PraktischWonen

Door deze maatregelen heb je overal in huis wifi

Mamasopinternet1563 x bekeken
overal in huis wifi

In huis worden steeds meer apparaten met wifi verbonden en dat zullen er in de toekomst alleen maar meer worden. Dan zullen waarschijnlijk ook koelkasten, vriezers en vaatwassers met het internet verbonden zijn, maar ook nu al maken tablets, laptops en smartphones allemaal al verbinding met het thuisnet. Het hebben van een goed functionerend wifinetwerk in huis is tegenwoordig dan ook essentieel. Als de sterkte van je wifinetwerk momenteel te wensen over laat, zijn er verschillende oplossingen om te zorgen voor een betere wifiverbinding. Zo heb jij binnenkort weer overal in huis een krachtig signaal. Fijn voor jou en je kinderen, want hoe meer mensen op het internet, hoe langzamer het kan worden. Dit stuk zit vol met technische praat, maar je hebt er wel wat aan.

Eigenlijk best simpel

Even ter introductie: hoe technisch en ‘ingewikkeld’ onderstaand advies misschien klinkt, het zijn allemaal eigenlijk redelijk simpele oplossingen. Het komt neer op het volgende: je koopt een apparaatje, stopt het in het stopcontact en je hebt (hopelijk) sneller internet, of je schakelt over van 2,4 GHz naar 5 GHz, iets waarvoor je gewoon een andere inlog nodig hebt, maar hetzelfde abonnement. Deze heb je al ontvangen van de provider. Werkt onderstaande niet, dan kun je er altijd kiezen voor internet vergelijken en overstappen op een providers die op jouw adres sneller internet kan leveren. Daarvoor moet je dan weer kijken naar de snelheid die op jouw adres beschikbaar is, welke onder andere afhangt van de internetverbinding die je kunt kiezen. Ook moet je zelf een keuze maken uit de internetsnelheid die je wilt ontvangen. Hiervoor kijk je naar het aantal megabits. Wil je hier wat advies over, dan is het misschien het beste om contact op te nemen met een aanbieder – of een handige vriend of vriendin.

Wifi in huis

In een wifinetwerk wordt data van een verzender naar een ontvanger gestuurd. Een wifirouter en bijvoorbeeld een smartphone kunnen zowel signalen versturen als ontvangen, waardoor je dus informatie kunt opvragen op het internet. Dit gebeurt allemaal draadloos, alleen de router is via een kabel met het internet verbonden. Wifi is er tegenwoordig in twee frequenties: 5 Gigahertz en 2,4 Gigahertz. Hoe hoger de frequentie hoe hoger de internetsnelheid kan zijn, maar de reikwijdte gaat met hogere frequenties wel omlaag. Een wifi-signaal kan zonder belemmeringen wel 35 meter ver komen, maar in huis is dit veel minder door allerlei obstakels, zoals de betonnen muren. Zitten er veel mensen tegelijk op verschillende apparaten op het internet in een huishouden? Dan vergt dit wat van de snelheid. Een voordeel: misschien zorgt een tragere internetsnelheid er wel voor dat kinderen niet altijd met hun smartphones en andere devices op het internet willen zitten.

Gratis betere wifi

Heb je internet dat een beetje traag is? Door een paar handige maatregelen kan het wifi-signaal in huis sterk verbeteren. Probeer als eerste om de router zo centraal mogelijk in huis te zetten. Hierdoor hoeft het signaal door minder barrières heen, waardoor het signaal op meer plaatsen in huis te ontvangen is. Ook het overgaan van 2,4 GHz naar 5 GHz kan het signaal verbeteren. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wifi en dus kan het signaal op 2,4 GHz verstoord worden door een wifi-signaal van de buren. Als je huidige router op 5 GHz kan zenden, is het dus handiger om over te schakelen naar 5 GHz.

Wifiversterker aanschaffen

Als je met bovenstaande maatregelen toch niet overal wifi hebt, kan het interessant zijn om een wifiversterker aan te schaffen. Dit is een simpel kastje dat je in het stopcontact kunt steken. Het pikt een wifisignaal op en zendt het weer krachtig uit. Zo is het bereik van je signaal veel groter. Een nadeel is wel dat de versterker niet te gelijk kan zenden en ontvangen. Daarom is de internetsnelheid met een wifiversterker alsnog wat trager.

Wifi uit het stopcontact

Een andere innovatieve techniek is het doorsturen van het internetsignaal via het elektriciteitsnetwerk in je huis. Bij de router sluit je dan een internetkabel via een powerline adapter aan op het stopcontact, waardoor het internetsignaal via de stroomkabels wordt doorgestuurd naar de rest van het huis. Als je dan ergens in huis een andere powerline adapter in het stopcontact steekt, kan deze ook een wifisignaal uitzenden, waardoor je overal een krachtig wifisignaal hebt. Bij deze techniek is geen verlies van internetsnelheid en valt het signaal nooit weg omdat het niet via de lucht maar via elektriciteitskabels loopt. Wel kan het (ook met een wifiversterker) zo zijn dat de stroomkosten iets stijgen.

Tip: Bekijk onze top 5 van kindertablets

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer