Tuin

Een kidsproof tuin aanleggen: zo doe je dat!

Judith1 comment1708 x bekeken

Kinderen en een nette tuin gaan niet zo vaak samen. Je kunt natuurlijk een tuinarchitect een prachtige tuin laten aanleggen, maar met kinderen weet je dat dat niet goed gaat. Zo zijn kinderen er sterren in om een heg dood te maken, door eroverheen te springen / klimmen wat niet zo goed lukt. Bloemetjes worden tijdens wilde spelletjes vertrapt, bij het ‘onkruid wieden’ worden de verkeerde plantjes meegenomen en die mooie sierstruik wordt voor een deel gerooid om een mooi boeket van te maken. Kortom: je wilt liever gewoon een kidsproof tuin aanleggen. Wel mooi, maar ook degelijk dus!

1. Ontwerp maken

Maak eerst een ontwerp, waarin je de precieze maten opneemt. Bedenk van tevoren wat je belangrijk vindt. Zo is het leuk om een zandbak te maken en het is verstandig om daar nu alvast een plekje voor te vinden. Vergeet de volgende dingen niet:

 • Terras en paden
 • Opberghok, tuinhuis etc.
 • Speelruimte voor de kinderen
 • Heggen, randen en schuttingen
 • Borders
 • Gazon

Houd de heggen en borders aan de zijkanten van de tuin, liever niet in het midden. In het midden kunnen wel lage hekjes als scheiding.

2. Het kiezen van de juiste materialen

Je hebt heel wat materialen nodig voor je nieuwe tuin. Je moet bij alles even denken aan je doel: een kidsproof tuin. Voor terras en paden kies je dus voor grote tegels, zodat je niet hele dagen het onkruid moet verwijderen. Voor verharding bij de speelplek kies je juist voor rubbertegels, zodat de kinderen niet te hard vallen. Het opberghok en/of tuinhuis moet tegen een stootje kunnen. In de speelruimte kun je kiezen voor een schommel, zandbak, speelhuisje, glijbaan en dergelijke speeltoestellen. Verhogingen in de tuin, bijvoorbeeld de randen van de borders, maak je bij voorkeur van hout. Stenen randen zijn gevaarlijk omdat kinderen hier lelijk op kunnen vallen!

3. Welk gazon kies je?

Een grasveld is prettig voor de kinderen op om te spelen en mooi om naar te kijken. Het ene gazon kan echter wel meer hebben dan het andere. Wil je een gazon dat er altijd perfect uitziet, dan kun je overwegen om kunstgras te nemen. Heb je liever echt gras, dan moet je je goed laten voorlichten over de soorten gras. Graszaad heeft behoorlijk veel tijd nodig en wordt met kinderen afgeraden, omdat het jonge gras waarschijnlijk te snel vertrapt wordt. Dan kun je beter kiezen voor een grasmat die per rol wordt geleverd en gelegd.

4. Die-hard planten

Je kunt met oudere kinderen wel afspraken maken over de borders. Hoewel een ongeluk in een klein hoekje zit, zullen je planten het dan (meestal) wel overleven. Maar bij kleinere kinderen is dat vaak nog lastig, dus dan moet je echte die-hard planten hebben. Denk daarbij aan de volgende:

 • Hortensia (er zijn ook klein blijvende struiken)
 • Buxus
 • Lavendel
 • Bodembedekkers

Vraag ook in de tuinwinkel welke planten geschikt zijn voor een kidsproof tuin. Natuurlijk mogen de platen niet giftig zijn!

Een kidsproof tuin is goed te doen, mits je plannen goed zijn. Het is belangrijk dat je zorgt voor een ruime speelplek voor je kinderen, want anders zullen ze voortdurend door je plantjes heen rennen. Maak er ook duidelijke afspraken over. Sommige ouders maken een apart speel-gedeelte voor de kinderen, waar ze dan een mooi tuinhekje omheen zetten. Dit is ook een goede methode om je kinderen lekker te laten spelen zonder dat jij je mooie tuin hoeft op te offeren.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

1 Comment

 1. Inderdaad verstandig om heel nauwkeurig alle maten op te nemen voordat je je tuin gaat veranderen. Met name wanneer je klimtoestellen gaat kopen voor je kinderen. Deze nemen veel ruimte in beslag! Een goede voorbereiding is het halve werk!

Reageer