DIYWonen

DIY: zelf een elektrische haard installeren

Mamasopinternet2276 x bekeken

Ben je van plan om een elektrische haard te kopen of heb je er al een gekocht? Dan ga je binnenkort genieten van de vele voordelen die een elektrische haard biedt. Denk aan een laag energieverbruik, een levensecht vuurbeeld en een eenvoudige installatie. Zoals de titel het al zegt, staat het laatste puntje centraal. Heb je eenmaal de elektrische haard in huis? Dan staat de volgende stap voor de deur, de installatie. Standaard wordt de haard geleverd met een gebruikers –en installatiehandleiding. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de haard op een veilige en juiste manier installeert. Steek dus de handen uit de mouwen en binnen een mum van tijd geniet je van het vuurbeeld.

Zoek naar een geschikt stopcontact

Een van de grootste voordelen van een elektrische haard is het installatiegemak. En natuurlijk het gebruiksgemak. Bij een gashaard en houtkachel moet je een duur en complex rookkanaal aanleggen. Maar een elektrische haard heeft slechts een stopcontact nodig. De werking is simpel. Plug de stekker in het stopcontact, pak de bijgeleverde afstandsbediening bij de hand, en zet direct de vlammen aan. Dit doe je met een eenvoudige druk op de knop. Deze techniek wordt ook wel de zogenaamde ‘Plug and Play’ principe genoemd. Installeer en geniet! Makkelijker kan bijna niet.

De Plug and Play techniek komt voornamelijk voor bij de losstaande elektrische Cassettes. Deze haarden zijn, dankzij het lichte gewicht, eenvoudig te verplaatsen. Dus ben je de ene plek zat? Dan til je de haard op en zet je hem op de gewenste plek. Natuurlijk moet er wel een stopcontact in de buurt zitten. Daarnaast zijn Cassettes ideaal te plaatsen in een bestaande open haard (die je niet meer gebruikt). Bijvoorbeeld een elektrische inzethaard als de Faber Basket.

Of creëer zelf een unieke opstelling in de woonkamer, bijvoorbeeld in het midden van de woonruimte. Maar er zijn ook andere modellen die je zelf kunt installeren. Bijvoorbeeld een elektrische haard die je als een soort schilderij aan de wand monteert, en niet in de wand.

Faber Cassete Roomdivider

De ideale plek voor de haard

Nu je weet hoe je de elektrische haard moet installeren, wordt het tijd om een mooie plek te vinden. Jouw eerste gedachte gaat direct al uit naar de woonkamer. Dit is ook niet zo gek, want dit is toch de meest populaire plek van het huis. Maar laat ook jouw fantasie de vrije loop gaan. En kijk eens rond in de keuken, badkamer of slaapkamer. Wie weet komt de elektrische haard hier beter tot zijn recht.

Koppelen met de waterleiding

Sommige elektrische haarden zijn uitgevoerd met een ingebouwde waterbak. Met name de vrijstaande Cassettes die ik in dit artikel heb besproken. Dit waterreservoir moet je zelf met kraanwater bijvullen, zodat de vlammen worden aangewakkerd. Maar na enige tijd raakt het water op en moet je de bak opnieuw vullen. Gelukkig is het mogelijk om bepaalde modellen, zoals de Faber Cassette 500 en de Faber Cassette 1000, aan te sluiten op de waterleiding. Hierdoor wordt het waterreservoir automatisch bijgevuld. Hoe installeer je dit? Door de bijgeleverde handleiding goed door te nemen. Maar als je niet zeker van je zaak bent, raad ik je aan een gekwalificeerde loodgieter in te schakelen.

Faber Cassette 500

Wanneer de elektrische haard is geïnstalleerd, ben je niet meer weg te slaan. Leg de voetjes op de salontafel en pak een kop koffie bij de hand. Welkom thuis!

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer