DIYBabykamerDecoratieUncategorized

DIY babykamer lamp

Judith5417 x bekeken

Zelfmaak-projecten zijn altijd leuk. Zeker als datgene wat je maakt bedoeld is voor de babykamer of de kinderkamer! Je kunt vanalles zelf maken, maar de meeste mensen blijven hangen bij het maken van wat decoraties. Dat hoeft helemaal niet: ook vrouwen kunnen werken aan ‘grotere’ projecten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het zelf maken van een prachtige lampenkap voor de babykamer?

DIY babykamer lamp zelf maken
www.dgbaogui.com

Benodigdheden

Deze lamp is heel gemakkelijk zelf te maken, is erg mooi en sfeervol en: is bijna gratis! Wat heb je nodig?

 • Een ‘pendel’ (draad met fitting) voor aan het plafond. Misschien hangt die er al, anders kun je er ook goedkoop een halen bij Ikea of Xenos bijvoorbeeld.
 • Een lampenkap in de vorm die je mooi vindt. Het moet een kap zijn waar je niet aan gehecht bent en die veel licht doorlaat. Zelf heb ik een rijstpapieren lamp gehaald bij Ikea.
 • Gewoon printerpapier. Hoeveel precies kan ik me niet meer herinneren, maar het is best een stapeltje wat je gebruikt.
 • Een paar a4’tjes gekleurd papier, bijvoorbeeld zachtgroen, roze of lichtblauw.
 • Liniaal en potlood en bij voorkeur de mogelijkheid om te kopiëren, hoewel dat niet perse nodig is
 • Hobbylijm

Voorbereiding

Ben je niet zo precies, of hou je ervan als de lamp een beetje onregelmatig en ‘wild’ wordt? Knip dan gewoon smalle, driehoekige stroken papier van het printerpapier. Wil je een regelmatige look en ben je een pietje precies, dan teken je eerst de driehoeken nauwkeurig op het papier voordat je ze uitknipt:

Neem een vel printerpapier en liniaal en potlood. Zet langs de lange kant, aan de linkerkant van het papier elke 3 cm een stipje. Je houdt een klein stukje over wat net niet uitkomt, maar dat geeft niet. Zet nu aan de rechterkant van het papier op 1,5 cm vanaf de onderkant het eerste stipje. Ga daarna verder door elke 3 cm een stipje te zetten. Je stipjes staan nu diagonaal tegenover elkaar.

Trek een streep vanaf de linkerbenedenhoek tot het onderste stipje dat je aan de rechterkant hebt gemaakt. Trek daarvandaan weer een streep naar het eerste stipje aan de linkerkant. Dan naar het tweede stipje rechts en zo verder naar boven. Het resultaat: een papier vol met smalle driehoeken, met een basis van drie cm breed en uitlopend in een punt. Kopieer dit vóór je gaat knippen even een aantal keer, dan hoef je niet opnieuw te tekenen.

Knip de driehoekige, langwerpige stroken uit en leg ze bij elkaar. Maak ook deze driehoeken van het gekleurde papier dat je hebt klaargelegd. Leg maar een flinke stapel klaar: je zult heel wat nodig hebben. Maar als je te weinig hebt is dat niet erg, je kunt er altijd even wat bijknippen als je tekort komt.

Werkwijze

 • Neem de lampenkap (in dit geval een bol) en hang hem op, op een manier dat je er gemakkelijk bij kunt. Vervolgens neem je een strook en smeer je de basis van de driehoek in met wat lijm. Plak deze strook aan de onderkant van de lampenkap, zodat de punt naar beneden komt te hangen. Herhaal dit rondom de lamp, totdat er een cirkel van stroken papier aan de lamp hangt.
 • Begin ongeveer een centimeter daarboven opnieuw. Vervang nu een van de witte stroken voor een gekleurde strook. Beplak weer de hele cirkel met stroken (deze cirkel is iets groter dan de vorige, dus vallen de stroken niet precies over elkaar heen.
 • Doe dit nogmaals en vervang nu aan de andere kant van de cirkel een witte strook voor een gekleurde. Ga zo telkens een centimeter omhoog en plak elke cirkel een of twee gekleurde stroken tussen de witte, op willekeurige plaatsen. Doordat de cirkels groter worden, zullen de stroken niet precies over elkaar heen vallen. Dat zorgt voor mooie afdekking.
 • Eenmaal over het midden heen, worden de cirkels steeds kleiner. Hier is het van belang dat je de stroken elkaar maar half laat overlappen. Plak ze dus niet exact boven elkaar, want dan gaat je lamp er vreemd uitzien. Laat ze elkaar afwisselen en vergeet niet er af en toe een gekleurde strook tussen te stoppen!
 • De allerbovenste cirkel wordt niet afgedekt door andere stroken. Het kan er een beetje raar uitzien, maar de lamp komt boven je hoofd te hangen dus dit zie je niet. Laat de lamp nu rustig drogen. Hang ondertussen de pendel met fitting aan het plafond van de babykamer op de hoogte waar je de lamp wilt hebben. Hang dan de kap aan de pendel.
Papieren lamp DIY
www.the3rsblog.wordpress.com

En klaar is de lamp!

Natuurlijk is er nog een laatste dingetje: doe een lamp in de fitting en test of de lamp het goed doet. Het is een kwestie van uitproberen hoe fel je het licht in de babykamer wilt hebben. Deze DIY babykamer lamp kan echter ondanks de vele laagjes afwerking nog steeds behoorlijk wat licht verspreiden. Daarom is het praktisch te beginnen met een lamp die niet zo sterk is en die vervangen als het niet fel genoeg is. Test dit altijd ‘s avonds als het donker is: wanneer je overdag test kun je niet zien of de lichtsterkte goed is.

Deze DIY babykamer lamp is erg goedkoop (hij kost niet meer dan 10 euro). Daarnaast is hij origineel en krijg je al snel leuke reacties van mensen die hem zien. Je zult wel gemerkt hebben dat het best wat werk is om al die stroken te knippen en te plakken. Dat maakt dit ook een leuk project als je wat grotere kinderen bezig wilt houden. Of je gaat natuurlijk lekker voor de TV zitten en zet een leuke serie op terwijl je de babykamer lamp zelf aan het maken bent! Hopelijk heb je weer voldoende babykamer inspiratie opgedaan!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer