DIYGezondheid

DIY: maak een effectieve vliegenvanger

Judith7082 x bekeken

Vliegen kunnen bijzonder vervelend zijn in de zomer. Zeker als ze voortdurend jou en je kinderen zitten te pesten met hun gezoem. Daarnaast brengen vliegen veel ziekten over – dus niet iets wat je graag in de buurt van je kind ziet! Het is niet praktisch om vliegen te vangen met planten. Er zijn wel vliegenetende planten (leuk om te zien!), maar helaas vangen die gemiddeld maar een vlieg per dag of nog minder. Het beste is een vliegenval te gebruiken. En die kun je gelukkig heel makkelijk zelf maken! In deze DIY behandelen we de volgende vallen:

 • DIY plakstrip
 • Plastic fles
 • Suikerpotje
 • Andere aantrekkelijke lokazen
 • Wat vliegen afstoot

1. DIY plakstrip

De zelfgemaakte plakstrip is eenvoudig te maken. Wat je nodig hebt? Een beetje honing, water en suiker (gelijke delen) plus een paar stroken dik papier. Doe de honing, water en suiker in een pannetje en verwarm dit zachtjes totdat het indikt. Je krijgt een soort dikke siroop. Neem dan een strook dik papier, bevestig er een touwtje aan en haal de strip door het mengsel heen. Leg de strip ergens een poosje te drogen. Hang hem op als hij mooi plakkerig is. De vliegen zullen er massaal op af komen en vast blijven zitten met hun pootjes.

2. Plastic fles

Neem een plastic fles en snij of knip deze in het midden door. Draai de dop van de opening en zet het bovenstuk omgekeerd in het onderstuk. Maak een siroop door wat suiker en een laagje water te verwarmen. Giet dan de siroop in de fles, op zo’n manier dat ook de zijkant van de fles zoetig wordt. Dit lokt de vliegen naar beneden. Ze komen onderin de fles terecht en kunnen de uitgang niet meer vinden.

3. Suikerpotje

Neem een potje (maakt niet uit of het plastic, glas of blik is) en doe hier siroop in. Die maak je zelf door een laagje suiker met water te verwarmen. Het vocht verdampt en zo krijg je zware, zoete siroop. Doe de siroop in het potje en maak een paar kleine gaatjes in het deksel. De vlieg kan wel door de gaatjes naar binnen, maar zal de uitgang niet meer kunnen vinden.

4. Andere aantrekkelijke lokazen

We gebruiken meestal siroop als basis voor een vliegenval. Maar er zijn veel meer dingen die vliegen erg lekker vinden en waar ze graag op af komen. Denk daarbij aan:

 • Wat stukjes appel snijden, er wat suiker en water bij doen en dat mengsel even in de zon zetten
 • Wat rauw vlees in een bakje doen en dit even in de zon zetten. De rottende geur vinden vliegen lekker (wij zelf helaas niet)
 • Mestgeuren werken goed, maar die kun je alleen buiten toepassen
 • Meng wat gist en brood in een glas bier
 • Doe wat fruit in azijn en zet dit mengsel in de zon

Het ideale vliegenmengsel is zó smerig voor mensen, dat we het niet adviseren. Maar je kunt het beste wel verschillende combinaties gebruiken, want verschillende soorten vliegen hebben verschillende voorkeuren.

5. Wat vliegen afstoot

Er zijn ook aardig wat trucjes waarmee vliegen worden afgestoten. Hierdoor komen ze minder graag op bepaalde plekken. Handige middeltjes:

 • Schijfjes citroen in water
 • Kruidnagels in water – deze geur vinden ze echt heel vies
 • Allesreiniger in een kopje op tafel
 • Verse basilicum en basilicumplanten
 • Brandnetels en dovenetels

We horen steeds vaker over het ophangen van een plastic zakje met water in de deuropening. Schijnbaar zien vliegen dan een vertekend beeld en durven ze er niet langs te vliegen. We weten niet of dit in de praktijk ook echt werkt, maar het is het proberen waard… Vliegen dragen tussen de 2,5 en 30 miljoen bacteriën met zich mee, waar ze een groot deel van verspreiden terwijl ze rondlopen. En aangezien ze graag rondlopen over etenswaren of over jouw lijf, is dat niet echt gezond. Zeker kleine kinderen kunnen ziek worden van vliegen!

Afbeelding via shutterstock.com

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer