DIYBabykamerPraktisch

DIY: meubels verven voor de babykamer

Judith5456 x bekeken

Het opknappen van oude meubels is helemaal hip. En dat komt goed uit, zeker als je een klein budget hebt om de babykamer in te richten. Of als je allerlei meubels als erfstukken moet gebruiken (‘deze is nog van oma geweest’) terwijl je die eigenlijk niet zo mooi vindt. Je kunt dezelfde meubels een hele nieuwe look geven door ze te verven. Met deze DIY krijg jij de perfecte meubels voor de babykamer!

1. Wat is de grondlaag?

Oudere meubels zijn heel vaak voorzien van een laagje olie of was. Een groot probleem, want deze meubels kun je nooit echt netjes in de lak zetten. Je moet dus altijd controleren of er olie is gebruikt op de meubels die je wilt bewerken. Hoe je olie herkent?

  • Het gaat om (mat)glanzende meubels met de originele houtkleur duidelijk zichtbaar
  • Je kunt het testen met schuurpapier. Doe dit op een onopvallende plek. Schuur met een fijn schuurpapiertje even licht op. Krijg je fijn stof? Dan is het meubel waarschijnlijk niet geolied. Wordt je schuurpapiertje wat vettig en bruin? Dan is het meubel geolied.

Je kunt alleen meubels verven die niet in de olie zitten; zitten ze wel in de olie, dan kun je er beter niet aan beginnen. Het resultaat zal gewoon niet mooi worden en heel snel gaan bladderen of kale plekken krijgen.

schilderen
www.diynetwork.com

2. Schuren

Nu je zeker weet dat jouw meubels niet in de olie zitten, ga je door met de volgende stap. Deze is het minst populair van alle stappen, maar mag niet worden overgeslagen. Schuren is niet echt een leuk klusje. Echter, als je het niet doet zal de verf niet goed pakken en al snel gaan afbladderen. Toch even doen dus! Schuur ook in de lastige randjes, want juist daar is het het hardst nodig. Gebruik een middelgrote korrel schuurpapier, bijvoorbeeld P150 of P180. Na het schuren veeg je het meubel af met een droge doek, zodat het stof eraf is. Gebruik geen vocht, want dan is het effect van het schuren meteen weer weg.

3. In de grondverf

Je gebruikt altijd een grondverf op ongeschilderde oppervlakken. Ben je een meubel aan het schilderen dat al in de verf zit? Dan hoef je niet perse te gronden, al kan het nooit kwaad om het te doen. Bij het overschilderen van kunststof meubels of gefineerde meubels kun je het beste een universele grondverf gebruiken van een goed merk als Flexa. Voor houten meubels kun je kiezen tussen universele grondverf of een speciale grondverf voor hout.

4. Opnieuw schuren

Sommige mensen denken dat je niet opnieuw hoeft te schuren. Toch zal je lak veel beter hechten aan de grondverf als je het wel doet. Schuur op met fijn schuurpapier, P180 of P240 bijvoorbeeld. Je kunt nu licht opschuren, schuur in elk geval niet de grondverf eraf!

geschilderde kast
www.homestoriesatoz.com

5. Lakken

Nu kun je eindelijk gaan lakken in de kleur die je graag wilt hebben. Bij meubels die intensief worden gebruikt kun je het beste twee keer lakken. Hou dan goed rekening met voldoende droogtijd voor de verflagen!

6. Een brocante afwerking

Wil je een brocante afwerking? Dan gebruik je na het schilderen een stukje schuurpapier om hier en daar het meubel even licht op de schuren. Je kunt op bepaalde plekken de toplaag wegschuren zodat de grondverf of het hout weer zichtbaar wordt. Zo krijgt een meubel snel een doorleefde, brocante look in de babykamer.

Brocante kast
www.alchemyfineliving.com

7. Veiligheid tijdens en na het verven

Het is raadzaam om voor het schilderen van de box, het wiegje en het bedje te kiezen voor een speciale verf. Kinderen die tandjes krijgen kunnen gaan ‘knagen’ aan de randen en dan krijgen ze verf binnen. Kies voor een speciale kindveilige verf waarin zo weinig mogelijk chemicaliën zijn verwerkt. Gebruik sowieso altijd watergedragen verf en nooit verf op terpentine-basis voor een baby- of kinderkamer.

Het verven van meubels voor de kinderkamer is erg leuk om te doen. Het werkt ook heel ontspannend. Wel moet je er rekening mee houden dat je vooral tijdens de zwangerschap schoon werkt. Werk alleen met watergedragen verf en probeer te voorkomen dat je verf op je handen krijgt. Schuren doe je alleen met een stofmasker, zodat je geen schadelijke stoffen binnenkrijgt die niet alleen jezelf, maar ook je kindje kunnen beschadigen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer