GezondheidPraktisch

Duurzame kleding shoppen voor het gezin

Judith1507 x bekeken

Veel mensen willen best graag duurzamer gaan leven. Toch shoppen ze rustig voor nieuwe kleren zonder erop te letten hoe schadelijk dat eigenlijk is voor de wereld. Chemische verfstoffen, kinderarbeid, roofbouw, milieuvervuiling… Daar denken we toch niet aan als we kleren kopen? Toch zouden we dat wel moeten doen. Want de kledingsector is een van de minst duurzame sectoren. Wil jij bewust leven? Dan ga je voortaan duurzame kleding shoppen voor je gezin.

Advies 1: let op labels

Let op de labels in de kleding. Als een kledingmerk is aangesloten bij een duurzame organisatie, of als de kleding voorzien is van een keurmerk, staat het aangegeven. Er zijn verschillende duurzaamheidskeurmerken. Ze zijn niet allemaal even goed, maar alles is beter dan helemaal geen keurmerk. Je zult merken dat deze labels er wel zijn voor kinderkleding, maar nauwelijks voor zwangerschapskleding. Hopelijk komt er een dag dat je ook veel duurzame zwangerschapskleding tegenkomt in de winkels.

Advies 2: check de lijsten

Er staan online lijsten van kledingmerken met daarachter hoe duurzaam ze bezig zijn. De kans is vrij groot dat je heel wat merken tegenkomt die eigenlijk helemaal niet goed op duurzaamheid letten. Dat kan zowel gaan om economische duurzaamheid (denk aan kinderarbeid) als om milieubewuste duurzaamheid.

Advies 3: ga niet voor de goedkoopste

De goedkoopste winkelketens in Nederland zijn niet voor niets zo goedkoop. Je kunt de prijzen alleen zo laag houden als je bepaalde standaarden minder hoog stelt. Dat merk je niet alleen aan de kwaliteit van de producten, maar ook aan de duurzaamheid. Bij de goedkoopste merken wordt helemaal niet gelet op duurzaamheid.

Advies 4: let op de stof

Veel mensen denken dat kleding met kunststoffen slecht is voor het milieu. En tot zekere hoogte is dat ook zo. Maar wist je dat katoen nog veel slechter is? Er is bijvoorbeeld 10.000 liter schoon water nodig om genoeg katoen te kweken voor één enkele spijkerbroek. Daarmee wordt het milieu ontzettend zwaar belast.

Advies 5: ga voor bamboe

Bamboe is een keiharde plant die wel tegen een stootje kan. Tegenwoordig is het mogelijk om van bamboevezels kleding te maken. Het gaat tot nu toe vooral om ondergoed en sokken. Je kunt hier het milieu enorm mee ontlasten. Door simpelweg herenboxershorts van bamboe voor je man te kopen, kun je al heel veel doen voor het milieu in Afrika.

Advies 6: ga voor naturel

Felgekleurde stoffen zien er het mooiste uit. Helaas worden de kleuren zo mooi door de stof intensief te verven met chemische middelen. De mensen die dit doen, raken op den duur vergiftigd door de verf waar ze mee werken. Ook komt er veel verf in het milieu terecht. Ga dus liever voor naturel, of anders voor zwart. Deze twee kleuren behoeven minder verf dan felle kleuren of wit.

Duurzame kleding shoppen is nog niet zo gemakkelijk. Gelukkig kun je tegenwoordig op internet wat meer duurzame webshops vinden. Controleer vooraf altijd of de webshop een keurmerk draagt. Eventueel kun je bij de genoemde organisatie opvragen of de webshop inderdaad recht heeft op dat keurmerk. Zo voorkom je fraude met mooie beloftes. En weet je zeker dat jíj in elk geval duurzaam bezig bent bij het shoppen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer