer!

Nadelen van pvc

Zoals elke vloer heeft ook een pvc vloer enkele nadelen. Hier vind je de belangrijkste minpunten van een pvc vloer in je huis:

  • Een gelijmde pvc vloer is het mooist. Deze moet echter altijd op een volledig vlakke ondergrond gelegd worden. En ook een klik-pvc vloer heeft een vlakkere ondergrond nodig dan bijvoorbeeld laminaat.
  • Het is niet de goedkoopste vloer. Laminaat is vaak een stuk goedkoper, zowel in aanschaf als om te (laten) leggen. Daar staat tegenover dat pvc wel een van de beste vloeren is en ook erg lang meegaat. Als je kijkt naar het aantal jaren dat een vloer meegaat is pvc juist een van de goedkoopste vloeren.
  • Je kunt het niet gemakkelijk zelf leggen. Een gelijmde vloer zelf plaatsen betekent vrijwel altijd dat je recht op garantie vervalt. Een klik-pvc vloer kun je wel zelf plaatsen en dat lijkt op het leggen van laminaat. Wel is het een zeer precies klusje. Ook dit kun je beter overlaten aan de expert.

Pvc en milieu

Een pvc vloer lijkt op het eerste gezicht niet erg milieuvriendelijk. Het is tenslotte een vloer van een kunststof. Toch hangt de milieuvriendelijkheid van de vloer ook af van het vergelijkingsmateriaal. Een houten vloer van duurzaam hout is het meest milieubewust. Maar een vergelijking tussen laminaat en pvc is al heel anders. Ook laminaat heeft namelijk een geperste verlijmde toplaag, die het materiaal minder duurzaam maakt. In de praktijk is pvc iets duurzamer dan laminaat, omdat de vloeren veel langer meegaan. Voor elke pvc vloer moet je wel twee of drie keer een nieuwe laminaatvloer leggen. Vanuit milieu oogpunt is een pvc vloer eigenlijk helemaal niet zo slecht, zeker niet als een groot deel van het pvc bestaat uit gerecycled kunststof.

Een pvc vloer is ideaal als je kinderen hebt. De vloer is ongevoelig voor krassen en deuken en slijt nauwelijks. Bovendien kun je er gewoon op morsen en knoeien zonder dat je er blijvende schade van ziet. Overweeg jij de aanschaf van een nieuwe vloer? Dan ken je nu alle voor- en nadelen van een pvc vloer.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer