ReizenPraktischVakantie & Uitjes

Doorlopende of kortlopende reisverzekering: wat past bij jouw gezin?

Judith1598 x bekeken

Wanneer je op reis gaat, neem je een reisverzekering. Zeker wanneer je kinderen hebt, want onkosten kunnen hoog oplopen in het buitenland! Stel je voor dat je in Denemarken op vakantie bent en je kind breekt zijn been. Het kind moet dan in het buitenland in het ziekenhuis worden opgenomen en misschien zelfs per ambulance of helikopter terug naar Nederland worden vervoerd. Je maakt flink wat kosten, die zonder reisverzekering niet gedekt zijn. De meeste ouders zijn het er wel over eens dát er een reisverzekering nodig is. Maar welke? Centraal Beheer vroeg het enkele moeders.

Mara: “Wij kozen een kortlopende reisverzekering”

Mara is moeder van drie kinderen (4, 6 en 9 jaar oud). Ze woont in Utrecht, waar haar man een baan heeft bij een groot ICT-bedrijf. Zelf werkt Mara parttime in de kinderopvang. Ze gaan twee keer per jaar op vakantie. Elke keer sluit Mara een kortlopende reisverzekering af. Waarom maakt ze deze keuze?

Niet erg avontuurlijk

“Wij gaan twee keer per jaar op vakantie. Erg avontuurlijk zijn we niet: we gaan altijd naar dezelfde plaatsen. In het voorjaar zitten we in Frankrijk op een kindercamping. In het najaar gaan we naar Tsjechië, waar goede vrienden van ons wonen.”, vertelt Mara. “We zitten dus twee weken per jaar in het buitenland. We verzekeren ons altijd, want je wilt geen extra kosten hebben.”

Selectief verzekerd

“We verzekeren absoluut niet alles, dat is met onze reisstijl ook niet nodig. Alleen medische kosten, personenhulp en annulering hebben we altijd gedekt. We gaan met de auto op vakantie en via de wegenwacht regelen we pechhulp in het buitenland. Op deze manier zijn we het goedkoopst uit en we kunnen precies aangeven wanneer we verzekerd willen zijn. We hebben de verzekering één keer gebruikt, toen mijn man zijn enkel brak en naar het ziekenhuis moest.”

Marieke: “De doorlopende reisverzekering past het best bij ons”

Marieke heeft twee kinderen (10 en 12 jaar oud). Het gezin woont in Arnhem. Marieke werkt bij een bank, haar man werkt als freelancer in de marketing. Het gezin gaat twee keer per jaar op vakantie en heeft een doorlopende Centraal Beheer reisverzekering.

Echte dagjesmensen

“We gaan twee keer per jaar ‘groot’ op vakantie, zoals we dat noemen. We gaan dan een week of langer weg, telkens naar een ander land. In Mei zijn we bijvoorbeeld naar Londen geweest. Maar in ons hart zijn we echte dagjesmensen. We trekken er graag op uit in de weekenden. Vanuit Arnhem ben je in een wip in Duitsland, maar we zijn ook wel naar Luxemburg en België gereden.”, vertelt Marieke. “We zijn erg spontaan en besluiten soms zomaar ineens om te gaan.”

Stabiliteit en gemak

“Ik heb er geen zin in om elke keer voordat we weggaan de verzekering te moeten regelen. Dat geeft een hoop gedoe. Bovendien zou het voor ons ook niet voordelig zijn, want we zijn vaak een dagje of weekend in het buitenland. Een doorlopende reisverzekering geeft ons stabiliteit en gemak. We hebben hem ook al vier keer nodig gehad. Een keer was dat vanwege de auto, die het begaf toen we midden in Duitsland zaten. Het bleek meer dan een week te duren voordat de reparatie rond was. De andere drie keren dat we de verzekering nodig hadden, was vanwege ongelukken van de jongens. Het zijn echte wildebrassen!”, lacht Marieke.

Wat past bij jouw gezin?

Het is sterk afhankelijk van jullie gezinssituatie en je reisgedrag welke verzekering bij je past. Ga je weinig op vakantie, dan is een kortlopende reisverzekering vaak een goedkope optie. Maar zit je onregelmatig of vaak in het buitenland, dan is een langlopende reisverzekering beter. Kortom: je moet kijken naar je eigen omstandigheden om te bepalen welke verzekering bij je past. Overigens heeft het ook te maken met hoe je zelf in elkaar zit. Weet je van jezelf dat je een hekel hebt aan het regelen van dit soort dingen, dan is een langlopende verzekering beter. Die hoef je maar één keer af te sluiten en dan hoef je er verder niet meer over na te denken.

Afbeelding afkomstig via shutterstock.com

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer